Tulburările psihice generate de Pandemie pot fi chiar mai importante decât viroza
Noi trăim astăzi o pandemie atât de mediatizată, care produce atâta frică, încât tulburările psihice sunt și vor fi și în continuare, poate chiar mai importante decât viroza, atunci când coronavirusul se va mai retrage puțin și oamenii vor ieșii din izolarea obligatorie la care au fost supuși.
Este adevărat că acest virusul a îmbolnăvit peste trei milioane de oameni. Dar majoritatea dintre ei au făcut forme foarte ușoare de boală. Doar 10% dintre ei au făcut forme mai grave și doar o mică parte dintre ei au ajuns la terapie intensivă, de unde, din păcate, nu au reușit să iasă vindecați decât vreo 20% dintre bolnavi.
Dar este important de remarcat faptul că deși suntem în plină epidemie, în luna martie a acestui au murit în general cu 298 de oameni mai puțini decât în luna martie a anului trecut. Este evident că fiind o boală foarte contagioasă, care poate avea complicații foarte grave, mediatizarea a fost absolut necesară pentru a-i determina pe oamenii sănătoși să se ferească cât mai mult de o eventuală contaminare. Dar solicitarea informațională a oamenilor a fost, totuși, atât de mare încât a produs nu numai o atenționare, ci chiar o frică, o teamă, o anxitate, o panică, o isterie, o psihoză, după cum spun unii autori, care au influențat în mod negativ capacitatea de apărare imunitară a organismului. Pentru că cercetările de psihoimunologie au arătat că stresul psihic poate scade capacitatea de apărare a sistemului imunitar. Iar noi am arătat că suprasolicitarea informațională poate fi ea însăși un factor patogen.
Informația ca factor patogen.
Încă din 1970, noi am publicat, în revista Agressologie, din Paris, un articol intitulat, Sindromul de agresiune informațională, în care am arătat că informația poate fi și ea, în anumite situații un factor patogen. Tot în 1970, am publicat în revista Encephale, din Paris, un articol intitulat Etiopatogenia informațională a bolilor psihice, în care am arătat că foarte multe boli psihice au, de fapt, o etiopatogenie informațională. Iar în 1977, am publicat în Editura Academiei, o carte intitulată Patologia informațională, în care am arătat că informația poate să producă foarte multe boli psihice și somatice.
Continuarea pe comunitateahyperboreea.com