◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
Maria, Unica Regină a României Unite

Cred că este nimerit să folosesc aici un aforism la care ţin foarte mult: „În viaţă eşti ceea ce faci. În moarte eşti doar ceea ce rămâne” . Este o fericire pentru mine de a dedica ireversibil acest moment Unicei Regine a românilor adunaţi în aceeaşi ţară. Este o fericire pentru mine de a putea mărturisi cum am îngenuncheat lângă lespedea funerară de piatră albă de la Curtea de Argeş în chiar ziua Adormirii Maicii Domnului, când ochii au cules literele locului ei de naştere: East Well. Doamne, mi-am zis,…

Citește mai mult

Pessoa, iarăși cu noi

La Maltezi, pe domeniul Ciocea, dimineața asta parcă ar fi o poezie de Pessoa. La fel de inefabilă este lumina care curge spre împlinirea zilei. Corcoduși, cireși, caiși, pruni parcă se miră încă de vâlvătăile focului de tabără de aseară, care abia spre zori și-a ascuns vigoarea în urmele unor tăciuni. Iarba înaltă, necosită emană în aerul pur al dimineții arome puternice, cea mai puternică fiind aceea a pelinului strivit de pașii trecând prin poezia serii. Încă din pragul serii, am plutit printre corurile de greieri, cu repertoriul lor cunoscut…

Citește mai mult

george FILIP SFINTELE IZVOARE

-de Ziua Tămăduirii- sorbim din Sfintele Izvoare a toate – tămăduitoare. acestea izvorăsc din leruri şi-aduc speranţa de la ceruri. sorbim din ele – dimineaţa, când bate la ferestre viaţa. sorbim la prânz, sorbim spre seară şi mâine – sete ne e iară. aceste ape nesecate ne sunt în suflete săpate, fiindcă românul, cum se ştie, sapă în timp de-o veşnicie. chiar de sunt vremile năuce, la ceruri noi ne facem cruce şi EL ne dă, din blânda-I fire, izvoare de tămăduire. prin ale crezului redute săpăm – cu palmele…

Citește mai mult

Lumină Lină la New York de peste 20 de ani

Puţine reviste din diaspora română s-au învrednicit de apariţia constantă, în cazul nostru, trimestrială, fără sincope şi fără ca uneori să apară numere combinate, timp de peste 20 de ani, atunci când nu au avut un sponsor de durată, instituţional în special (un ICR, un minister al culturii sau alte instituţii asemănătoare), aşa cum a supravieţuit Lumină Lină. Gracious Light doar prin sponsorarea fondatorului şi directorului ei, semnatarul acestor rânduri, şi a Bisericii Ortodoxe Române „Sf. Ap. Petru şi Pavel” din New York, înfiinţată şi păstorită de acelaşi semnatar în…

Citește mai mult

Protocol de colaborare între CCIB și UPLR

La sediul Camerei de Comerţ si Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a avut loc semnarea protocolului de colaborare între Camera bucureşteană şi Uniunea Profesiilor Liberale din România (UPLR). Ca urmare a parafării acestui document de către preşedintele CCIB, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, şi de către președintele UPLR, Adrian Vascu, cele două părţi vor coopera în vederea organizării de conferințe, seminarii, mese rotunde, pentru a promova în rândul comunității de afaceri bucureștene reglementările în domeniul auditului financiar, dar și noutățile în domeniul financiar-fiscal. De asemenea, cele două părți vor…

Citește mai mult

Frate de scriitor

Dacă m-ar întreba cineva câte feluri de frați cunosc, i-aș răspunde: frate bun, frate vitreg, frate mai mare, frate mai mic, frate geamăn, frate de cruce. Și, desigur, mai poate fi și un alt fel de frate, dar eu azi povestesc despre fratele de scriitor. Da, există și frate de scriitor, nu fratele scriitorului, asta e altceva, despre frate de scriitor vorbesc, un frate care poate fi mai mare sau mai mic, dar neapărat bun, generos, sensibil. Pentru că toate acestea, adică bunătatea, generozitatea, sensibilitatea, zămislesc un asemenea frate, un…

Citește mai mult

Rolul literaturii în oglindirea Marii Unirii

( Însemnări la apariția antologiei “Centenarul Unirii “, Starpress 2018) Dacă după Marea Unire care a împlinit visul de veacuri al neamului românesc pentru a fi uniți în hotarele firești ale României dodoloață, scriitorii, prin operele lor, au rezonat la acest mare eveniment, oglindind în scrisul lor realitățile și trăirile de atunci, iată că și în prezent, la o sută de ani, mânuitorii cuvântului toarnă în tiparele acestuia sentimentele, amintirile, transfigurările despre evenimentele de la 1918. Astfel, prin inițiativa scriitoarei Ligya Diaconescu, care întotdeauna a avut ac’iuni memorabile pentru a…

Citește mai mult

Alina Stănuţa

Cum mai trece timpul, îmi zic uneori, privind la ce-i în jurul nostru, privindu-i pe cei din jur. Câteodată nici nu-mi vine să cred ce se întâmplă, parcă am fi doar într-un joc, nicidecum într-o realitate care ne domină, ne absoarbe în sine cum și-ar absoarbe și încorpora o poezie metaforele. Când mi-o amintesc cât era de mică, mă refer la anii ’80, secolul trecut, nu-mi vine să cred cât s-a făcut de mare, acum când i-aud vocea, rareori la telefon, cel mai adesea la Radio. O zvârlugă de fetiță…

Citește mai mult

Ion Dodu Bălan a plecat cu lacrimi în ochi…

În sfânta zi de Duminică, 6 mai, anul Domnului 2018, eminentul om de cultură și dascăl reputat, Ion Dodu Bălan și-a luat la revedere de la această lume pe care a trăit-o cu patimă, pe care a slujit-o cu dragostea unui mare și neînvins caracter. Iubitoarea-i soție, doamna Elena Bălan, eminent profesor universitar, fiicele și nepoții lor au rămas fără căldura sufletească a unui ireproșabil soț, a unui tată minunat, a unui bunic plin de haz și de tandrețe. L-am cunoscut prea bine pe maestru și de aceea cred că…

Citește mai mult

ION CARAION SAU VISUL TRAGIC AL LIBERTĂŢII

Se împlinesc 95 de ani (24 mai 2018) de la nașterea unui mare poet: ION CARAION (Stelian Diaconescu, pe numele real). O vârstă posibilă, 95 de ani, din ce în ce mai tangibilă azi, după exemplele încurajatoare pe care ni le dau unii cărturari umanişti sau savanţi din câmpul ştiinţelor, care depăşesc chiar 100 de ani. Nu şi pentru Caraion, care a trecut Styxul devreme, la 63 de ani. La 21 iulie 1986, s-a încheiat un destin chinuit, plin de momente tragice şi contradictorii, în care omul a fost constant victima…

Citește mai mult

Ziua Românilor de Pretutindeni

Institutul Cultural Român, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” și Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe organizează anul acesta un program comun care marchează Ziua Românilor de Pretutindeni, potrivit unui comunicat emis de ICR. Evenimentele se vor desfășura în zilele de 28 și 29 mai și vor reuni la București reprezentanți ai comunităților românești din vecinătatea României și Balcani (meșteri, interpreți și instrumentiști populari) și figuri remarcabile ale diasporei române, care promovează imaginea României în lume. Programul va cuprinde conferința Excelență românească peste hotare, care va…

Citește mai mult