◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.11.2024
Ziua Limbii Române, sărbătorită la Lugoj – Timiș. Sub semnul geniului eminescian

Casa Brădicenilor din Lugoj,  cetatea culturală  a Banatului, găzduiește în premieră pe data de 29 august 2024,  ora 11.00 „Ziua Limbii Române”, un eveniment de excepție, de respect, prețuire și simțire românească pentru toți cei ce ne-am născut, vorbim, scriem și plângem în dulce grai românesc.
Sărbătoare inițiată de Filiala UZPR „Mihai Eminescu” Timișoara, susținută de oameni cu suflet generos, iubitori de  cultură și artă, iubitori de Eminescu, Mateevici, Vieru, conștienți că, prin tot ceea ce înfăptuim noi în numele comunității și nu numai, fascinația Limbii române va rămâne peste timp ca o pecete de iubire pe etern.
Mulțumim doamnei Henrita Szabo, director Biblioteca Municipală din Lugoj, Maria Rogobete, UZPR, director Revista de cultură „Theatrum Civitatis”, Mirela Cocheci, UZPR, coordonator ASCIOR Timișoara, Nicolae Toma, vicepreședinte, Asociația Cultural Umanitară „Luceafărul de Vest” Timișoara și mass media lugojeană, Redeșteptarea, Actualitatea, Lugoj Expres.
Menționăm cu deosebită bucurie prezența activă  a copiilor-elevi ( Carmen Maria Rogobete, Serena Aponte Acosta, Dara Covaci, Radu Bercean) implicați  cu toată trăirea lor sinceră și plină de sensibilitate la această sărbătoare care, cu certitudine va rămâne în sufletul lor curat ca o frumoasă amintire ca o lecție de demnitate românească. 

SCRIU ȘI PLÂNG…

Citește mai mult

O nouă ediție a Taberei de Creație Literară „Petre Stoica”, la Jimbolia

În perioada 25-29 septembrie 2024, tinerii scriitori talentați, cu vârsta de până în 30 de ani, pasionați de proză, poezie sau eseistică pot pasrticipa la o nouă ediție a Taberei de Creație Literară „Petre Stoica”, la Jimbolia. Cei interesați pot trimite, până în 4 septembrie, un CV și o creație literară la adresa de e-mail alexandru.condrache@e-uvt.ro (text de maximum 10 pagini ori 10 poezii).

Citește mai mult

Companiile de apărare, mai prospere ca oricând

Cele mai mari companii europene de apărare înregistrează niveluri record de comenzi și fluxuri de numerar, pe măsură ce noile comenzi de arme de la guverne cresc. Printre acestea se numără firma germană Rheinmetall, cea britanică BAE Systems, Thales din Franța și Saab, din Suedia. Creșterea comenzilor poate fi explicată în primul rând prin escaladarea incertitudinilor geopolitice, având în vedere războiul în curs dintre Rusia și Ucraina și conflictul Israel-Hamas. Drept urmare, bugetele militare guvernamentale au crescut, ceea ce a însemnat mai multe comenzi pentru antreprenorii de apărare, potrivit Euronews….

Citește mai mult

Înotătorul Avram Iancu a pornit în Dubla traversare a Canalului Mânecii

Ziua confruntării celei mari a sosit. Pe 28 august, la ora 2:40 dimineața (ora Marii Britanii), înotătorul roman Avram Iancu a pornit din Shakespeare Beach într-o cursă-eveniment, Dubla traversare a Canalului Mânecii, o încercare destinată doar celor aleși. „Vreau să marchez acest ARC PESTE TIMP în același loc. Simt că pot și este singurul înot, în acest an, care îmi poate aduce emoția necesară fericirii, indiferent de rezultat. Mă întorc în locul care m-a consacrat. În plus, dedic acest efort, în exclusivitate, marelui meu înaintaș Avram Iancu, eroul nostru național….

Citește mai mult

O privire asupra crizei societății românești în 2024

În iulie 2020, datoria publică, cumulată, era de 42,2%, echivalent din PIB. Pe 24 mai 2024, aceeași datorie publice a depășit 52,4% din PIB. În 2021 credeam că vom reuși reducerea deficitului bugetar anual sub 5% din PIB și să menținem datoria publică cumulată sub nivelul de 50% din PIB. Crizele ultimilor patru ani – pandemia Covid-19, criza economică profundă a țărilor planetei, criza materiilor prime, a lanțurilor de aprovizionare, crizele sociale locale, regionale și continentale, criza morală profundă a lumii actuale – stau la baza coordonatelor atinse și în…

Citește mai mult

Ansamblul „Cindrelul – Junii Sibiului”, în turneu
în SUA

Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”, cea mai veche formaţie de dansuri populare din România, înfiinţată în urmă cu 80 de ani, va efectua în perioada 29 august – 11 septembrie un nou turneu în SUA, unde va participa la festivalul românesc din Sacramento, informează un comunicat de presă. „Participarea Junilor Sibiului la festivalurile româneşti din SUA este una extraordinară şi reprezintă o dublă celebrare: a celor 80 de ani de activitate neîntreruptă a ansamblului şi a celor patru decenii de prietenie româno-americană, prin intermediul tradiţiilor promovate de ansamblul…

Citește mai mult

„Ritmuri latino pe Calea Victoriei: o noapte magică de dans și pasiune”

Sâmbătă, 24 august, începând cu ora 18:30, un val de energie și pasiune a cuprins orașul, transformând o seară obișnuită într-un adevărat spectacol al dansurilor latino. Noaptea Dansurilor a adunat laolaltă dansatori profesioniști, amatori și iubitori de ritmuri senzuale într-o sărbătoare vibrantă a culturii latino. Evenimentul, organizat într-o atmosferă festivă și plină de viață, a fost un prilej de a explora o diversitate de dansuri, de la bachata și salsa, la kizomba și zouk, fiecare cu farmecul și dinamismul său. Punctul culminant al serii a fost fără îndoială marele dans…

Citește mai mult

Producţie a Teatrului Național Radiofonic nominalizată la Prix Europa 2024

Prestigiosul festival de producții media Prix Europa a anunțat în 23 august producțiile nominalizate la ediţia din 2024. Producţia Teatrului Național Radiofonic – Radio România, Colonia penitenciară de Franz Kafka, în regia lui Mihnea Chelaru, este nominalizată între cele 27 de producții de la categoria Radio Fiction. În acest an, pentru competiția producțiilor media europene, juriul, format din experți independenți, a selectat din totalul de 646 producții înscrise 274 de programe din 27 de țări, la cele trei categorii de concurs: radio, tv, digital media. Festivalul concurs Prix Europa se…

Citește mai mult

Posada Rock 2024

„Bătălia” muzicală rock continuă şi anul acesta la Câmpulung Muscel, în judeţul Argeş, cu o nouă ediţie a celui mai important festival concurs dedicat trupelor underground româneşti şi nu numai – Posada Rock. A mai rămas mai puţin de o săptămână până la Posada Rock 2024, festival care va avea loc în perioada 30 august – 1 septembrie, pe Stadionul Municipal din Câmpulung Muscel. Fanii genului, aşteptaţi cu mic cu mare să umple arena de la Câmpulung, vor avea ocazia să vadă la lucru nume consacrate ale rock-ului internaţional, line-up-ul…

Citește mai mult

Noaptea Muzeelor la Sate

Sute de prezentări culturale, dar și proiecte educative vor avea loc în satele și comunele din România, pe 31 august, cu ocazia desfășurării evenimentului „Noaptea Muzeelor la Sate”. Preț de o noapte, patrimoniul cultural din spațiul românesc va fi intens promovat în exclusivitate, a comunicat Rețeaua Națională a Muzeelor din România. Proiectul are ca misiune dezbaterea în spațiul public a problemelor actuale ce țin de patrimoniul cultural al țăranului român si ale satului românesc. Cu acest prilej, organizatorii își propun și valorificarea colecțiilor muzeelor din mediul rural pentru a le face cunoscute…

Citește mai mult

Nintendo îşi deschide
propriul muzeu

Nintendo îşi va deschide propriul muzeu la Kyoto (vestul Japoniei), pe 2 octombrie 2024, a anunţat gigantul jocurilor video, dezvăluind o parte din exponatele şi instalaţiile interactive care le vor permite vizitatorilor să exploreze cei peste 130 de ani de istorie a companiei, relatează Agerpres. „Dorim să arătăm evoluţia divertismentului punând în valoare elementele împărtăşite şi construite de-a lungul timpului” de Nintendo, a explicat celebrul creator Shigeru Miyamoto, „părintele” personajului Mario, într-un videoclip. Designerul prezintă numeroase produse ale companiei nipone, implicată încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea în fabricarea…

Citește mai mult