Miercuri, 23 iunie 2021, la Muzeul de Artă ”Ion Ionescu-Quintus” Ploiești s-a desfășurat Serata Culturală ”Atitudini vechi și noi”, organizată de cenaclul cu același nume în colaborare cu UZPR Prahova.
Moderatorul acesteia a fost scriitorul Gelu Nicolae Ionescu.
La activitate au participat scriitori, jurnaliști, profesori, soliști instrumentiști.
În prima parte a manifestării, jurnalistul Claudius Dociu, președintele UZPR, filiala Prahova, a prezentat cartea ”Arta vorbitului în public.”
Autorul a vorbit despre originea și scopul acestei lucrări de a forma deprinderi de comunicare corectă și eficientă, despre relația dintre artă și știință în esența retoricii etc.
Elena Trifan a menționat câteva trăsături ale cărții: ”Autorul își conduce cu abilitate discursul, pe care îl însuflețește cu adresări directe către cititori: Cine vă oprește?, Nu fugi de statistici!, face referiri la persoane și personalități renumite în arta vorbitului în public, relatează povești ai căror protagoniști sunt oameni sau animale.
Expune, întreabă, motivează, exclamă, compară cu elemente din mediul înconjurător, reale sau imaginare, reușind să capteze atenția cititorului și să ofere credibilitate spuselor sale.
Are grijă în permanență de învățăcelul său pe care îl pregătește și pentru situații neprevăzute: ”Ce faci dacă videoproiectorul cedează în timpul sau înaintea prezentării? Ori, nu se strică, dar îi lipsește un cablu?” etc.
Cartea lui Claudius Dociu este un amplu discurs concentrat, logic, încurajator, construit ”cărămidă cu cărămidă,” metodic și inteligent, care ar putea fi introdus între copertele unui mini tratat al vorbitului în public, accesibil și util oricărui vorbitor de limba română, fiindcă nu există om care măcar odată în viața lui să nu fi vorbit în fața unui grup.
O poți citi ca pe o lectură, poți lua notițe, poți face exerciții de aplicare fragmentar sau în totalitate a celor învățate, încât la sfârșit te poți considera un vorbitor instruit”.
Epigramistul Constantin Tudorache a punctat câteva aspecte specifice retoricii și discursului, susținându-și afirmațiile cu citate ale unor personalități de prestigiu.
În continuare, a fost vizionat filmul ”Eminescu în iconografia mondială”, apărut sub egida UZPR, Prahova, din inițiativa caricaturistului și jurnalistului Nicolae Ioniță.
Filmul de mare originalitate atât în privința concepției, cât și a realizării grafice prezintă imagini ale lui Eminescu, în viziunea a 167 de artiști din 121 de țări. Imaginile sunt asociate cu texte din opera poetului. Versiunea englezească a poeziilor îi aparține lui Corneliu M. Popescu.
Cei prezenți au apreciat inițiativa și munca depusă de jurnalistul ploieștean pentru a face cunoscută imaginea României în lume, prin apogeul sclipirilor ei geniale, manifestate în domeniul literar.
Inițiatorul filmului, Nicolae Ioniță, cu multă modestie, a făcut o scurtă trecere în revistă a activității anterioare a Domniei Sale care însumează 10 cărți și mai multe proiecte de cunoaștere în lume prin intermediul caricaturii a celor mai de seamă reprezentați ai culturii românești.
Scriitoarea Ana Nedelcu a citit fragmente din altă carte apărută din inițiativa lui Nicolae Ioniță: ”Eminescu, jurnalistul” și a făcut cunoscută crearea platformei ”Timpul Ploiești – Artă și Comunicare” al cărei editor este împreună cu Ema Petrescu, Iulia Dragomir și Grațiela Avram.
Emilia Luchian a prezentat o binevenită pilulă de istorie, mitul lui Zamolxis în viziune trans disciplinară: origine, semnificații, poezii, aprecieri ale istoricilor.
Membrii Cenaclului ”Atitudini vechi și noi” au citit poezii proprii.
Momentele literare au alternat cu cele muzicale, în interpretarea pianistului Julien Matei, în clipe de iluminare și înălțare spirituală.
Elena TRIFAN / UZPR