Joi, 24 aprilie 2025, la Centrul Cultural „Mihai Eminescu” din București, s-a desfășurat cea de-a treia ediție a evenimentului „Dialoguri eminesciene” – eveniment cultural-artistic aflat sub egida Filialei Presa Culturală a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.
Actrița Claudia Motea, în calitate de coordonator artistic, a imprimat acestui eveniment nota dominantă a bucuriei pascale, bucurie care, asemenea luminii harice, se primește și se oferă în dar tuturor celor care vor să o primească.
Jurnalistul și criticul literar Marian Nencescu, președintele Filialei Presa Culturală a UZPR, a ținut, în deschiderea evenimentului, expunerea cu tema „El n-a fost singur” – considerații despre moartea și învierea lui Iisus. În conformitate cu scrierile istoricului din primul secol creștin, Iosif Flavius, și ale altor istorici, jurnalistul Marian Nencescu a prezentat câteva aspecte referitoare la contextul social, politic și religios în care au avut loc evenimentele premergătoare Răstignirii și Învierii lui Iisus Hristos, respectiv Cina cu Apostolii, trădarea de către Iuda, procesul, condamnarea la moarte prin crucificare.
Jurnalista Victoria Marinescu a realizat o prezentare inedită și documentată a unei personalități feminine cu aură legendară, o femeie de stirpe domnească, puternică și curajoasă, pregătită să-și asume destinul furtunos și totodată rolul de soție a unui domnitor și mamă luptătoare pentru apărarea copiilor săi: Doamna Chiajna.
Invitatul de onoare din cadrul seratei a fost Cezar Corâci, inginer, profesor universitar, politician, pictor și scriitor, care a invitat publicul la „Convorbiri despre artă”, o carte-album ce poartă semnătura domniei sale. Cezar Corâci a vorbit despre contextul în care a luat naștere proiectul său literar, mărturisind, totodată, intenția de a aduce un omagiu marilor pictori ai lumii și dorința de a invita cititorii, iubitori de artă la „o călătorie în istoria picturii universale”. Jurnalista și realizatoarea tv Cristina Lascu a prezentat cel de–al X-lea volum al lucrării lui Cezar Corâci, „Convorbiri despre artă”, volum dedicat pictorului olandez Vincent Van Gogh, evidențiind preocuparea scriitorului de a pune în lumină bucuria și misterul vieții exprimate prin linie și culoare, într-un limbaj artistic specific.
Solista vocală Mirela Vișan a oferit două momente muzicale care au transmis publicului bucurie și entuziasm.
Programul evenimentului s-a încheiat cu recitalul poetic, „Rugă către Tine, Doamne”, un concept artistic semnat de Claudia Motea, în interpretarea Alinei Găman și a Danielei Popa, actrițe ale Teatrului NostruM-UZPR.
Mulțumim gazdei noastre, Nicoleta Paninopol, managerul Centrului Cultural „Mihai Eminescu” și întregii echipe, pentru susținere. Mulțumim coordonatorului artistic Claudia Motea, care se îngrijește cu exigență și profesionalism de calitatea conceptului artistic al „Dialogurilor eminesciene”. Mulțumim publicului nostru, care ne onorează cu prezența și ne bucură cu aplauze.