◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro12.05.2025
Cântec de loon sau între sălbăticie
și jungla modernă – de Milena Munteanu

Descoperisem Algonquin Park, o rezervație naturală națională canadiană, cu mai bine de 20 de ani în urmă, destul de curând după ce am aterizat prin aceste locuri. Prima vizită a fost făcută cu familia, când băiatul nostru era încă mic. Țin minte emoția dată de imensitatea locului (imortalizată într-o fotografie în care tatăl și fiul dădeau Thumbs up (like) peisajului împădurit, la picioarele lor, văzut de la un un punct de observație, de la înălțimea unui perete de granit ce domina peisajul). Eram tineri, căutam și descopeream, iar acolo ne-au…

Citește mai mult

„O scurtă istorie a viitorului”: previziunile lui Jaques Attali (I) – de Emilian M. Dobrescu

Cartea „O scurtă istorie a viitorului”, a lui Jacques Attali, publicată de Editura franceză Fayad în 2006 – deci acum aproape 20 de ani – și numită de Henry Kissinger „strălucită şi provocatoare… greu de respins“, descrie ordinea de zi a elitei mondiale pentru secolul al XXI-lea. Titlul cărții este revelator, deoarece Attali defineşte Istoria ca fiind „nimic mai mult decât gândirea celor mai puternici”. Francezul Jacques Attali este un înalt tehnocrat care lucrează pentru a instaura Noua Ordine Mondială (NOW). Are un CV deosebit: timp de zece ani a…

Citește mai mult

Analia Selis – artista și omul
din spatele muzicii – de Cristian Ovidiu Dinică

Pentru că există iubire, iar instituția filarmonică din Râmnicu Vâlcea pune pe primul plan împlinirea dorințelor melomanilor săi, cu ocazia sărbătorii de Dragobete, orașul nostru a avut un oaspete drag, o ambasadoare a iubirii. Astfel, Analia Selis, pe 24 februarie, a urcat pe scena instituției muzicale în cadrul turneului său național „Argentinissimo, Rădăcini”. Programul concertului a cuprins de la tangoul argentinian, valsuri, dar și melodii de inspirație populară din America latină. Solista a fost însoțită de Julio Santillan la chitară și Mariano Castro la pian. Aranjamentele orchestrale din repetoriul serii…

Citește mai mult

Reforma prețurilor energiei electrice în UE, încă blocată

Prețurile ridicate ale energiei electrice cresc presiunea asupra câtorva țări din UE. De mai mulți ani, UE s-a luptat cu reforma cadrului de impozitare minimă pe energie al blocului comunitar. Obiectivul inițial a fost legat de climă. Cotele mai mici de impozitare pentru energie electrică pot stimula decarbonizarea economiei Europei. Din 2022 însă, preocupările legate de prețurile ridicate ale energiei au avut prioritate. Legislația UE stabilește o rată minimă de impozitare de 1 euro per MWh pentru gospodării și 0,5 euro pentru industrie. Dar modificarea acestor taxe minime necesită ca…

Citește mai mult

Revista „Izvor de neuitare” a fost lansată și în localitatea în care a fost editată: Brusturoasa – de Petru Done

Primul număr al revistei trimestriale „de tradiție și memorie culturală”, numită ,,Izvor de neuitare” a fost lansată și în localitatea în care a fost editată, Brusturoasa, județul Bacău. Evenimentul a avut loc la Biblioteca „Păstorel Teodoreanu”, scriitorul având o parte din rădăcinile sale și în această comună. Editoarea fondatoare a noii publicații este profesoara Liliana Atomulese, cunoscută și în comunele Brusturoasa și Palanca, dar pe toată Valea Trotușului și în județul Bacău pentru entuziasmul de a scoate la iveală viața satului în care s-a născut și în care trăiește. Lansarea…

Citește mai mult

Ghețarii au pierdut 6.542 miliarde de tone de gheață în perioada 2000-2023

Ghețarii au pierdut o cantitate colectivă de 6.542 de miliarde de tone de gheață în perioada 2000-2023, contribuind cu 18 milimetri la creșterea nivelului global al mării, potrivit unei analize citate de Agerpres. În medie, ghețarii au pierdut 273 de miliarde de tone de gheață anual în această perioadă, potrivit unei cercetări publicate în revista Nature ca parte din Exercițiul de intercomparare a echilibrului masic al ghețarilor (Glacier Mass Balance Intercomparison Exercise – Glambie). Geologul Michael Zemp, unul dintre conducătorii studiului, a spus că, „pentru a pune acest lucru în…

Citește mai mult

Apel pentru evitarea pierderii fondurilor alocate programului „Start-Up Nation” 2024 – de Marius Herscu

Peste zece milioane de lei din fondurile alocate programului „Start-Up Nation” 2024 sunt în pericol de a fi pierdute, afectând mai mulți antreprenori care contau pe acest sprijin pentru dezvoltarea afacerilor lor. Reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale au avut recent o întrevedere cu oficialii Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT), pentru a solicita măsuri urgente care să prevină această situație. . Probleme tehnice și dificultăți procedurale Printre principalele probleme identificate de beneficiarii programului se numără întârzierile cauzate de disfuncționalități în utilizarea semnăturilor electronice, întârzieri în livrarea echipamentelor necesare și dificultăți…

Citește mai mult

„Cred în exprimarea spontană, construită pe frumos şi adevăr” – crezul artistului plastic Florența Ionescu – de Rodica Rodean

Uneori pașii îmi sunt îndreptați spre o expoziție de artă plastică, pentru a mă bucura, pe deplin, de subiectul ales, pus în valoare de paleta coloristică și de tușele de culoare, peste care artistul își pune, în mod evident, amprenta personală. Așa mi se întâmplă și cu artistul plastic Florența Ionescu care, în ciuda celebrității cucerită prin lucrările de artă plastică de o reală valoare, lucrări care se regăsesc în colecții muzeale și particulare în China, Israel, Serbia, Germania, Grecia, Canada, Suedia, Estonia, Franța, Finlanda și Marea Britanie, este un…

Citește mai mult

Jurnaliștii de Olt și de Vâlcea, reuniți de Dragobete, la Drăgănești, Olt – de Ana Vasile

Activitatea – cu caracter interjudețean – a avut loc în Casa de Cultură „Ileana Constantinescu”, din orașul Drăgănești, Olt (director Ileana Ciubuc, nepoată a vestitei cântărețe), luni 24 februarie 2025, începând cu ora 11,00. Moderator-prezentator, a fost d–na. muzeograf Mihaela Lală, director al Muzeului „Câmpia Boianului”. Dânsa a deschis lucrările și i–a invitat pe scenă pe: – Vlad Duță, care a susținut un referat despre semnificația zilei de Dragobete; – Amalia Ileana, care a interpretat la vioară melodia „Lovely”; îndrumător, Florin Durusan; – Gina Spătaru, care a recitat două poezii…

Citește mai mult

Studiu. Recoltarea ceții,
o soluție pentru combaterea penuriei de apă în cele mai aride regiuni ale lumii

Recoltarea ceții ar putea reduce deficitul de apă în cel mai uscat loc din lume, sugerează un studiu recent. În deșertul Atacama din Chile, unde precipitațiile anuale sunt mai mici de un milimetru pe an, sursa principală de apă este reprezentată de spațiile subterane pline cu apă, care s-au reîncărcat ultima dată în urmă cu 17.000 până la 10.000 de ani. Așa-numita recoltare a ceții, care presupune colectarea și păstrarea apei provenite din ceață, este o modalitate fezabilă de a furniza apa atât de necesară, au declarat oamenii de știință…

Citește mai mult

Târg de Mărțișoare la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Clujenii și vizitatorii orașului sunt invitați să descopere creații handmade și să aleagă mărțișoare la Târgul Handmade Transilvania, ce va avea loc între 28 februarie și 2 martie. la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Potrivit Radio România Cluj, târgul va avea mai multe secțiuni: Artă & Craft – Culoare, textură și emoție transpuse în mărțișoare unicat, bijuterii delicate, ceramică, ilustrații vibrante, agende handmade, printuri de artă, îmbrăcăminte creativă și accesorii speciale pentru casă. Arome irezistibile – Lumânări din ceară naturală, lumânări parfumate, cosmetice naturale cu ingrediente atent selecționate – toate menite…

Citește mai mult