◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024

Apariții editoriale centenare Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga” Ploiești

În anul 2021, în viața culturală a județului Prahova s-a desfășurat un eveniment de mare importanță, Centenarul Bibliotecii Județene ”Nicolae Iorga” Ploiești.  

Printre activitățile aniversare, organizate de bibliotecă s-a aflat și editarea de cărți dedicate atât bibliotecii în sine, cât și slujitorilor ei și personalităților prahovene, care au activat în diverse domenii: ”Album aniversar. 100 de ani în slujba culturii”, ”Gheorghe Macsim”, ”Nicolae Boaru,”   ”Dicționarul personalităților prahovene.”

”Albumul aniversar. 100 de ani în slujba culturii” oferă cititorilor o modalitate de cunoaștere a bibliotecii. Este structurat în mai multe părți: Prefața «Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga”», semnată de Mihaela Radu, actualul director al bibliotecii, ”Istoric”, ”Directorii bibliotecii”, ”Acte de înființare, legalizare și presă”, ”Structura”,  «Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga” în imagini», «Autografe din cartea de aur a Bibliotecii Județene ”Nicolae Iorga”».

Biblioteca a fost fondată în martie 1921 de intelectuali de seamă: Toma Socolescu, Ion Ionescu-Quintus, Dumitru-Munteanu-Râmnic, N. Pârvulescu etc.

În cei 100 de ani de existență a schimbat mai multe sedii, și-a îmbogățit patrimoniul de la 16.000 de unități biblioteconomice la peste 500.000 ”cu o structură tematică enciclopedică, ce satisface interesele de lectură, studii și informare ale tuturor categoriilor de cititori, de la elevi și studenți la cadre didactice universitare, specialiști și cercetători.” (p.7)

Printre cărțile rare, existente în fondul bibliotecii pot fi amintite: ”Ab urbe condita” a lui Titus Livius, ”Cazania lui Varlaam”, ”Biblia” de la București etc.

Biblioteca dispune de tehnici de lucru moderne, este implicată în desfășurarea unui număr mare de proiecte și parteneriate cu diverse instituții și tematici, a fost și este deschisă colaborărilor cu scriitori, istorici, critici literari, cercetători, oameni de artă, printre care se află și personalități precum: Eugen Simion, Șerban Cioculescu, Aurora Liiceanu, Elis Râpeanu, Zoe Dumitrescu-Bușulenga, Al.Balaci, Ioan Alexandru, Augustin Z.N. Pop etc. 

Sunt menționați directorii bibliotecii.

 Prin intermediul reproducerilor, documente cu iz de vechime, referitoare la înființarea bibliotecii sunt aduse în actualitate.

Este prezentată structura bibliotecii cu toate compartimentele sale, cu referire specială la activitățile desfășurate și serviciile oferite. 

  În capitolul «Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga” în imagini» este reprodus un număr impresionant de fotografii care prezintă aspecte din bogata și valoroasa activitate culturală a bibliotecii.

În ultimul capitol sunt reproduse impresii și semnături autografe ale unor personalități care au trecut pragul bibliotecii, precum: Georgeta Filitti, Cristian Puiu Bălan, Mircea Coloșenco etc.

În semn de respect pentru activitatea desfășurată în slujba acestei biblioteci, foștilor directori Gheorghe Macsim și Nicolae Boaru le-a fost dedicat câte un volum omagial, al căror editor coordonator este doamna director Mihaela Radu. 

Pe lângă principalele date biografice, acestea conțin bogate liste bibliografice ale activității dumnealor publicistice și fotografii  realizate în timpul activităților pe care le-au organizat și la care au participat.

Tot sub auspiciile bibliotecii a apărut cea de-a treia ediție revăzută și adăugită a ”Dicționarului personalităților prahovene”, creație a autorilor: Marian Chirulescu, Paul Popescu, Mihaela Radu, o lucrare monumentală, de 720 de pagini în format A4. 

Acesta prezintă activitatea a peste 4000 de personalități prahovene care ”au dat strălucire vieții sociale, spiritual-religioase, politice, armatei, domeniului juridic și administrativ, învățământului, științei, tehnicii și industriei, artelor, istoriei, literaturii și sportului prahovean și, nu de puține ori, alăturându-se stelelor naționale și internaționale”. (Marian Chirulescu, p. 8)

În carte se află numele unor personalități de mare valoare care au dat strălucire vieții culturale, județene și naționale, precum: Mihai Viteazul, Dumitru Take Ionescu, Grigore Tocilescu, Bazil Drăgoșescu, Dumitru Munteanu-Râmnic, N.I. Simache, Nicolae Iorga, P.P. Negulescu, Basarab Nicolaescu, Nicolae Grigorescu, Paul Constantinescu, Toma Caragiu, Ion Luca Caragiale, B.P. Hașdeu, Geo Bogza, Radu Tudoran, Nichita Stănescu, Valeriu Râpeanu, Ion Bălu etc.

Lucrările realizate de Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga”, la ceas aniversar sunt o dovadă a respectului pe care actualul personal al acestei instituții, coordonat de către doamna director Mihaela Radu îl are pentru acest focar puternic de cultură, pentru toți cei care de-a lungul timpului au contribuit la fondarea, supraviețuirea și îmbogățirea ei. 

Totodată pentru cititori sunt o sursă de informare asupra istoricului, specificului și rolului pe care l-a avut această instituție de-a lungul timpul pentru procesul de cunoaștere prin intermediul principalului ei instrument, cartea, cât și al activităților culturale pe care le-a organizat sau a căror gazdă a fost.

Le simțim ca niște corpuri rotunde, simbol de perfecțiune, ca niște mere roșii, în care pulsează seva muncii atâtor generații și personalități care s-au născut sau au poposit/viețuit/creat pe aceste meleaguri.

Fluxul continuu al celor 100 de ani de inițiative, muncă,  pasiune, dăruire, curge lin și inteligent prin paginile lor, reușind să creeze impresia unor oameni vii și unor scene de viață ce se desfășoară parcă sub ochii noștri. 

Recunoștința utilizatorilor acestor lucrări ar trebui să se îndrepte atât către cei care de-a lungul timpului au contribuit la crearea, îmbogățirea și mediatizarea culturii prahovene și naționale, cât și către colectivele redacționale ale acestor apariții editoriale, centenare, respectiv: director Mihaela Radu, Marian Chirulescu, Paul Popescu, Nicoleta Berendei, Sînziana Constantin, Alina Kristinica Cătunescu, Diana Georgescu, Sofia Cocîrlea, Laura Constantin.

În calitate de cititor pasionat al acestei biblioteci despre care mi-a plăcut adeseori să spun ca este întâia mea biserică am deschis filele acestor cărți omagiale cu interes, sfială și respect față de focarul de lumină ce se degajă din paginile lor și față de cei care timp de 100 de ani au ținut aprinsă flacăra cunoașterii în această citadelă a spiritualității românești și universale.

 

Elena TRIFAN / UZPR








Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *