◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro02.07.2024

Aniversări culturale la Forumul Cultural al Râmnicului

În cea mai lungă zi a anului,joi 20 iunie, în cadrul Bibliotecii Județene „Antim Ivireanu” din Râmnicu Vâlcea, doi scriitori autentici ai urbei, poetul Felix Sima, cu ocazia împlinirii vârstei de 75 de ani, și profesorul Petru Pistol, pentru cei 80 de ani de viață, au fost sărbătoriți în cadrul Forumului Cultural al Râmnicului. Ambii sunt membri ai Uniunii Scriitorilor din România. Proiectarea unui film autobiografic realizat de Felix Sima a dat amploare cuvenită zilei culturale. Aniversarea a prilejuit moderatorului, domnului prof. doctor Ioan St. Lazăr, să invite oameni de seamă din cadrul vieții culturale vâlcene. Întâlnirea a fost deschisă de directorul Bibliotecii Județene „Antim Ivireanu”, Remus Grigorescu. Petre Cichirdan a rememorat din tinerețea sa și a prietenului său Felix Sima, născut pe 6 iunie 1949, în comuna Mihăești, județul Vâlcea. Anii restricțiilor comuniste nu l-au oprit pe Sima

să-și exprime emoțiile liber. Volumele lui poartă amprenta creativității. Acestea sunt „Cineva mai tânăr”, „Înfriguratul Fierbinte”, „Carte de pământ” și „101 poeme”. Versurile lui Felix Sima sunt expresia lirismului grav încredințat sintaxei artistice personale. Plin de devotament pentru locurile natale a realizat și lucrări monografice precum „Cartea de la Mihăești” și „Călătorii prin Vâlcea”. A primit premiu pentru debut al editurii Albatros în 1978 și este membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Craiova.

Felix Sima este un poet neliniștit, cu viziune profundă asupra lumii . S-a remarcat pentru lirismul său expresiv. Versurile sale sunt pline de emoție, introspecție și sensibilitate. Folosește simboluri și metafore pentru a transmite sensuri ascunse. Imaginile poetice sunt încărcate de semnificații profunde.În general, stilul său poetic este variat și adaptabil, reflectând diversitatea subiectelor și aprofundarea sentimentelor. Gheorghe Cărbunescu cu talentul său recunoscut, a interpretat o romanță compusă pe versurile poetului aniversat. Cu abilitate de bard, Felix a împărțit din feliile tortului vieții sale tuturor destăinuindu-se cu sinceritate și recunoscând că pentru fiecare este loc sub soare. Hrisovul aniversar i-a fost înmânat de moderator ca purtător al sentimentelor tuturor membrilor forumului.

Următorul aniversat al zilei a fost profesorul Petru Pistol, recunoscut pentru contribuțiile în domeniul culturii și educației. Acesta este născut în 1944 în comuna Scundu, din Județul Vâlcea, și a absolvit Facultatea de Limbi Străine a Universității din București, secția Limbi Clasice, în promoția 1967.

Ca profesor de limba latină a profesat în Galați (1967-1974) și Râmnicu Vâlcea (1974-1993). Din 1993, este cadru universitar la Universitatea din Pitești.A obținut doctoratul în Filologie la Universitatea din București, cu teza „Umanismul în Instituțiile divine lactanțiene”.

Profesorul Petru Pistol este recunoscut pentru erudiția sa și pentru pasiunea arătată limbii latine și culturii clasice. O personalitate deplină a peisajului cultural românesc!

Petru Pistol a avut o influență semnificativă în domeniul educației din zona sa. A inspirat și a format generații de elevi și studenți.Prin activitatea sa academică, a adus în atenția publicului lucrări și eseuri despre literatura latină și umanism. A fost un ambasador al culturii vâlcene și a promovat patrimoniul local. Cu ocazia aniversării sale, a lansat două volume. Volumul de eseuri „Diortosiri” și cartea de poezii „Stihuri desuete”. Eseurile sunt concepute cu deplină înțelepciune a îndreptării și corectării unor texte viciate prin folosirea incorectă a termenilor sau datorate erorilor gramaticale. Se observă dexteritatea didactică obținută ca urmare a studiului îndelungat și a experienței sale la catedră. Observațiile sale sunt pline de rafinament. Cartea de poezii „Stihuri desuete” este rezultatul vieții trăite la propriu de autor cu inteligența poetului ce descoperă ternul materiei înglobat în practica viziunii proprii. Recitalul poetic susținut cu talent de Mihai Călugărițoiu din acest volum a impresionat auditoriul. Ștefan Găitănaru, cadru universitar, a încadrat poezia citită în postmodernism și a făcut o pertinentă analiză a operei și vieții profesorului Pistol, asimilându-l cu o monedă de preț, cu o cupă de latinitate. Manifestarea s-a încheiat cu oferirea celui de-al doilea hrisov aniversar.

 

Ovidiu Dinica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *