◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024

Drapelul Centenar – între simbol şi semnificaţie

Toate manifestările importante, culturale, sportive, ştiinţifice sau de altă natură se desfăşoară sub flamura „roşu-galben-albastru”, iar înălţarea drapelului românesc pe catarg devine un semn de înaltă dragoste faţă de ţară şi valorile acesteia. Mai mult, fiecare cetăţean român are acasă un drapel păstrat cu grijă, fiind aninat la poartă cu prilejul unor evenimente cu rezonanţă naţională. Toate instituţiile de stat arborează drapelul, iar interioarele birourilor sunt decorate cu drapelul patriei. Numeroase Biserici cuprind în peisajul iconografic culorile drapelului românesc.

Copiii învăţau la şcoală despre semnificaţia simbolurilor naţionale, iar dascălii invocau culoarea roşie care reprezenta sângele eroilor vărsat pe câmpul de luptă, culoarea galbenă însemna bogăţia agricolă a ţării, iar albastrul frumuseţea apelor care străbat teritoriul românesc, precum şi deschiderea spre orizontul nemărginit al cerului şi credinţa nemărginită în Dumnezeu.

Cu prilejul Centenarului încropirii depline şi rotunde a României (1918-2018), am realizat un montaj naţional constând din drapelul naţional, care, ulterior, a fost expus la manifestările Centenare ale Unirii de la Alba-Iulia din 1 Decembrie 2018, iar apoi a fost purtat la toate evenimentele cu aură patriotică din ţară şi din străinătate la care am participat.

Drapelul Centenar a fost sfinţit în Domul din Viena, marcând astfel 100 de ani de la sfinţirea primului tricolor românesc pe teritoriul Austro-Ungariei, in anul 1918, drapel purtat atunci de generalul Ioan Boeriu şi Iuliu Maniu.

La acest drapel, am ataşat o eşarfă pe care am încrustat cu mari emoţii patriotice acele figuri legendare care au făcut paşii hotărâtori pentru înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia, generalul Ioan Boeriu şi Iuliu Maniu. Astfel, drapelul a devenit „DRAPELUL CENTENAR-MAREA UNIRE-ALBA IULIA-2018”, un drapel-simbol al tuturor românilor.

În vara şi toamna anului 1918, în Imperiul Austro-Ungar, aflat în dezmembrare, s-a instalat haosul. Pe acest fond s-a încercat instaurarea unei republici bolşevice la Viena, Budapesta și Praga.

 Trupele române se aflau într-o escală la Viena, retrăgându-se de pe frontul de sud, către casă, către Transilvania şi Banat. La rugămintea autorităţilor din Viena trupele române, în frunte cu generalul Ioan Boeriu au acţionat hotărât, reuşind în scurt timp să reinstaureze ordinea în oraş şi să predea autorităţilor austriece conducerea administrativă. Pe timpul acţiunilor din Viena, trupele române aveau în frunte tricolorul românesc, sfinţit în curtea unei unităţi militare din Viena.

În an Centenar, 2018, ne-am adunat la Viena români de pretutindeni, pentru a sărbători împreună 100 de ani de la înfăptuirea visului de aur al poporului român, „Marea Unire de la 1 Decembrie 1918!” Delegaţia din Alba Iulia formată din reprezentanţi ai Grupului de Iniţiativă „CENTENAR-MAREA UNIRE-ALBA IULIA-2018” a luat parte la sărbătoarea Centenarului ca invitată de onoare a organizatorilor.

Românii prezenţi, cu feţele luminate de bucurie,au purtat cu mândrie şi demnitate tricolorul românesc, roşu-galben-albastru.Tricolorul i-au însoţit peste tot, în sălile de conferinţe, la parada portului popular, la festivalul folcloric, când s-a dansat Hora Unirii, la slujbele de pomenire din biserici.

Pe timpul desfăşurării acestui eveniment, 25-27 mai 2018, tricolorul românesc a fluturat în faţa Primăriei Vechi din Viena. DRAPELUL CENTENAR-MAREA UNIRE-ALBA IULIA-2018a fost sfinţit la Viena, în data de 25 mai 2018 la Domul din Viena, de către preotul Răzvan Florin Gâscă de la Parohia ortodoxă română din localitatea Wiener Neustadt.

Tricolorul purtat de noi a fost confecţionat cu mare grijă şi cu mare iubire de neam şi ţară, am reuşit să înmagazinăm în acesta tot ceea ce este mai bun pentru veşnicia unităţii şi trăirii românilor pe aceste meleaguri.

În anul Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 am avut datoria morală, de suflet, de a afla și de a cinsti eroii neamului care au luptat și s-au jertfit pentru continuitatea trăirii pe acest pământ al neamului românesc.

În continuare acest popor are datoria de a cunoaște și de a sărbători marele eveniment de la 1 Decembrie 1918 și de a apăra teritoriul național, a menține unitatea națiunii, de a apăra simbolurile naționale.

 

colonel (r) lector univ. dr. ing. Constantin AVĂDANEI

Preşedintele Grupului de Inițiativă

„Centenar-Marea Unire-Alba Iulia-2018”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *