Jurnalistul camerunez Samuel Bondjock a trebuit să se prezinte în instanță de peste 30 de ori în aproape 30 de luni pentru a se confrunta cu acuzații penale de defăimare care l-ar putea duce la închisoare – chiar dacă autoritatea de reglementare a presei din țară a respins plângerea împotriva lui în 2022.
Bondjock nu are nicio speranță că va exista vreo soluție în ceea ce este văzut ca un exemplu clasic de SLAPP (Proces strategic împotriva participării publice) – un tip de proces vexator folosit din ce în ce mai mult împotriva cei care exprimă opinii critice.
Potrivit cpj.org, aceste procese invocă frecvent legi penale de defăimare pentru a pedepsi și cenzura jurnaliştii. În Camerun, Bondjock – directorul de publicații al site-ului privat de știri online Direct Info – este cel mai recent exemplu de jurnalist acuzat de defăimarea unor personalități influente precum vedete din fotbal, scriitori, oficiali guvernamentali, parlamentari, pastori și cei care au legătură politică. „Autoritățile trebuie să pună capăt hărțuirii legale și armonizării sistemului judiciar al Camerunului împotriva lui Samuel Bondjock, mai ales că autoritatea de reglementare a presei din țară l-a exonerat deja. Camerunul ar trebui să urmeze exemplele altor state africane pentru a dezincrimina defăimarea, în conformitate cu o rezoluție din 2010 a Comisiei Africane pentru Drepturile Omului și ale Popoarelor, și trebuie să se asigure că procesele SLAPP nu sunt folosite pentru a cenzura presa”, a declarat Angela Quintal, șefa programului Africa al Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), la New York.
Conform codului penal al Camerunului, defăimarea se pedepsește cu o pedeapsă cu închisoarea de la șase zile la șase luni și o amendă de până la 2 milioane de franci CFA (3.330 de dolari). Într-o prezentare comună către Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU, care examinează istoricul drepturilor omului din Camerun, CPJ și alte grupuri pentru drepturile omului au remarcat cel puțin patru cazuri de arestare și condamnare pentru defăimare între 2019 și 2022. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com