De câțiva ani, șopârlele gecko au ajuns în mai multe orașe din România și au dezvoltat aici adevărate colonii. Această specie de reptile nu este una caracteristică țării noastre, dar a ajuns accidental la noi, iar acum este fotografiată și cercetată de pasionații de natură și specialiști.
„Am fost contactat de Răzvan, care, deși locuiește în centrul Bucureștiului (zona Moșilor), a avut puțin mai multă atenție la agitația pisicilor din apartament și avea să contribuie astfel la o descoperire surprinzătoare pentru fauna României.
În tocul ușii sale avea o frumusețe de gecko. Alertat de prezența unei reptile ciudate în casă, m-a contactat și uite așa am aflat că unele specii de gecko pot supraviețui bine mersi în București.”
Un an mai târziu, Doru a descoperit că în București exista deja o populație destul de mare de gecko în cartierul Sălăjan, iar o altă populație a fost descoperită într-un depozit de ambarcațiuni de agrement aflat la aproximativ cinci km de prima populație (tot în Sectorul 3).
„Nu am reușit să fotografiez exemplarele din depozit, deoarece nu am reușit (încă) să convingem proprietarii că vrem să fotografiem doar șopârlele de acolo, nu să le furăm bărcile”, scria Doru într-o postare pe Facebook în care cere ajutorul tuturor pasionaților de natură să-l contacteze dacă descoperă în orașele lor șopârle gecko.
„Apariția speciilor de gecko în fauna țării era o chestiune de timp. Nu doar în România, și țările vecine au populații reproducătoare. În Serbia, Ungaria, Grecia și alte țări sunt specii de gecko care au ajuns prin diverse căi de a călători (de la transporturi de materiale de construcții sau metalice, plante ornamentale și glastre cu flori, până la geamantane – bagaje sau în tapiseria autocarelor, mașinilor sau iahturilor de agrement).
Descoperirile sunt făcute cu ajutorul oamenilor pasionați, iar verificarea se poate face pe baza vizitării locului semnalării sau analizei fotografiilor.”, ne spune Doru.
În România trăiesc trei specii diferite de gecko
Pentru a afla mai multe despre aceste apariții exotice am vorbit și cu un specialist în herpetologie de la Muzeul Antipa, Dr. Alexandru Iftime. El ne-a spus că știe de populația de șopârle gecko din București încă din 2019, dar că nu se poate spune de cât timp sunt prezente aceste șopârle în oraș.
„Probabil de mai mulți ani, având în vedere că sunt relativ numeroase în zona unde s-au aclimatizat – au avut, așadar, timp să se înmulțească.”
Tot el ne-a spus că șopârlele gecko nu sunt neapărat o specie exotică, ci mediteraneană. „Ea trăiește în zone unde iernile pot fi, ocazional, destul de severe (Anatolia, Balcani, Crimeea), și hibernează. Așadar, poate supraviețui peste iarnă – probabil ajutată de microclimatul urban mai prielnic, și posibil și de tendința de încălzire a climei.”
Atât Doru Panaitescu, cât și Alexandru Iftime, spun despre specia descoperită în București că este Mediodactylus danilewskii. „Ca și alte specii din același gen (Mediodactylus) se hrănește în principal cu insecte (muște, țânțari, molii etc), dar și cu păianjeni și probabil ocazional și cu elemente vegetale (semințe, frunzulițe).
Durata de viață este estimată a fi în jur de nouă ani, pe baza exemplarelor crescute în captivitate. Nu sunt foarte prolifici; se reproduc o dată pe an, femela depunând 1-2 ouă. Puii se pot la rândul lor reproduce după 2-3 ani. Precum vedem, nu este o specie cu înmulțire explozivă. Printre prădători se numără șerpii, păsările de noapte, iar în context urban mai ales pisicile”, completează Dr. Iftimie.
Dar șopârlele gecko nu și-au făcut casă doar în București, Doru a primit semnalări din multe alte orașe din țară și de specii diferite.
„Avem o semnalare de Hemidactylus turcicus pe litoral, care ar data din 1998. Cu diverse alte ocazii în care am scris materiale de prezentare similare, am avut și alte semnalări.” Aceasta ar fi și prima semnalare certă a unui gecko pe teritoriul României.
Tot în 2019 Doru a primit o semnalare de Tarentola mauritanica, de această dată la Oradea.
„O prietena pasionată de reptile a primit un telefon de la un șofer de camion care găsise un gecko în parcarea de tiruri. Fata a primit reptila (era un pui).
Anul acesta m-a contactat, pentru că a văzut prezentarea la mine pe Facebook și a recunoscut specia, ea având încă animalul acasă într-un terariu. Din păcate nu mai are cum să dea de șoferul de camion, așa că nu putem verifica momentan dacă există vreo populație în acea parcare.”
Așadar, există semnalări de trei specii diferite de gecko, din care una (Mediodactylus cf. danilewski) este deja reproducătoare.
Probabil că sunt români care se gândesc acum dacă aceste specii noi de reptile pot fi periculoase în vreun fel și dacă pot ajunge în apartamente. Știm deja că prima semnalare din București de care vorbește Doru este de la un bucureștean care a descoperit un gecko în interiorul apartamentului.
Doctorul Iftimie spune însă că în interiorul apartamentelor sau în camerele de locuit ale caselor gecko intră relativ rar, și fug când sunt observate mai de aproape.
„Aceste șopârle trăiesc adesea pe exteriorul clădirilor; sunt considerate o specie „antropofilă”, adică atrasă de habitatele modificate de om. Frecvent consumă insecte atrase de becuri.”
Tot dumnealui ne spune și că șopârlele gecko nu poartă boli exotice. „Multe reptile (mai ales cele acvatice) pot purta Salmonella, dar această bacterie se poate găsi și la găini, porci, pe legume etc., iar de la reptile nu s-a transmis Salmonella la om decât în cazuri în care reptilele erau ținute ca animale de companie, și manevrate neigienic. De la reptile sălbatice, fie ele și în context urban, nu s-au înregistrat transmiteri de Salmonella.”
În multe culturi, șopârlele gecko sunt considerate aducătoare de noroc
Continuarea pe m.hotnews.ro