◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024

Idei în Agora: „Situația studiilor literare”, cu Mircea Martin

Muzeul Municipiului București vă invită marți, 29 octombrie 2019, ora 18:00, la o nouă conferință din seria Idei în Agora cu tema „Situația studiilor literare”, susținută de Mircea Martin, urmată de un dialog cu Sorin Antohi. Evenimentul va avea loc la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei, nr. 151).

Pe fondul unui proces de marginalizare a literaturii înseși, remarcăm o gravă criză de reprezentare a studiilor literare, care și-au pierdut locul important deținut cândva în ceea ce se numea Bildung. Mai grav mi se pare faptul că literatura tinde să dispară chiar din cuprinsul studiilor care-i poartă numele. După o teorie literară înțeleasă și practicată în anii 60-70 ai secolului trecut ca teorie a literarității și după o istorie literară axată pe opere canonice, avem, începând din anii 80, o teorie literară concepută ca teorie culturală și o istorie literară concepută ca istorie culturală. Literarul nu se mai opune culturalului, autonomia trece în heteronomie, formalismul în conținutism. Din orice perspectivă am privi lucrurile, ceea ce se pierde este diferența literară. Or tocmai diferența literară, adica valoarea literară, ar trebui să ramână” – Mircea Martin.

***

Mircea Martin (n. 1940) este profesor universitar, critic și istoric literar, teoretician al literaturii, publicist, editor. Membru corespondent al Academiei Române. Pe lângă deceniile de strălucită carieră la Universitatea din București, unde a fost mentorul mai multor generații de profesori, specialiști în literatură și scriitori, a condus cenacluri și cercuri, reviste literare, edituri, asociații profesionale. Vasta sa operă, publicată în țară și în străinătate, a deschis și/sau sintetizat direcții de cercetare în domeniile și temele sale predilecte, combinând o pregătire teoretică remarcabilă și mereu la zi, o capacitate de rezonanță cu tradițiile naționale și internaționale din științele umane și o preocupare de a lega analizele detaliate și tehnice, destinate mai ales specialiștilor, cu sinteze care au contribuit deopotrivă la elevarea mediului profesional și la orientarea spiritului public. Mai multe informații la http://doctorat.unibuc.ro/wp-content/uploads/2019/09/Mircea-Martin-Curriculum-Vitae.pdf .Sorin Antohi este istoric al ideilor, eseist, traducător. Membru în Academia Europaea. Mai multe informații la www.sorinantohi.org.

***

Idei în Agora este un program dedicat analizei spiritului public. A fost inițiat în 2017 de Sorin Antohi și este susținut de Adrian Majuru. Este conceput și planificat de Sorin Antohi, găzduit de Casa Filipescu-Cesianu. Programul este realizat de Muzeul Municipiului București (MMB), în parteneriat cu Asociația Orbis Tertius / A Treia Lume (OT).

Întâlnirile au formate diferite (dialoguri, conferințe, colocvii, seminarii, dezbateri publice etc.), propunând un dialog între curente, mișcări, personalități, viziuni despre lume, teorii, ideologii aflate în consens, rezonanță, tensiune ori conflict. Evenimentele sunt filmate și transmise prin live streaming pe YouTube, fiind apoi arhivate la www.sorinantohi.org (unde se arhivează de asemenea afișele și pliantele) și https://www.youtube.com/channel/UCv5R2xEgA_M5nzwIUGl8kcQ. Arhiva seriei se găsește și la http://muzeulbucurestiului.ro/idei-in-agora.html. Informații și la https://www.facebook.com/IdeiinAgora/, https://muzeulbucurestiului.ro/.

Întâlnirile din al treilea an de Idei în Agora – LI: 1989 in the Balkans: Annus horribilis instead of annus mirabilis. Lecture by Stefan Troebst followed by a dialogue with Sorin Antohi (1.10.2019). LII: The Peaceful Revolution in Leipzig in European and Global Contexts. Public debate. Tobias Hollitzer, Gisela Kallenbach, Michael Kölsch, Matthias Middell, Volker Rodekamp. Welcome address by Gabriele Goldfuss. Opening statement by Michael Kölsch. Moderator: Sorin Antohi (4.10.2019).

În pregătire – LIV: 12.11.2019, 18:00. Fernando Klabin în dialog cu Sorin Antohi. LV: 26.11.2019, 18:00. Alexandru Andrieș în dialog cu Sorin Antohi. LVI: 3.12.2019, 18:00. Gabriel Andreescu în dialog cu Sorin Antohi.

În afara seriei, dar legat de ea, au avut loc:

România Mare 2.0. De la insula de latinitate la arhipelagul global, conferință organizată Sorin Antohi (23-24.11.2018); Royal Colloquium IV, From Dystopia to Posthistory. Conveners: Sorin Antohi and Gregory Claeys (23.06.2019); The Museum of the Future / Muzeul Viitorului / Museum der Zukunft. Public debate. Volker Rodekamp, Anselm Hartinger, Adrian Majuru. Moderator: Sorin Antohi (3.10.2019). Evenimentele au fost transmise și arhivate pe canalul YouTube al MMB.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *