◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024

Românii au comemorat la Carei victimele Dictatului de la Viena. Marșul Recunoștinței

Duminică, 29 august 2021, am comemorat românii refugiați și expulzați din casele lor  în toamna anului 1940 de către ocupanții hortyști. Au participat toate asociațiile locale românești precum și asociații din toată țara. Organizator a fost Asociația Refugiaților  și expulzaților din 1940 în colaborare cu Asociația cadrelor militare în rezervă, Asociația Unirea 2009, Asociațiunea ASTRA Despărțământul Aurel Coza, Grai Străbun, Asociația Națională a cavalerilor de CLIO.

Imnul de Stat a fost intonat de către corul Asociației Unirea 2009 Carei iar apoi a fost săvârșit parastasul în memoria românilor expulzați și refugiați de către  pr.Lucian Cociorva și pr. Gheorghe Sorian din Ianculești. Am fost personal cu invitația la Protopopiatul Carei, pentru toate parohiile  din zona Carei dar invitația nu a fost adusă la cunoștința credincioșilor  în niciuna dintre biserici și nici preoții nu au fost prezenți.

Pe Monumentul comemorativ ridicat în anul 2018 sunt trecute numele românilor scoși din casele lor în toamna anului 1940. Toți au fost credincioși români indiferent cărui cult aparțineau. Pentru ocupantul hortyst a contat doar naționalitatea lor  nu și religia lor pentru că au fost expulzați deopotrivă ortodocși și greco-catolici.

Asociația Județeană a Refugiaților  și expulzaților români din 1940 a depus la baza monumentului o capsulă a timpului pentru ca peste veacuri să se cunoască date despre construcția ridicată în 2018.

Au urmat depuneri de coroane de flori pe un fundal muzical asigurat de corul Unirea 2009 ,,Dac-am plecat Ardealule din tine,,.

A impresionat prezența românilor din mai multe localități din țară: București, Oradea, Iași, Drobeta-Turnu Severin, Baia Mare, Cluj Napoca, practic a fost o reuniune de familie reîntregită.

Ardealul, Moldova și Țara Românească au rostit Prezent în fața Monumentului comemorativ al românilor refugiați și expulzați.

Date din arhivele militare și din relatări ale membrilor de familie a oferit cu deosebită acuratețe col(r) Constantin Moșincat. Unul dintre satele devastate și care a avut parte de numeroase schingiuiri în masă a fost satul Scărișoara Nouă. Istoria satului a fost pusă pe note și redată de grupul de români îmbrăcați în costume tradiționale.

Tot pe note au redat suferința pricinuită în urma expulzărilor și grupul de români din Marna Nouă.

Au recitat Miruna Răcășan, Octavian Fuzi, Mara Țineghe iar din partea Societății Avram Iancu filiala Bihor, Cătălin Mladin.

Respect  și considerație  pentru prof.dr.Ioan Condor, președintele Societății Avram Iancu filiala București, membru de onoare al ASTRA Carei, care a venit special pentru această manifestare împreună cu familia sa.

A rostit o alocuțiune și președintele societății Avram Iancu Baia Mare, Ioan Tuhuțiu, o prezență constantă la manifestările românești din Carei.

Un talent în devenire, Aida Negrea, a făcut să răsune ,,Transilvanie frumoasă,, din piepturile tuturor.

Fiecare dintre cei prezenți a rostit o rugăciune, a vărsat o lacrimă și a cântat din repertoriul patriotic în memoria celor care ne sunt azi exemple: NU au cedat, nu au renunțat la identitatea lor românescă chiar cu prețul vieții de multe ori. Schingiuirile în masă și expulzarea nu i-a înspăimântat. Pentru ei era mai important de apărat  zestrea ce trebuia lăsată moștenire generațiilor viitoare.

GALERIE FOTO

În semn de respect și mulțumire pentru Armata Română eliberatoare, participanții au purces la finalul manifestării într-un Marș al Recunoștinței până la Monumentul Ostașului Român din centrul orașului. Cu steagurile tricolore fluturând, încadrați de mașini de Poliție și Jandarmerie, alaiul de români a mărșăluit pe ritmul cântecelor patriotice.

GALERIE FOTO Marșul Recunoștinței

Momente de mare încărcătură patriotică au avut loc în fața Monumentului Ostașului Român. Un jurământ față de patrie a fost rostit de românii din Scărișoara Nouă și grupul Grănicerii.

Felicitări tuturor celor prezenți și în special celor care au făcut un efort suplimentar venind de la mari distanțe, celor care au împărtășit în alocuțiunile lor din suferințele românilor din 1940, celor care au asigurat programul cultural și nu în ultimul rând celor care s-au implicat în buna desfășurare a întregii manifestări.

Au lipsit cu desăvârșire reprezentanții autorităților locale  și județene, a instituțiilor locale  și județene de orice fel.  Din Satu Mare a fost prezent Nicolae Decsei, preşedintele comunităţii de evrei.

Mulțumim preoților Lucian Cociorva și Gheorghe Sorian pentru că au acceptat să săvârșească un parastas în memoria celor expulzați în 1940 precum și Poliției Locale, Poliției Municipale și Jandarmeriei pentru buna colaborare.

Daniela Ciută,

președinte Asociația Refugiaților  și expulzaților din 1940 filiala Carei

P.S.

Aceste manifestări total apolitice nu prezintă niciun interes pentru televiziunile județene care alocă timpi pentru minciunile, plătite.

buletindecarei.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *