De când e lumea și pământul, poveștile au ținut sufletul lumii adunat laolaltă. Când oameni frumoși, creatori de povești, pleacă, atunci familia, prietenii, apropiații se strâng unii în alții și își spun povești, unele care să împiedice uitarea, altele care să le redea speranța. La fel s-a întâmplat cu Magda Catone și Carol Ionescu, care păstrează vie memoria marelui actor Șerban Ionescu (ȘI), țesând cu fir aurit o altă poveste, cu „documente” vii: tineri creatori, cărora le oferă șansa de a se întâlni, de a se re-prezenta. Și tu, și ei, toți împreună. Scriind, nebănuit, istoria contemporană a teatrului și filmului noului val românesc.
A patra ediţie „ŞI festival”, cunoscut până de curând ca Festivalul de Teatru şi Film „Şerban Ionescu”, s-a desfășurat la 2 Mai, între 20 şi 27 iulie 2024, în cadrul programului „Cultura la Liman 2024”. Cele peste 70 de evenimente culturale, grupate în cinci secţiuni – teatru, film, expo, concert, forum – au reunit 150 de artişti din România, sub sloganul „şi tu. şi eu. şi împreună.” Tema acestei ediții s-a construit în jurul ideii de singurătate și alienare socială, transformându-se într-o invitație de a descoperi în ce măsură pot arta și cultura să-i unească pe oameni, în ciuda tuturor diferențelor care îi separă. Poveștile continuă, la malul mării. „ȘI festival este o responsabilitate foarte mare, pentru că este un eveniment care are potențialul de a schimba destine, poate oferi șansa unor întâlniri memorabile și definitorii pentru tineri actori la început de drum sau îi poate lansa în carieră. Am gândit acest program exact în această direcție, a deschiderii de drumuri pentru tineri care au nevoie să fie văzuți și apreciați pentru ceea ce pot oferi. Îmi doresc ca la 2 Mai să vină cât mai mulți artiști în această vară, pentru că vreau să menținem această emoție, această vibrație de hotspot cultural pe harta țării”, a declarat Daniel Georgescu, primarul Comunei Limanu.
Printre noutățile acestei ediții s-au numărat o serie de dialoguri interdisciplinare cu personalități culturale și științifice, două ateliere creative cu tineri artiști, coordonate de scenografa Velica Panduru și dramaturgul Peca Ștefan, proiecția unui film internațional („La Chimera”, regia Alice Rohrwacher), dar și un eveniment In memoriam Vladimir Găitan.
ȘI festival continuă, în fiecare an, misiunea de a promova creatorii debutanți prin secțiunea competițională de teatru și film. 7 spectacole și 10 scurtmetraje, realizate de absolvenți din ultimii 4 ani ai facultăților cu profil artistic din România, au fost urmărite atât de publicul din 2 Mai, cât și de un juriu unic, din care au făcut parte Adrian Nicolae, Corina Moise și Matei Lucaci-Grunberg. În urma vizionării spectacolelor și a scurtmetrajelor, s-au oferit două premii colective și șase premii individuale.
ȘI teatru: Ediția de anul acesta a marcat și inaugurarea unei a doua săli de spectacole, dedicată teatrului profesionist. Astfel, în Sala de Sport a Școlii Gimnaziale din 2 Mai s-au jucat, în afara competiției, cinci spectacole produse de Teatrul de Stat Constanța, Teatrul Excelsior, Teatrul Mic și Teatrul Metropolis. Pe lângă spectacolele din competiție și cele de la sala nouă, secțiunea TEATRU a mai inclus un spectacol de improvizație, „Meciul de Comedie” de la Teatrul de Stat Constanța și un spectacol de jonglerie și acrobații al performerului Vlad Benescu, ambele jucate în aer liber, în Curtea Taberei 2 Mai.
ȘI film: În secțiunea FILM s-au regăsit lungmetraje ca „Libertate” (regia Tudor Giurgiu), „Horia” (regia Ana-Maria Comănescu), „Reconstituirea” (regia Lucian Pintilie) și documentarul „Nasty” (regia Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu).
ȘI concert: Anul acesta la 2 Mai au susținut concerte artiști care interpretează genuri muzicale distincte. Două trupe de rock alternativ au schimbat atmosfera serilor din Curtea Taberei: 7th Boulevard și FiRMA. Ada Milea și Bobo Burlăcianu s-au reîntors la ȘI festival pentru un eveniment muzical spectaculos, alături de Cristi Rigman și Anca Hanu, după succesul ediției anterioare. Formația AZUR a închis a patra ediție cu un concert de neuitat la malul mării.
ȘI forum: Discuțiile cu tinerii creatori de teatru și de film, din cadrul secțiunii FORUM, au fost moderate de Daria Ancuța, una dintre cele mai tinere voci ale jurnalismului cultural din România, Edda Coza, director de comunicare al festivalului, Alina Epîngeac, critic de teatru, care a moderat o masă rotundă cu juriul ediției a patra, dar și un dialog dedicat memoriei actorului Vladimir Găitan, în prezența actrițelor Gloria Găitan, Ileana Popovici și Magda Catone. Marina Constantinescu, cunoscută publicului ca producător de emisiuni culturale și critic de teatru, a condus un dialog de după-amiază marină cu scriitorul Radu Paraschivescu.
ȘI expo: Cele mai așteptate evenimente ale secțiunii EXPO au fost reprezentate de expoziția de instalații de artă, create de 10 tineri designeri, scenografi și arhitecți, sub coordonarea Velicăi Panduru, precum și de expoziția fotografului Adi Bulboacă. În paralel, Wanda Hutira și Comunitatea 156 au dat culoare stațiunii 2 Mai, prin realizarea unor noi lucrări de artă murală.
Silvana Cojocărașu / UZPR