Aşa cum ne stă bine, am „reuşit“ să învelim performanţa câştigării singurei noastre medalii de până acum la Jocurile Olimpice de la Tokyo într-un scandal.
Altfel spus, performanţa în sine a fost trecută în plan secund şi, la revenirea Ana Mariei Popescu în ţară, s-a vorbit mai mult despre disputa verbală care s-a iscat între spadasina de 36 de ani şi ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak.
Totul a pornit după ce, sâmbătă, după finala pierdută la individual, Ana Maria a subliniat, pe bună dreptate, faptul că sportul românesc e subfinanţat. În replică, Eduard Novak a spus că, după părerea lui, nici dacă sportul ar fi avut un buget mai mare, Ana Maria n-ar fi luat aurul, la Tokyo. Cu o precizare importantă: Novak a insistat că argintul Ana Mariei valorează cât un aur, în viziunea sa. Doar că această bucată a declaraţiei sale a fost ignorată şi de aici a pornit acest duel al declaraţiilor. Care a continuat, astăzi, la revenirea vicecampioanei olimpice în ţară.
„Indiferent că ne întoarcem de acolo (n.r. – de la Jocurile Olimpice) cu medalii sau fară, noi muncim la fel. Şi noi, şi antrenorii noştri. Apropo de finanţare, domnule ministru, pe lângă ei, am avut, ca parteneri de antrenament, sportivi de 43 de ani care s-au retras din activitate pentru că nu mai am alţii. Îmi doresc tare mult să ajungeţi dumneavostră la Tokyo şi să luaţi aurul ăla pe care eu n-am fost în stare să-l iau! Şi credeam că mă aşteptaţi cu cecul ăla de 5 milioane, dar nu-i problemă, mai avem timp să mi-l daţi şi să facem o sală nouă pentru copiii aceia!“, a spus sportiva de 36 de ani.
Novak chiar a luat aurul
Probabil, acest scandal era evitat, dacă Eduard Novak, în calitate de şef al sportului românesc, şi-ar fi cântărit mai bine vorbele şi ar fi fost mai diplomat. Cert e că Novak, din postura de sportiv paralimpic, a adus deja un aur pentru România.
În 2012, la Jocurile Paralimpice de la Londra, ciclistul Eduard Novak a câştigat aurul la urmărire individuală, cu noul record mondial de 4: 40.31 de minute. În palmaresul său paralimpic figurează şi alte două medalii, ambele de argint, luate în 2008 şi 2012.
50.000 de euro e suma pe care o va primi Ana Maria Popescu din partea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român pentru argintul de la JO 2020. La această sumă poate fi adăugată alta, plătită de clubul ei, CSA Steaua, de 25.000 de euro.