◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024

Jurnalist care lucra pentru un post de radio francez din Ucraina, răpit și torturat de soldații ruși

Un jurnalist care lucra pentru un post de radio francez din Ucraina a fost răpit și torturat de soldații ruși, arată organizația Reporteri fără frontiere (RSF). Nikita, în vârstă de 32 de ani, al cărui nume a fost schimbat pentru securitatea sa, a fost reținut timp de nouă zile și a fost supus la șocuri electrice, loviri cu o bară de fier și simulare de execuție, a povestit jurnalistul, potrivit cbsnews.com. „Nikita ne-a oferit o mărturie înfiorătoare, care confirmă intensitatea crimelor de război comise de armata rusă împotriva jurnaliştilor. Să transmitem mărturia procurorului Curții Penale Internaționale a fost un gest mic pe care l-am putut face pentru acest tânăr curajos”, a declarat, într-un comunicat, secretarul general al RSF, Christophe Deloire.
Potrivit jurnalistului, acesta era în misiune cu echipa sa când a aflat că drumul spre satul familiei sale este liber. A decis să încerce să-i evacueze, așa că, după ce a terminat cu munca, a împrumutat mașina echipei sale, care era marcată clar „Presă”, și a început traseul. Dar în drum, a fost prins într-o ambuscadă. Mai multe cartușe au fost trase în mașina lui, care s-a izbit de un copac. Nikita a strigat că este civil, dar s-a tras în continuare în vehiculul avariat. Jurnalistul a declarat pentru RSF că a fost înconjurat de soldați, care l-au percheziționat și l-au bătut. Potrivit relatării sale, pe care CBS News nu a putut-o verifica în mod independent, soldații l-au adus pe Nikita într-o clădire din apropiere și i-au percheziționat telefonul, unde au găsit informații legate de munca lui ca jurnalist, inclusiv hărți, rute și texte despre vestele antiglonț. Asta i-a făcut mai suspicioși. L-au bătut cu patul puștii, spărgându-i dinții și au tras o împușcătură care i-a rănit capul, a spus el grupului non-profit. Soldații l-au adus apoi pe Nikita într-o tabără, l-au legat de un copac, și-au scos pantofii și l-au bătut în mod repetat. El a spus că și-a pierdut cunoștința de mai multe ori înainte de a fi mutat în altă locație și interogat, un soldat făcându-i șocuri electrice. În jurul jurnalistului mai erau și alți prizonieri civili, care au fost, de asemenea, torturați.
Forțele ruse l-au băgat pe el și pe ceilalți prizonieri într-un subsol plin cu apă și i-au lăsat două zile, apoi i-au mutat într-o altă casă, unde li s-a alăturat un fost funcționar public încarcerat.
Nikita a fost interogat din nou, de data aceasta de oameni despre care credea că sunt ofițeri de informații sau de securitate ruși, din cauza hainelor curate și a cizmelor lustruite. Apoi, lui Nikita și celorlalți prizonieri li sa spus că vor fi eliberați. A doua zi, au fost duși cu mașina la o pădure și au fost lăsați acolo. Când a ajuns pe un drum, a întâlnit mai mulți soldați ruși, dar a reușit să scape într-o mașină, împreună cu alți civili.
Organizația Reporteri fără frontiere a depus două plângeri separate la Curtea Penală Internațională referitoare la războiul din Ucraina, una pentru atacuri deliberate asupra jurnaliştilor din partea forţelor ruse, iar alta pentru atacurile armatei rusești care vizează infrastructura TV din Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *