◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro02.07.2024

Studiu. Lumea, nepregătită pentru „ferocitatea incendiilor
de vegetație produse de schimbarea climei”

Oamenii de știință de la Centrul de Cercetare a incendiilor de la Universitatea Swansea, din Marea Britanie, afirmă că lumea nu este pregătită pentru „ferocitatea tot mai mare a incendiilor de vegetație cauzate de schimbările climatice”. Acestea au distrus deja zone din Turcia, Grecia, Canada și SUA încă de la începutul acestui sezon cald, deoarece valurile extreme de căldură împing temperaturile la cote record, potrivit Euractiv.

Deși în ultimii ani s-au investit resurse suplimentare pentru îmbunătățirea stingerii incendiilor, experții au spus că nu același lucru este valabil pentru planificarea și pregătirea pentru astfel de dezastre.„Încă avem de recuperat”, susține Stefan Doerr, directorul Centrului, care adaugă că incendiile de vegetație devin din ce în ce mai extinse și ard mai grav.

Un studiu separat a constatat că frecvența și magnitudinea incendiilor extreme pare să se fi dublat în ultimii 20 de ani. Până la sfârșitul secolului, numărul incendiilor extreme de pe glob este estimat să crească cu 50%, potrivit unui raport din 2022 al Programului ONU pentru Mediu. „În mod clar, nu suntem suficient de bine pregătiți pentru situația cu care ne confruntăm acum”, susține Doerr.

UE are un model puternic de partajare a resurselor și chiar și țările din afara blocului comunitar de-a lungul Mării Mediterane au beneficiat de echipamente de stingere a incendiilor sau de ajutor financiar în momente de nevoie, dar, pe măsură ce incendiile devin din ce în ce mai extreme, stingerea acestora pur și simplu nu va mai putea fi o soluție eficientă. „Primim feedback de la colegii noștri de la protecția civilă care spun că apa se evaporă înainte de a ajunge la pământ. Prevenirea este ceva pentru care trebuie să lucrăm mai mult”, explică Jesus San-Miguel, expert în cadrul Centrului  European Commission Joint Research.

Interzicerea focurilor de tabără și stabilirea drumurilor ca „spărgătoare de incendiu” pot fi eficiente în reducerea declanșărilor și a răspândirii, mai arată experții. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *