Recent, la Casa germană ,,Adam Muller Guttembrun” din Timișoara, în prezența multor iubitori de drumeții pe cărări de munte, prof. octogenar, Marius Terchilă a prezentat cartea cu un titlul provocator „Minunile albastre din Parcul Național Retezat”, Editura Waldpress, Timișoara 2024, cu o prefață luminoasă a omului de cultură Robert Șerban, din care reproducem o secvență relevantă: „Fascinat de ceea ce a descoperit de-a lungul vieții pe munții și văile pe care lr-a bătut de atâtea ori cu piciorul, Marius Terchilă scrie cald documentat, exaltat, coerent, convins că prin cuvintele sale îi va ajuta pe cititori măcar să-și imagineze ce înseamnă Retezatul, dacă nu chiar să prindă poftă și să pornească în drumeție pe urmele autorului. Cartea sa e mai mult decât un ghid turistic e mărturia unei pasiuni reale și a bucuriei de a fi la înălțime. Mai că-mi vine să mă duc la poalele Retezatului, să pun mâna pe binoclu și să mă plimb agale, cu privirea pe crestele sale”.
Cartea în lecturarea sa se constituie ca o veritabilă lecție de geografie turistică, un fel de omagiu iubitorilor muntelui cu toată splendoarea și măreția, dar și cu capcanele inerente acestuia. O adevărată enciclopedie a Masivului Retezat, încorporată în peste 160 de pagini, cu un mare număr de diverse informații și fotografii color, cu tăuri, iezere, lacuri, cu nume și informații benefice călătorului și nu numai.
Alocuțiunile rostite de dr. Hannelore Muler și ing. Dorin Dorobanțu ne-au impresionat prin relatarea unor amintiri din aventurile de cucerire și cunoaștere a muntelui din anii studenției, ca și etimologia, istoricul, legendele numelor cu care sunt botezate apele, lacurile, tăurile și iezerele, traseele marcate cu simboluri și alte „locații” temporare pe care ni le oferă cu generozitate Parcul Național Retezat.
Din colecția „Pe poteci de munte”, Editura Waldpress Timișoara, vă propunem câteva titluri expresive pentru a aprecia strădaniile omului împătimit de fascinația muntelui Marius Terchilă: „Vraja excursiilor pe Valea Cernei”, „Bijuterii ale Banatului montan”, „Întâmplări și emoții montane”, „Ochiul Beiului, lacuri, cascade, râuri și peșteri celebre din Banatul Montan”, „Împărăția munților și tainele drumeției”, „Surâsul izvoarelor. O carte ca un ghid turistic necesar”.
Dumitru Buțoi / Filiala UZPR „Mihai Eminescu” Timișoara