◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
SUB SEMNUL PANDEMIEI –  un supliment al Revistei Destine Literare

Prestigioasa revistă ,,Destine Literare’’, care apare la Montreal, Canada, sub direcția scriitorului și publicistului Alexandru Cetățeanu, adaugă ultimului număr din 2020 un supliment literar intitulat Sub semnul pandemiei. Este o revistă-carte, de numai 60 de pagini, de alcătuirea căreia s-a îngrijit cu pasiune și bun gust literar ziarista și scriitoarea Dana Opriță. Apărut în ianuarie 2021, după încheierea unui an în care omenirea a fost răvășită de războiul încă neterminat cu un inamic invizibil, virusul Sars Cov 2, suplimentul-carte este, înainte de toate, un document literar despre felul în care…

Citește mai mult

24 Ianuarie în Spania

“CEI CU INIMA ROMÂNĂ”  – Duminică, 24 ianuarie 2021, la inițiativa Asociación de Rumanos en Cantabria-ARUCAN (Spania) și Asociación Socio-Cultural Romanati El Ejido (Spania) in colaborare cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România s-a celebrat Ziua Unirii Principatelor Române și Bicentenarul Tudor Vladimirescu – 200 de ani de la Revoluția Domnului Tudor, două repere importante ale României. Un exemplu pozitiv și încurajator de cooperare și implicare instituțională in cadrul acestui eveniment deosebit a reprezentat prezența alături de ceilalți distinși invitați și colaboratori, a domnilor Doru Dinu Glăvan, Președinte Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România…

Citește mai mult

Despre critică, libertate și adevăr / Acad. Ioan-Aurel POP

  Vasile Alecsandri (1821-1890) – trecut la cele veșnice exact acum 130 de ani și venit pe lume acum aproape două secole, considerat azi de unii „analiști postmoderni” poet „minor”, demn de a fi uitat – s-a numărat printre făuritorii României moderne, deși nu a fost tocmai un model de modestie și de sfioșenie. Totuși, spre finele vieții, când i s-a atras atenția că Eminescu este de departe deasupra lui, supărat pe tonul dizgrațios, vehement și jignitor al unor critici, a scris câteva versuri memorabile: „E unul care cântă mai…

Citește mai mult

Revista „Dreptul” la 150 de ani

REVISTA „DREPTUL” LA 150 DE ANI  Prof. univ. dr. OVIDIU PREDESCU *  Director fondator al publicațiilor „Dreptul”  La 16 decembrie 2021 se împlinesc 150 de ani de când a văzut lumina tiparului  primul număr al revistei „Dreptul”.  Anul 1871 a avut o însemnătate aparte pentru lumea juriștilor români de atunci,  marcând, pe de o parte, fondarea Societății Juridice și, pe de altă parte, apariția revistei  „Dreptul”.  Societatea Juridică – cea dintâi societate juridică românească – l-a avut pe  Constantin Bosianu (1815–1882) în calitate de președinte, iar în funcția de  vicepreședinte…

Citește mai mult

La împlinirea vârstei de 100 de ani, gimnasta Ágnes Keleti, campioană olimpică de cinci ori

Într-un mesaj video transmis Galei, premierul israelian Benjamin Netanyahu a felicitat-o pe Ágnes Keleti, cea mai în vârstă campioană olimpică de pe mapamond, amintind că gimnasta a obţinut, din cele zece medalii olimpice, cinci de aur şi că, în 2017, a primit cea mai înaltă distincţie civilă din partea statului israelian pentru serviciile aduse de aceasta sportului israelian. dw.com  

Citește mai mult

A apărut primul număr pe 2021 al revistei „Cadran (jurnal mureșean)”

Publicație de cultură „Cadran (jurnal mureșean)” începe al treilea său an de apariție cu un număr dens, în care reține evenimentele referențiale ale lunii ianuarie, de la cele religioase la cele culturale. Editorialul lui Nicolae Băciuț e pus sub semnul unei întrebări polarizate – „Criza culturii, cultura crizei”. Despre evenimentele circumscrise Zilei Naționale a Culturii și Zilei Eminescu, scriu Nicolae Băciuț, Mircea Dorin Istrate, Gabriella Costescu. Ioan Iacob face o succintă trecere în revistă a evenimentelor care au pecetluit  Mica Unire. Un spațiu amplu este alocat aniversării actorului Florin Piersic la…

Citește mai mult

FRUMOS E ÎN SEPTEMBRIE LA VENEȚIA                        după Teodor MAZILU

FRUMOS E ÎN SEPTEMBRIE LA VENEȚIA  după Teodor MAZILU TEATRUL NAȚIONAL BUCUREȘTI La TEATRUL NAȚIONAL BUCUREȘTI se joacă pe 7 februarie 2021 piesa  FRUMOS E ÎN SEPTEMBRIE LA VENEȚIA, de TEODOR MAZILU, deci pot răspunde precum dramaturgul „Fericirea nu este un vânat după care alergi cu limba scoasă. Şi oamenii aleargă o vreme după ceea ce cred ei că este fericirea, şi-n această goană prin pustiu obosesc. Fericirea nu se pierde, nu se câştigă, ea doar există.” Pentru că reîntoarcerea la teatru este un moment de fericire Prezentul este un…

Citește mai mult

A apărut Revista DESTINE LITERARE, Anul 14, Nr. 52-53, Iulie-Dec. 2020

  Sub egida UZPR, ASRAN ( ASOCIAȚIA SCRIITORILOR ROMÂNI DIN AMERICA DE NORD) a publicat revista DESTINE LITERARE, anul 14, nr. 52-53, iulie-dec. 2020.     După câteva cuvinte de salut, de raportare la dramaticul an 2020 și de încredere în noul an 2021, cu speranța de mai bine, cei trei ziariști și scriitori, Dana Opriță, redactor-șef (SUA), Liviu Pendefunda, redactor-șef (România) și Alexandru Cetățeanu, redactor-șef , fondator al revistei (Canada), își exprimă convingerea că revista ( și cenaclul Destine Literare) vor promova în continuare valorile autentice ale culturii și literaturii române, într-un…

Citește mai mult

Proiectul Laser Trip / Când lumina devine muzică

Peter Gate propune un proiect ambițios, anume acela de a transforma lumina laserului, în primă fază, într-un semnal, apoi în sunet și în cele din urmă în muzică! Partenerii noștrii în acest proiect sunt Yamaha Music Europe și Qolony Art & Science Association. Laser Trip este un proiect inovator de experimentare muzicală și spațială realizat în colaborare cu Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației România.  Avem onoarea să îl avem alături de noi pe dl. Dr. Mark McCaughrean, consilier științific la Agenția Spațială Europeană. (E.S.A.) Animația muzicală inspirată…

Citește mai mult

Despre acțiuni prezente și proiecte viitoare în ședința Consiliului Director al UZPR

Ședința online a Consiliului Director al UZPR, care a avut loc în 25 ianuarie 2021, prima din noul an, a avut o agendă complexă, care a trecut în revistă proiectele de început de an și a stabilit cadrul pentru derularea acțiunilor viitoare.  În debutul ședinței, președintele Comisei de cenzori, Ilie Cristescu, a evidențiat situația financiară satisfăcătoare a UZPR, care își continuă activitatea în aceleași repere de management optim. Abordând ultimele evoluții din interiorul Uniunii, președintele Doru Dinu Glăvan s-a referit la creșterea numărului de membri ai UZPR, tot mai mulți…

Citește mai mult