– La 15 iunie 1167 este întemeiat oraşul Copenhaga, devenit capitală a regatului danez în anul 1443.
– Tot pe 15 iunie, dar 1219 se naşte legenda drapelului danez numit Dannebrog (haina roşie sau haina daneză). Este un drapel roşu cu o cruce albă, apărut cu certitudine în Timpul Cruciadelor nordice. Legenda spune că acest drapel a apărut desenat pe cer pe 15 iunie 1219, în timpul bataliei de la Reval (azi, Tallin în Estonia), care s-a purtat între armatele regelui danez Valdemar al II-lea şi estonieni. Apariţia miraculoasă a stindardului Daneborg pe cer a insuflat curaj danezilor, care au câştigat bătălia. O altă legendă spune că în cursul luptei, tunica alba a regelui Valdemar a devenit roşie de sângele duşmanilor.
– Prima Biblie în limba eschimoşilor a apărut la Copenhaga, în 1744.
– Pe 26 februarie 1794, Palatul regal Christianborg din Copenhaga este distrus de un incediu. Reconstrucția a durat până în 1828, dar clădirea nu a mai fost folosită ca reședință regală, devenind sediul Parlamentului danez
– La 5 iunie 1915, Danemarca adoptă constituţia prin care li se permite şi femeilor să voteze.
– La 15 iunie 1920 se încheie un nou tratat de frontieră între Germania şi Danemarca. în urma căruia nordul landului Schleswig, cunoscut şi ca Iutlanda de sud, trece la Danemarca, după ce populaţia regiunii s-a pronunţat în acest sens prin referendum. Sudul Schleswig-ului a rămas parte a Germaniei federale, constituind astăzi Landul Schleswig-Holstein.
– La 15 iunie în fiecare an se serbează în Danemarca, Ziua drapelului sau Ziua Valdemar (vezi mai sus ce s-a întâmplat la 15 iunie 1219).
Copenhaga este capitala Danemarcei, fiind situată pe coasta orientală a insulei Sjaelland și în mica insulă Amager, față în față cu strâmtoarea Oresund. Orașele suedeye Malmo și Landskrona se află pe coasta opusă. Orașul propriu-zis are cca 520 mii locuitori, cu o densitate de 6 locuitori pe kmp. Etimologic, numele Copenhaga semnifică Portul comercianților.
Populația daneză a regiunii metropolitane a Copenhagăi este de 1,8 milioane locuitori, din care o treime locuiește în localitatea Frederiksberg, o treime în comitatul Copenhaga, iar restul în celelalte localități din regiune. Regiunea Oresund, care se întinde din estul insulei Sjælland până în vestul provinciei Skane (în Suedia), are o populație de 2,8 milioane persoane.
Obiective turistice
1. CPH Distortion. Este o super-mega-petrecere, care durează câteva zile – de miercuri până duminică, în prima săptămână a lunii iunie, în fiecare an. Practic este o colecție de petreceri desfășurate în toate cartierele orașului – în cluburi, pe străzi, în piețe; se aduna vreo 60 de evenimente la care iau parte, în total, circa 30.000 de persoane.
2. Mica Sirenă, amplasată pe o stâncă rotundă din portul Langelinie, este una dintre cele mai cunoscute atracții turistice din Danemarca. Sculptura, cu o înălțime de 1,25 m și cu masa de 175 kg, a fost expusă prima dată pe 25 august 1913 și este creația sculptorului Edvard Eriksen. Capul sirenei a fost modelat după cel al balerinei Ellen Price, iar trupul nud după corpul soției sculptorului. Anual, sculptura este admirată de peste un milion de turiști. Originalul sculpturii se află păstrat într-un loc secret din Danemarca, în port aflându-se în prezent numai o copie. Statuia de bronz Mica sirenă, comoara Danemarcei, a părăsit Copenhaga, pentru prima dată în aproape 100 de ani, pentru a fi plasată în pavilionul danez al Expoziției Mondiale din 2010, deschisă la Shanghai între 1 mai și 31 octombrie 2010.
3. Turnuri de observație
– Biserica Mântuitorului are o turlă înaltă de 90 m, care poate fi urcată pe o scară în spirală, confecționată din lemn de stejar, cu 400 de trepte, dintre care ultimele 150 de trepte înconjoară turla pe dinafară; în acest sector al scărilor, cel care urcă este protejat doar de un grilaj; în zilele cu vânt, instalația se zgâlțâie, ceea ce face din urcarea treptelor până în vârf o probă de curaj și senzații tari.
– Turnul Rotund: se află în centrul orașului. Se urcă în spirală, printr-un culoar înclinat și, ajungând sus, ne oferă o vedere excelentă asupra întregului oraș.
4. Christiania. Este un cartier al orașului bine delimitat, o comunitate ciudată, cu un statut incert, semi-legal, pe jumatate autonomă, cu o existență tolerată, dar nereglementată. Christiania are o populație de vreo 1.000 de locuitori, alcatuită din oameni care, începând cu anii 1970, au ocupat fără forme o zonă cu cazărmi dezafectate și alte construcții de acest gen. S-au așezat aici și au ridicat ori renovat construcții, făcându-și un orășel al lor. Christiania are baruri, restaurante și săli de concert, este un cartier pietonal, cu pasaje înguste – mai mult cărări decât străzi – printre o mulțime de clădiri viu colorate, ilustrare a spiritului boem al zonei. Evident, este un veșnic subiect de controversă, dorința de a pune ordine în lucruri intrând în contradicție cu amintitul spirit boem și cu tradiția veche deja de patru decenii, iar acum se poartă discuții pentru a pune lucrurile la punct. Christiania este considerată un „oraș liber alternativ”, un bun exemplu de „câștigare a drepturilor”, cu toate că doar 850 de oameni trăiesc aici, într-un spațiu ce ocupă mai puțin de un kilometru pătrat. Christiania a apărut ca un experiment social, în inima orașului Copenhaga. A fost ideea unui grup de hippioți „contaminați” de spiritul revoluției culturale, care s-au instalat pe locul unei vechi cazărmi și au lansat o societate alternativă cu idealuri anarhiste. De atunci, Christiania are un statut special, deși realitatea este că danezii nu știu cu adevărat ce să facă cu acest loc. În 2012, le-au oferit locuitorilor posibilitatea de a cumpăra terenul pe care îl ocupă, dar asta ar însemna trădarea principiilor anticapitaliste ale Christianiei. Deocamdată, vizitatorii sunt atrași de acest cartier special din Copenhaga, plin de case, picturi murale colorate și sculpturi în aer liber, cafenele, restaurante, baruri și cluburi de noapte. Astăzi, acesta rămâne un spațiu alternativ în care există doar trei reguli: „nu consumați droguri puternice”, „nu faceți fotografii” și „nu alergați”. Christiania este cel mai vizitat loc din capitala daneză, după Grădinile Tivoli.
5. Colecții de artă:
– Frilandsmuseet este o secție a Muzeului Național, o imensă expoziție în aer liber, “populată” la fel ca Muzeul Satului din București cu construcții tradiționale aduse din toate regiunile țării, răspândite într-un parc frumos, în care sunt amenjate vreo 25 de grădini și unde pasc cirezi și turme de animale domestice din rase vechi, daneze.
a. Galeria Națională de Artă, Gliptoteca Ny Carlsberg (care, pe lângă operele de arta, are și o foarte plăcută grădină de iarnă – o seră unde va puteți relaxa un pic, între două “etape” de vizitare a sutelor de capodopere);
b. Muzeul Arken de Artă Modernă și Colecția Hirsprung (peste 700 de lucrări, majoritatea ilustrând așa-numita Epocă de Aur a picturii daneze – anii 1800 și 1850 – sunt principalele repere pentru un tur de familiarizare cu arta plastică daneză, clasică și contemporană;
c. Muzeul Național Danez prezintă istoria, geografia și etnografia țării, de la vikingi la inuiți și din epoca de piatră până în perioada barocă;
6. Metroul a fost deschis în 2002 și are două linii și 17 stații. Rețeaua este deservită de Metro Services A/S și este proprietatea companiei Ørestadsselskabet. Trenurile de metrou sunt automatizate și nu au conducător, folosind un sistem numit “Automatic Train Control”. Este compus din două linii, M1 (metroul verde) și M2 (metroul galben), care au o secțiune comună de 7,69 km de la Vanløse la Christianshavn, unde se împart în două linii: M1 urmează linia Ørestad către Vestamager, în timp ce M2 urmează linia Østamager spre aeroport. Metroul are o lungime totală de 20,4 km și 22 de stații, dintre care 9 se află pe secțiunea comună ambelor linii. M1 are o lungime de 13,9 km și servește 15 stații, în timp ce M2 are o lungime de 14,2 km și servește 16 stații. Aproximativ 10 km de linii și 9 stații se află în tunel, situat la 20-30 m sub nivelul solului. Restul secțiunilor se află pe rampe, viaducte sau la nivelul solului. Design-ul stațiilor a fost realizat de compania italiană Giugiaro Design și pot fi recunoscute prin coloana de informație, de 5 m înălțime, care este plasată în fața fiecărei stații. Toate stațiile au o lungime de 60 m și o lățime de 20 m, cu excepția stației Nørreport, care are 80 m lungime. De asemenea, toate stațiile au puncte de acces telefonic către Centrul de Control al Metroului, folosite pentru informațiie sau în caz de urgență. Stațiile, platformele și șinele sunt realizate în așa fel că persoanele în scaun cu rotile pot folosi sistemul fără ajutor extern. Pentru siguranța călătorilor, stațiile subterane au uși de sticlă între șine și platformă. Aceste uși se deschid doar când vine trenul în stație, nepermițând accesul la șine în alt timp. Stațiile supraterane nu au uși de sticlă, dar au senzori care detectează obstacole pe șine. În aceste cazuri, trenurile sunt automat oprite.
7. Orașul grădină Brøndby este un concept de compartimentare suburbană, implementat lângă Copenhaga, Danemarca. Oamenii pot să închirieze spații dacă doresc să se ocupe de grădinărit pe suprafețe mai lungi de teren decât convenționala „parcelă pătrată” din fața casei. Datorită modului circular în care sunt în care sunt compartimentate loturile de pământ, locuitorii au la dispoziție o zonă îngustă, dar lungă, pe care să-și cultive grădina.
Casele numite „colonii cu grădină” pot fi locuite din aprilie până în octombrie. În afara acestei perioade, locuințele rămân goale și, din cauza iernii, nu se poate cultiva nimic pe terenul respectiv.
8. Palate regale
Pot pot fi vizitate parțial, fiind chiar obiective turistice de mare interes: a) impunătoarea curte interioară de la Amalienborg – reședința familiei regale daneze, cu un mic muzeu; b) palatul Rosenborg, înconjurat de un parc splendid; c) Christiansborg, clădirea în care este adăpostit Parlamentul.
9. Plajele
Edilii din Copenhaga s-au străduit mult – inclusiv financiar – în ultimii ani pentru a face din plajele orașului-port niște obiective atrăgătoare, îmbunătățind calitatea apei și dotările plajelor.
10. Smorrebrod
Sunt, pentru bucataria daneză, ceea ce sunt pastele pentru cea italiană: o mâncare emblematică, accesibilă, cu nenumărate variante, prilej de manifestare a tradiției și, totodată, de inovare. Tartinele mici, cu pâine de secară, numite smorrebrod se pretează tuturor fanteziilor gustative și oricine poate inventa mii de combinații savuroase din multele ingrediente tradiționale: pește marinat, afumat sau prăjit, mezeluri, brânzeturi sau ouă fierte, ciuperci, felii de friptură rece sau pate de ficat, mărar, hrean, muștar sau inele de ceapă, creveți sau caviar, ori struguri și felii de portocală…
11. Tivoli – parcul de distracții
Al doilea parc de distracții ca vechime din lume a fost inaugurat în 1843, fiind celebru și azi, vizitat de toți cei care-și pot permite călătorii în străinătate. Este cel mai vizitat parc de amuzament din Scandinavia și al treilea – ca număr de vizitatori – din Europa. Farmecul său este dat, în mare parte, de îmbinarea dintre vechi și nou, dintre tradiție și progres; de pildă, în parc se găsește una dintre cele mai vechi instalații tip montagne-russe din lume (construită în Suedia, în 1914), care face casă bună cu cea mai nouă atracție a locului, un nou montagne-russe, mai mare și mai spectaculos, inaugurat în 2009 și numit Vertigo.
Emilian M. Dobrescu
Foto: Wikipedia