– Vorbiți-ne despre cele mai semnificative date biografice.
– Sunt născut în Municipiul Drăgășani, Jud. Vâlcea. Copilăria mi-am petrecut-o în comuna Scundu până la terminarea școlii generale. Studiile liceale le-am facut la Liceul Sanitar „Antim Ivireanul” în Râmnicu Vâlcea, profilul fiind de științe ale naturii. Am ales să îmi completez studiile în frumosul oraș Timișoara urmând Facultatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”.
În 2013 am început o nouă etapă a dezvoltării mele profesionale ca medic rezident chirurg vascular sub îndrumarea domnului profesor dr. Mihai Ionac, unde am avut marea șansă să învăț de la profesioniști precum: Dr. Țăranu Georgel, Dr. Andreea Rata, Dr. Sorin Barac, Dr. Anca Pop. În 2017 am finalizat și cei cinci ani de rezidențiat în chirurgia vasculară. A urmat o perioadă de ,,libertate” și am continuat să lucrez în mediul privat până în 2022 când s-a ivit oportunitatea de a-mi continua munca de chirurg vascular în cadrul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu”.
– De ce chirurgia vasculară?
– Am ales chirurgia vasculară pentru că în urmă cu mulți ani am pierdut o persoană dragă, aceasta a suferit o ischemie acută a membrelor inferioare… Nu a fost recunoscută patologia și din cauza aceasta a plecat dintre noi.
– Ce înseamnă pentru dumneavoastră pacientul?
– Pacientul pentru mine reprezintă motivul pentru care merită să mă trezesc în fiecare dimineață.
– Privind reușitele profesionale, ce ne puteți spune?
– Despre reușite… Fiecare pacient care pleacă din spital mai bine, reprezintă o reușită!
– Care vă este calitatea care vă caracterizează?
– Empatia este singura calitate care mă reprezintă.
– Legea compensatiei vă spune ceva?
– Legea compensatiei tinde să îmi domine viața, am ajutat, dar și înapoi mi s-a întors tot binele înzecit.
– Pacienții vă apreciază. Cum comentați?
– Cred că toți medicii sunt apreciați. Eu mai am de muncit să merit aprecierea pacienților. Dar cel mai mult contează cât de mulțumit mă simt la finalul zilei.
– Privind continua pregătire profesională, ce ne puteți zice?
– Continuarea pregătirii profesionale se va face prin participarea mea la diverse evenimente științifice precum congrese, conferințe etc.
– Gânduri de viitor?
– Îmi doresc să ajungem să tratăm pacienții arteriopați în Spitalul Municipal Hunedoara prin tehnici minim invazive, acasă la ei, fără ca aceștia să ajungă în clinici universitare și bineînțeles, îmi doresc colegi chirurgi vasculari să putem aborda o plajă mai vastă a patologiei arteriale.
– Ce le transmiteți pacienților?
– Este important, ca toți pacienții care simt senzația de durere, parestezii sau schimbarea culorii membrelor inferioare sau superioare să vină la un consult înainte de a avea complicații ireversibile.
au consemnat Ioan Vlad și Georgeta-Ileana Cizmaș/UZPR