◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
Școala jurnalistului român, din nou la Cernăuți

În perioada 4-14 mai a.c. la Cernăuți va avea loc cea de a doua ediție a Școlii jurnalistului român, care a fost inițiată acum 3 de Centrul Media BucPress – asociația jurnaliștilor români din Ucraina. Dacă în 2017 jurnaliștii români care s-au înscris la training (reprezentanți ai presei scrise, online, radio și tv din Cernăuți, studenți) au avut posibilitatea să discute cu câțiva jurnaliști profesioniști din România despre cele mai bune tehnici media pentru o presă de calitate, ediția din 2020 a Școlii jurnalistului român este cu mult mai diversă…

Citește mai mult

Respingere propunere legislativă „Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc“

Academia Română, din totdeauna apărătoare a drepturilor naţionale şi a unităţii teritoriului românesc, luând la cunoştinţă de propunerea legislativă privind „Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc“, respinge acest demers care încalcă flagrant Constituţia României. Anunțul trecerii prin aprobare tacită, de către Camera Deputaților, a proiectului de lege depus de UDMR privitor la autonomia așa-numitului Ținut Secuiesc – entitate inexistentă în structurile administrativ teritoriale ale României – creează o situație fără precedent în procesul legislativ din țara noastră. În urma evoluției istorice din Epoca Modernă, realitățile etno-demografice din zona aflată în…

Citește mai mult

Doliu în presa din România. A murit un cunoscut jurnalist

Încă un deces zguduie presa din România. Un cunoscut jurnalist a făcut atac de cord în această dimineață. Romulus Cristea a fost, vreme îndelungată, ziarist la cotidianul România Liberă, înainte ca ziarul să fie preluat de familia Adamescu. Romulus a mai fost și secretar al cabinetului secretarului de stat pentru Revoluționari, Sorin Meșter. Inima lui Romulus a cedat în această dimineață. Jurnalistul avea doar 56 de ani! Dumnezeu să îl odihnească! Romulus a lucrat la Liga Studentilor din Romania A studiat ” Relatii publice si publicitate” la Facultatea de Jurnalism…

Citește mai mult

Biserici goale, pline cu Dumnezeu

În acest an, în istoria de două milenii a bisericii creștine, pentru prima dată, la sărbătoarea de Paști preotul a vorbit, în biserică, de unul singur, fără de martori, cu Cel de Sus. Un fenomen asemănător l-am mai trăit în anul 2000, când am vizitat vechea Patriarhie de la Constantinopol (Istanbulul de azi).  Marea Catedrală mică în dimensiuni a Patriarhiei era învăluită de schele și pe dinafară, și pe dinăuntru, pentru că se afla  în toiul unor reparații. Am rămas impresionat de sărăcia care domnea acolo, unde aveai impresia că…

Citește mai mult

Despre toate tristețile lumii

  În ochii sfinților au ajuns să nu mai încapă lacrimi. Și lacrimile lor se revarsă-n ochii noștri.Doar că noi nu știm cu lacrimile cui plângem,nici de ce pământul se-neacă cu ele… Plângem împreună cu sfinții și ei, împreună cu îngerii  noștri.Care,observându-ne tristețea adâncă,ne-ar împrumuta din inima lor,doar-doar să ne vindecăm de această tăcere… Această tăcere care s-a lăsat peste lume ca după un război sau ca după o moarte.O tăcere surdă care știe să sfâșie orice interior. Și nu mai auzi nimic… decât un foșnet de aripi,dar și acelea…

Citește mai mult

Dispozitive electronice pentru elevii de la țară

Administrația locală dintr-o comună din județul Argeș a pus la dispoziția elevilor echipamente electronice pentru continuarea cursurilor școlare. Este vorba de comuna Corbi, unde, în această săptămână, primăria le-a oferit copiilor din clasa a VIII-a, tablete cu SIM PrePay pe care au fost instalate aplicațiile: Zoom, Skype și WhatSapp.  Dispozitivele electronice au fost puse la dispoziția copiilor cu titlu de folosință, până la finalizarea anului școlar.  Sunt însă și copii care nu au avut acces la tehnologia informației până acum și nu pot folosi tabletele și aplicațiile. Ca să deprindă abilitățile de comunicare…

Citește mai mult

Interferențe și ierarhizări între părțile componente ale sistemului mass-media       

              Pentru început mă simt obligat să precizez ce înseamnă mass-media. Aceasta este totalitate a mijloacelor de informare în masă: radio, televiziune și presă În sensul cel mai larg, informarea prin presă, televiziune și internet  este o activitate sistematică de  aducere la cunoștință și dirijare a realității și proceselor de formare și dezvoltare a conștiinței individuale, vizând transmiterea, asimilarea și aplicarea efectivă a codurilor și valorilor civilizației. În ansamblul său, ea constituie un sistem sus-generis care este parte integrantă sau subsistem al sistemului politic și al societății date. Orice…

Citește mai mult

Ziua Muncii răstignită între minciună și adevăr

Lumea de azi devine un Turn Babel și toate cele care ni se întâmplă – îmbârligate, denaturate, fluxul de știri care abundă în informații de toate soiurile de nu le mai dai de capăt – vin ca o pedeapsă divină pentru cei care nu sunt săraci cu duhul. Încotro se îndreaptă această lume, răstignită între minciună și adevăr? Totul devine o iluzie. Ceea ce a fost o anormalitate, azi devine normalitate.  Valorile care au fost sacre, azi devin nonvalori. Dacă până mai ieri în turnul bisericilor noastre nu era loc…

Citește mai mult

Personalități notorii ale scrisului românesc! Nicolae Schițco!

Nicolae Schițco la ceas aniversar!   În unul din eseurile mele despre personalitățile notorii ale neamului românesc l-am catalogat pe Nicolae Schițco, distins Om al Culturii și Scrisului românesc de pe la noi, atribuind-ui calitățile de jurnalist, antologator, editor, bibliograf, sociolog și manager. Cititorii săptămânalului ,,Literatura și arta” pe pagina caruia a apărut eseul,  și al site-ului Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România au apreciat cele scrise, mărturisindu-mi că protagonistul articolului ar mai merita și alte elogii. Și au avut dreptate,  căci Nicolae Schițco s-a afirmat și ca un filosof adevărat, …

Citește mai mult

Fuga de înstrăinare

Odatã cu intrarea omenirii în noul mileniu, ne-a înscris scânteia vieții din curiozitate si din nevoie, în codul tehnologiilor inteligente, ce ne-au cucerit rapid entuziasmul, prin forța lor de atracție. Puterea inteligentelor artificiale, a cuprins în masã lumea înfometatã de noutate si de comunicare sporita, creând în scurt timp limbajul muților electronici. Dialogul scris cu expresia vie si tihnitã, a fost înlocuit de mesaje ciobite, scrise nu cu ascutisul mintii, cã odinioarã, ci cu vârful unghiei pe minuscula tastaturã a telefonului. Oriunde mergi în zonele publice, vezi cã opt oameni…

Citește mai mult

Șomeri de lux

  Se anunță, cu surle media și tobe neperformante, Turneul Mutua Madrid Open, turneu alternativ prin intermediul jocului video Tennis World Tour. Turneul se va „disputa” în perioada 27-30 aprilie și va beneficia de o finanțare de 150 000 euro, pentru cele doua tablouri – feminin și masculin. Cum de la noi și-a manifestat intenția de a participa o singura sportiva, e vorba de Sorana Cârstea, aceasta a primit wild cardul și a fost plasată în grupa 2, cu Elina Svitolina, Johanna Konta si Victoria Azarenka. Dificilă grupă, comparativ cu…

Citește mai mult

În plină stare de urgență, Camera Deputaților a adoptat tacit, autonomia așa-zisului ținut secuiesc

Camera Deputaților a adoptat tacit, la 23 aprilie, propunerea legislativă privind Statutul de autonomie al ținutului secuiesc. Din fericire, cameră decizională este Senatul. Propunerea legislativă a fost adoptată ca urmare a depășirii termenului de 45 de zile, potrivit art.75 alin.(2) teza a III-a din Constituția României republicată. În aceeași zi în care a fost adoptată, propunerea a fost înaintată către Senat, care este și for decizional. Ce spune proiectul privind aprobarea autonomiei așa-zisului „ținut secuiesc” Preambul Considerând că dreptul cetăţenilor de a participa la gestionarea problemelor publice face parte din principiile…

Citește mai mult