◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro17.11.2024

Isabela Neagu, o nouă expoziție de artă – „Origami 3D – Quilling 3 D. În grădina sufletului meu”

În spațiul expozițional „Arcade” al Centrului Județean de Cultură Prahova, hârtia dobândește din nou viață și virtuți estetice, grație Isabelei Neagu și expoziției sale „Origami 3D – Quilling 3 D. În grădina sufletului meu”.

Isabela Neagu este psiholog, art terapeut, realizator tv, scriitoare, profesor la Școala Populară de Artă a Centrului Județean de Cultură Prahova.

Este un izvor nesecat de creativitate și frumos pe care și le împlinește, în mod deosebit, prin realizarea de lucrări în două tehnici tradiționale, de nivel universal: origami și quilling, cât și prin tehnici noi, creații proprii.  

Acum  17 ani, s-a inițiat în tehnicile origami și quilling.

 De 10 ani lucrează cu elevi la Școala Populară de Artă a Centrului Județean de Cultură Prahova.

„Origami constituie arta plierii hârtiei colorate în modele de creaturi vii, obiecte neînsuflețite sau forme decorative abstracte. Etimologic, cuvântul origami, de origine japoneză, este format din oru, care are sensul de  a îndoi și kami cu sensul  de hârtie, deci hârtie îndoită. Numele origami a fost adoptat în anul 1880, până atunci, arta plierii hârtiei fiind denumită orikata”, potrivit wikipedia.

Quiling este o tehnică străveche, apărută cu aproximativ 2000 de ani în urmă în China și constă în obținerea de obiecte decorative prin rularea hârtiei.

În Renaștere, era folosită în mănăstirile din Anglia, Franța, Italia pentru decorarea cărților, iar în secolul al XVIII-lea de către doamnele din înalta societate pentru împodobirea serviciilor de ceai, obiectelor de mobilier etc.

În secolul al XVIII-lea a început să fie cunoscută  în toată Europa și în America, conform www.absolutoffice.ro. 

Isabela Neagu și-a însușit aceste tehnici, dar a creat și tehnici proprii, precum 3D origami și 3 D quilling.

Dragostea ei pentru frumos, adevăr, puritate, sensibilitatea, cât și spiritul practic se observă și în temele creațiilor sale, în care în prim-plan se află universul floral  și cel miniatural: floarea-soarelui, crini, carte cu trandafiri, buchet de trandafiri, coronițe cu flori, floarea-soarelui, fluturi, păun. În expoziția sa sunt prezente și obiecte de uz practic, precum: cești de cafea, evantai, amforă, semne de carte, mască, cutii de bijuterii.

Fiecare exponată îți încântă privirea și sufletul, dar câteva ne-au atras atenția , în mod deosebit, prin ingeniozitatea combinării tehnicilor. De exemplu, crucea cu flori, în mijloc este realizată în tehnica  origami, pe margine în quilling, suportul în origami 3D. Floarea-soarelui are origami 3D pe margine și quilling în interior etc.

Peste rodul mâinilor sale, Isabela Neagu și-a revărsat și harul condeiului, în versuri presărate din loc în loc, printre exponate.

Expoziția va fi deschisă până pe data de 23 septembrie 2024.

 

Elena Trifan / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *