Lupta globală împotriva corupției a fost în impas de un deceniu, în 86% dintre țări fie înrăutățindu-se, fie nefăcând niciun pas înainte în abordarea problemei. Mai mult, documentul citat de „The Guardian” arată că numeroase guverne sunt acuzate că folosesc pandemia pentru erodarea drepturilor omului și a democrației. Clasamentul anual al corupției al Transparency International a constatat, de asemenea, că țările care încalcă libertățile civile au în mod constant scoruri scăzute, subliniind modul în care eșecul de a aborda corupția exacerbează abuzurile drepturilor omului și subminează democrația.
Lansat pentru prima dată în 1995, indicele de percepție a corupției (IPC) a devenit unul dintre cele mai importante instrumente de urmărire a corupției în sectorul public la nivel mondial. Raportul notează că din 331 de cazuri înregistrate de apărători ai drepturilor omului uciși în 2020, 98% au avut loc în țări cu un scor IPC sub 45.
În Europa de Est, raportul descrie un „cerc vicios al autoritarismului în creștere, al încălcărilor drepturilor omului și a corupției, în care liderii politici au folosit pandemia de Covid-19 ca un pretext pentru a reduce supravegherea și responsabilitatea pentru achizițiile publice. Deși au făcut puțin pentru a combate impactul pandemiei de Covid-19 asupra populației, guvernele l-au folosit pentru a reduce și mai mult drepturile și libertățile”.
Danemarca, Finlanda și Noua Zeelandă s-au clasat în fruntea indicelui.