◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.11.2024
Ziua Mondială a Știrilor. „Responsabilitatea jurnaliștilor de a oferi informații precise, de încredere și independente nu a fost niciodată mai critică”

Industria globală de știri a lansat campania „Alege adevărul” înainte de Ziua Mondială a Știrilor, care va fi celebrată pe 28 septembrie. Peste 100 de țări, sute de organizații de știri, asociații media și jurnaliști își vor uni forțele pentru a sublinia importanța jurnalismului bazat pe fapte și își vor invita audiența să susțină instituțiile de știri de încredere.
Ziua Mondială a Știrilor este co-organizată de World Editors Forum al WAN-IFRA și Canadian Journalism Foundation, cu tema campaniei de anul acesta dezvoltată de Project Kontinuum. „Ziua Mondială a Știrilor oferă ocazia de a reflecta asupra rolului vital pe care jurnaliștii independenți și curajoși îl joacă în comunitățile din întreaga lume. Munca lor oferă dovezile care conduc la adevăr”, a declarat David Walmsley, redactor-șef al The Globe and Mail și fondator al Zilei Mondiale a Știrilor.
 
Angajamentul de a relata faptele într-un mediu informațional inundat de dezinformare
Campania „Alege adevărul” subliniază angajamentul neclintit al jurnaliştilor de a relata faptele, recunoscând totodată provocarea din fața publicului, de a naviga într-un mediu informaţional toxic, inundat de dezinformare.
Potrivit wan-ifra.org , într-un articol comun pentru Ziua Mondială a Știrilor, Brkic și laureatul Nobel Maria Ressa notează: „Zgomotul și violența se vor diminua în cele din urmă, iar…

Citește mai mult

Ungaria. Reforme și politică

În iunie 2024, în Ungaria s-au născut doar 6.000 de copii, cel mai mic număr lunar din ultimele două decenii. Faţă de iunie 2023, scăderea este de 17%. Specialiştii au motive să creadă că este o tendinţă către un scenariu catastrofal de reducere demografică.   Contribuția pentru apărare Ungaria are în continuare unele dintre cele mai mari rate ale dobânzilor din Uniunea Europeană iar guvernul lui Viktor Orban gestionează unul dintre cele mai mari deficite bugetare din Europa: aproape 7% din PIB în ultimii 4 ani. Pentru a controla deficitul…

Citește mai mult

Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” a reacționat imediat la
suferința sinistraților

Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” (ANCERM) – prin Biroul Executiv Central și Filialele județene – a reacționat imediat și s-a mobilizat exemplar pentru a ajuta comunitățile aflate în dificultate după dezastrul produs de inundațiile catastrofale din ultimele săptămâni. „Membrii și simpatizanții Asociației au considerat de datoria lor să-și ajute conaționalii loviți de stihiile naturii, ca semn al empatiei față de cei care și-au pierdut membri ai familiei sau au rămas fără agoniseala de-o viață, față de bătrânii și copiii rămași fără adăpost. Prin inițiative remarcabile – cu mijloace modeste…

Citește mai mult

Verticali pentru România. Despre vinuri și automobile

Să-ți întâmpini propria senectute cu detașare, este probabil unul dintre marile cadouri existențiale, iar oamenii care au trăit o viață echilibrată, nesfâșiată de spasme și pulsiuni, de frustrări și inutile regrete, au parte de un amurg spectaculos, care le încununează existența. Dar trebuie literalmente, să ai noroc ca să ajungi să ți se spună ”moșule” sau ”babo”! Probabil că bătrânețea este ipostaza cea mai elocventă a existenței … momentul când omul nu se află doar la un sfârșit de drum, ci și la ceasul bilanțului.         Poate…

Citește mai mult

Poeta Maria Găitan Mozes, Cetățean de onoare al urbei natale, Vărzăreștii Noi

O zi de neuitat pentru locuitorii satului Vărzăreștii Noi, raionul Călărași, R. Moldova. Vechea urbe a Basarabiei iubite a împlinit 499 de ani de existență. LA MULȚI ANI, oameni frumoși! Sărbătoarea a fost organizată de locuitorii satului, veniți cu mic, cu mare, în frunte cu inimosul primar Grigore Moisei, ziua aceasta fiind un prilej de bucurie pentru toți. Fiică a satului, poeta Maria Găitan Mozes din BatYam, Israel, a primit titlul de CETAȚEAN DE ONOARE al urbei aflate la ceas aniversar. Copiii au recitat versuri din creația poetei și au…

Citește mai mult

Absolvenții albanezi
de Medicină, obligați prin lege să profeseze în țară

Parlamentul Albaniei a adoptat o nouă lege privind studenții la Medicină de la Universitatea publică, obligându-i să semneze un contract de muncă în Albania pentru cel puțin trei ani după absolvire – sau să plătească taxele de școlarizare integrale, a căror valoare va fi stabilită în luna octombrie. După semnarea contractului, Ministerul Sănătăţii trebuie să găsească studenţilor care acceptă să rămână în ţară un loc de muncă în termen de trei luni. Rigels Xhemollari, expert în educație care conduce ONG-ul Qendresa Qytetare (Rezistența civică), susține că statul ar trebui să…

Citește mai mult

România, codașă europeană la interacțiunea online dintre autorități
și cetățeni

România se află la coada clasamentului UE referitor la interacțiunea online dintre autorități și cetățeni, potrivit datelor Eurostat. Anul trecut, mai puțin de 25% dintre români au accesat internetul la acest capitol, de trei ori mai puțin decât media Uniunii Europene. Media Uniunii Europene arată că aproape 70% din populaţia comunitară a accesat măcar o dată paginile de internet ale autorităţilor. În România, doar 23% din populaţia între 16 şi 74 de ani a făcut acest lucru în 2023 – cel mai slab scor din Uniune. Bulgaria ocupă penultima poziție…

Citește mai mult

Lena Miclăuș: „Rolul meu 
pe această lume este să sensibilizez oamenii prin ceea ce transmit când cânt”

IOAN  VASIU: Când și unde ai debutat ca interpretă de muzică populară? LENA  MICLĂUȘ: Iubesc muzica de mică, la mine în famile tata a cântat la taragot și  eu cânt de când eram mică. Am început bineînțeles la școală, apoi când am ajuns la  liceu m-am ocupat mai serios de visul meu, participând la diferite  concursuri și  spectacole. Ansamblul  folcloric „Silvana” al Casei de Cultură „Drăgan Muntean” din Deva a fost cel care mi-a dat aripi. I.V.: Ce zonă folclorică reprezinți prin repertoriul tău? L.M.: Am început prin a-mi reprezenta…

Citește mai mult

Festivalul turcic-tătar Kurultai,
în stațiunea Venus

Jocuri şi sporturi tradiţionale înscrise în patrimoniul UNESCO, preparate culinare, muzică, dansuri şi ateliere meşteşugăreşti se vor desfăşura în cadrul Kurultai 2024. Festivalul se va desfășura între 27 şi 29 septembrie, în staţiunea Venus, potrivit radioromania.ro. Festivalul își propune promovarea culturii turcice-tătare, a diversităţii culturale şi a patrimoniului imaterial al umanităţii UNESCO, arată organizatorii. „Festivalul se va bucura de 15 jocuri şi sporturi tradiţionale, dintre care 10 înscrise în patrimoniul cultural imaterial al umanităţii pe lista UNESCO, de 5 cupe mondiale, mâncare şi spectacol de muzică şi dansuri tradiţionale, ateliere…

Citește mai mult

Comedia artei sau asemănările
și deosebirile dintre pictură
și fotografie

Se cunoaşte faptul că pictura este o parte a artelor plastice reprezentând o realitate în imagini colorate, sau alb-negru, imagini artistice bidimensionate, create pe pânză, hârtie, lemn şi sticlă, în mai multe tehnici, de un artist, sau chiar mai mulţi, dând astfel naştere unei opere de artă. Pictura este expresia produsului realizat de om cu capacitatea de a reproduce un obiect, fenomen, imagine, trecute prin catalizatorul talentului său. De la primele desene din perioada preisorică, unde arta parietală poate fi găsită pe roci, iar picturile rupestre erau pictate pe roci…

Citește mai mult

Turneul național „Romanian Young Virtuosos” – București, Brașov, Sinaia, Oradea, Timișoara

Cu ocazia Zilei Internaționale a Muzicii 2024 Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, în parteneriat cu Universitatea Națională de Muzică din București, Centrul Național de Artă „Tinerimea Română” din București, Muzeul Național „George Enescu” din București, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, Vibrate Festival Brașov, Asociația Culturală Paul Constantinescu din Ploiești, Muzeul Național Peleș din Sinaia, Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, Universitatea din Oradea – Facultatea de Arte, Universitatea de Vest din Timișoara, Seat România și Forumul Cultural Austriac din București, prezintă turneul național „ROMANIAN YOUNG VIRTUOSOS”. Astfel, în perioada 3…

Citește mai mult