Aurelian Crăiuțu, unul dintre cei mai valoroși universitari internaționali de origine română, în prezent profesor de Științe Politice la Indiana University Bloomington, va participa marți, 28 mai 2019, ora 18:00, la Idei în Agora, pregătit pentru un dialog cu Sorin Antohi, cu tema „Moderația. O istorie intelectuală și politică”.
Conferința are loc în mansarda Casei Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151), iar intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.
„De peste două decenii, Aurelian Crăiuțu, unul dintre cei mai valoroși universitari internaționali de origine română, studiază și promovează – prin publicații, activitate didactică și conferințe – virtutea supremă (a minților curajoase), moderația. Prima lui carte pe această temă a apărut în românește în 2006, fiind deja o sinteză și în același timp o propunere intelectual-politică novatoare. Fie că e inspirată de temperament, de necesitate sau de principii (ori de combinația celor trei în doze variabile), moderația este deopotrivă o doctrină eclectică a echilibrului dinamic și a medierii (chiar între inamici ireductibili), precum și o practică politică și juridico-instituțională care caută un juste milieu colectiv fără a sacrifica libertățile și drepturile individului.
Dialogul nostru va porni de la istoria ideii de moderație și va examina câteva exemple istorice concrete în care moderația – aparent imposibilă, improbabilă ori utopică – a fost cel puțin încercată sau (mai des) a fost înăbușită de alte pasiuni și interese” – Sorin Antohi.
Aurelian Crăiuțu (n. 1966) este Profesor de Științe Politice la Indiana University Bloomington. După studii de Economie (ASE, București) și Filozofie Politică (Rennes), a ajuns în SUA cu o Bursă Fulbright și a mers la Princeton pentru studii de doctorat în Filozofie Politică.
După obținerea doctoratului (teza a primit prestigiosul Premiu Leo Strauss, acordat de American Political Science Association la fiecare doi ani), a predat la Duke și la University of Northern Iowa, apoi a ajuns prin concurs la Indiana în 2001. A fost Visting Professor, între altele, la Universitatea Paris-II Panthéon-Assas, SNSPA. A mai predat și conferențiat în numeroase centre academice din întreaga lume. E specializat în istoria ideilor, teorie politică și economică, în gândirea politică și socială franceză, ideologii politice, teoriile tranziției la democrație și consolidarea democratică în Europa de Est.
Autor al cărților: „Liberalism under Siege: The Political Thought of the French Doctrinaires” (Rowman & Littlefield/Lexington Books, 2003; 2004 CHOICE Outstanding Academic Title Award; ediție franceză revăzută și adăugită, „Le centre introuvable: la pensée politique des doctrinaires sous la Restauration” (Plon, 2006); „A Virtue for Courageous Minds: Moderation in French Political Thought, 1748-1830” (Princeton University Press, 2012); „Faces of Moderation: The Art of Balance in an Age of Extremes” (University of Pennsylvania Press, 2016); La Editura Polirom a publicat „Elogiul libertății” (1998) și „Elogiul moderației” (2006).
Volume coordonate/editate: François Guizot, „History of the Origins of Representative Government in Europe” (Liberty Fund, 2002); „Germaine de Staël, Considerations on the Principal Events of the French Revolution” (Liberty Fund, 2008); „America through European Eyes” (cu Jeffrey C. Isaac, Penn State University Press, 2009); „Conversations with Tocqueville” (cu Sheldon Gellar, Lexington Books, Rowman & Littlefield, 2009); „Tocqueville on America after 1840: Letters and Other Writings” (cu Jeremy Jennings, Cambridge University Press, 2009). În românește, „Dialog şi libertate: Eseuri în onoarea lui Mihai Şora” (cu Sorin Antohi, Nemira, 1997).
Aurelian Crăiuțu are numeroase colaborări la cele mai prestigioase periodice academice, burse, premii, stagii de cercetare (inclusiv la Institute of Advanced Study de la Princeton). Mai multe informații la https://polisci.indiana.edu/about/faculty/craiutu-aurelian.html.
Sorin Antohi (n. 1957) este istoric al ideilor, eseist și traducător. Membru în Academia Europaea. A inițiat și coordonează seria Idei în Agora. Mai multe informații la www.sorinantohi.org.
*****
Idei în Agora / Ideas in the Agora este un program dedicat analizei spiritului public. A fost inițiat în 2017 de Sorin Antohi și este susținut de Adrian Majuru. Este conceput, planificat și găzduit de Sorin Antohi. Realizat de Muzeul Municipiului București (MMB), în parteneriat cu Asociația Orbis Tertius / A Treia Lume (OT). Întâlnirile au formate diferite (dialoguri, conferințe, colocvii, seminarii, dezbateri publice etc.), propunând un dialog între curente, mișcări, personalități, viziuni despre lume, teorii, ideologii aflate în consens, rezonanță, tensiune ori conflict. Evenimentele sunt filmate și transmise prin live streaming pe YouTube, fiind apoi arhivate la www.sorinantohi.org (unde se arhivează de asemenea afișele și pliantele) și https://www.youtube.com/channel/UCv5R2xEgA_M5nzwIUGl8kcQ. Informații și la https://www.facebook.com/IdeiinAgora/, https://muzeulbucurestiului.ro/