Prețurile ridicate ale energiei electrice cresc presiunea asupra câtorva țări din UE.
De mai mulți ani, UE s-a luptat cu reforma cadrului de impozitare minimă pe energie al blocului comunitar. Obiectivul inițial a fost legat de climă. Cotele mai mici de impozitare pentru energie electrică pot stimula decarbonizarea economiei Europei. Din 2022 însă, preocupările legate de prețurile ridicate ale energiei au avut prioritate.
Legislația UE stabilește o rată minimă de impozitare de 1 euro per MWh pentru gospodării și 0,5 euro pentru industrie. Dar modificarea acestor taxe minime necesită ca toate cele 27 de țări ale UE să fie de accord, în unanimitate, iar un compromis s-a dovedit dificil de intermediat, potrivit Euractiv.
Având în vedere că reforma este blocată, Bruxelles-ul anunță că este timpul să se rezolve lucrurile la nivel național. „Suntem cu toții de acord că trebuie să reducem prețurile la energie și avem o modalitate de a reduce prețurile mâine: să reducem taxele la energie”, a declarat comisarul pentru Energie, Dan Jørgensen. Pe 26 februarie, Comisia Europeană își va prezenta Planul de acțiune pentru energie accesibilă. O versiune scursă spune că țările UE „pot reduce facturile de energie electrică deja astăzi”, măsură de interes pentru statele care au taxe mari, printre care și Germania, Franța și Țările de Jos (în Germania, taxele pe energie au contribuit cu 6,8 miliarde de euro la bugetul guvernamental în 2023). (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com.