În iunie 2024, în Ungaria s-au născut doar 6.000 de copii, cel mai mic număr lunar din ultimele două decenii. Faţă de iunie 2023, scăderea este de 17%. Specialiştii au motive să creadă că este o tendinţă către un scenariu catastrofal de reducere demografică.
Contribuția pentru apărare
Ungaria are în continuare unele dintre cele mai mari rate ale dobânzilor din Uniunea Europeană iar guvernul lui Viktor Orban gestionează unul dintre cele mai mari deficite bugetare din Europa: aproape 7% din PIB în ultimii 4 ani. Pentru a controla deficitul bugetar, Guvernul maghiar intenționează să introducă o „contribuție pentru apărare” care să fie plătită de bănci, companii energetice și multinaționale, a anunțat pe 8 iulie 2024 Gergely Gulyas, șef de cabinet al premierului Viktor Orban: astfel, fiecare companie multinațională care obține profituri suplimentare în contextul actualelor condiții de război trebuie să plătească o contribuție pentru bugetul de apărare al țării. Profiturile băncilor din Ungaria au crescut după ce Banca Centrală de la Budapesta a majorat dobânda de referință, la fel ca alte bănci centrale din Europa, pentru a ține sub control inflația galopantă.
Gergely Gulyas a declarat, de asemenea, că guvernul va menține impozitul pe profiturile suplimentare ale marilor retaileri. Anunțul vine în contextul în care economiștii se așteptau ca această formă de impozitare să fie eliminată până la finalul anului 2024. Gyulas a mai anunțat că statul va impozita tranzacțiile cu valută ale băncilor și va majora taxele deja existente pentru tranzacțiile bancare de altă natură. Veniturile suplimentare aduse bugetului de stat astfel , sunt stocate în „bugetul pentru apărare”.
Fundamentul moral al țării
„Fundamentul moral al Ungariei este Creștinismul, învățăturile creștine menținute constant. Nu există nici o țară și nici o societate care să poată funcționa fără o bază morală și ordine, a subliniat președintele Ungariei, Tamas Sulyok, în discursul său festiv rostit pe 27 august 2024, la Pannonhalma, județul Győr-Moson-Sopron.
După slujba ținută cu ocazia împlinirii a 800 de ani de la reconstrucția și sfințirea medievală a bisericii mânăstirii din Pannonhalma, construită în cinstea Sfântului Martin, șeful statului a spus: „Cannonhalma are un rol importanti şi astăzi în păstrarea Creștinismului în țara noastră, pentru ca viitorul neamului nostru să fie asigurat, pentru ca generațiile următoare să păstreze credința şi identitatea lor creștină maghiară. Pannonhalma este locul în care limba păcii se vorbește de o mie de ani, iar astăzi, întreaga lume are mare nevoie de cunoaşterea acestei limbi”.
Împrumutul de un miliard de euro
Ungaria a împrumutat în mod discret 1 miliard de euro, cel mai mare împrumut luat vreodată de Budapesta, de la trei bănci din China în primăvara lui 2024, conform datelor de pe site-ul Agenției guvernamentale de gestionare a datoriei. Împrumutul, acordat de China Development Bank, Export-Import Bank of China și filiala maghiară a Bank of China, a fost complet accesat pe 19 aprilie 2024 și trebuie rambursat în termen de trei ani.
Budapesta nu a anunțat public acordul, confirmat doar de agenția guvernamentală menționată: „Acordul de împrumut permite finanțarea investițiilor în infrastructură și sectorul energetic, printre altele. Tranzacția menține raportul datorie public – PIB la limita de 28,9%”, a declarat agenția guvernamentală.
Patrioți pentru Europa
Aflat la Viena pe 30 iunie 2024, prim-ministrul maghiar Viktor Orban a anunțat că formează grupul Patrioți pentru Europa (PfE) – un grup politic de extremă dreapta din Parlamentul European. Grupul acoperă teritoriile centrale ale fostului Imperiu Habsburgic: „Creăm o formațiune politică ce, în opinia mea, va decola ca o rachetă și va deveni foarte repede cel mai mare grup al dreptei europene”, a spus Orban.
Cu afiliați ai Patrioților aflați deja la putere în Ungaria și care conduc în sondaje în Cehia și Austria înainte de alegerile ce au loc în ambele țări în septembrie 2024, alianța lui Orban a devenit deja o forță politică, atât în regiune, cât și în întreaga Uniune Europeană.
După ce a stat în umbra Austriei în aproape toate cele șase secole de existență a Imperiului Habsburgic, Ungaria ar putea deveni acum piesa central: dacă va fi nevoie, Viktor Orban are la dispoziție un adevărat habsburg: Eduard Habsburg-Lothringen, stră-strănepotul împăratului Franz Joseph I din secolul al XIX-lea, care este déjà emisarul Budapestei pe lângă Sfântul Scaun: „Dacă va fi vreodată nevoie de noi, suntem prin preajmă”, a spus acesta, într-un interviu recent.
Emilian M. Dobrescu, UZPR
Edith Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială
Foto: Wikipedia