◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024

Ziariștii profesioniști au făcut bilanțul faptelor bune, pe 2021

Duminică, 20 martie, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România a desfășurat, în regim on-line, Adunarea Generală de analiză a activității pe anul 2021. Au fost analizate, rapoartele de bilanț, s-a reactualizat componența Comisiei de Atestare UZPR, a primit continuitate Juriului de Onoare, iar Comisia de Cenzori a făcut descărcarea de gestiune a Uniunii.
Ziariștii din organismele legislative, între aceștia, și delegații din cele 54 de filiale au analizat și și-au dat acceptul pentru buna desfîșurare a unor manifestări la nivel central, dar și teritorial, în anul 2021. Deși, anul trecut, președintele ales al UZPR – ziaristul de radio Dinu Doru Glăvan a adormit în Domnul, misiunea de conducere a fost preluată, fără sincope și cu profesionalism, de ziaristul Sorin Stanciu.
S-au evidențiat aspectele legate de preocuparea ziariștilor profesioniști de a se pune în slujba semenilor, prin activități creative și de utilitate publică, precum: premierea celor mai buni ziariști, la Gala Premiilor anua ale UZPR – „Sens și contrasens în mass media”; Seratele „Eminescu-Jurnalistul”, Premiile „Eminescu ziaristul” și ale Revistei „Cronica timpului”.
De răsunet este co-parteneriatul în organizarea Festivalului Internațional al Filmului Ecologist pentru Tineret, ediția a VIII, în parteneriat cu Asociația Ecologistă Europeană, Ministerul Învățământului… Facem precizarea că în prezent se fac demersuri ca, în acest an, gazda amintitului festival să fie Galațiul. Sperăm ca proiectul să primească undă verde de la autoritățile locale și să prindă viață…
Reținem și câteva manifestări ale Filialei Galați-UZPR, care au ajuns la inima iubitorilor cuvântului scris, în anul trecut. Pe lângă misiunea permanentă a ziariștilor profesioniști de informare și formare, Filiala gălățeană a desfășurat un proiect de colaborare cu Uniunea Notarilor Publici din România, prin relatarea unor fapte bune ale „judecătorilor de pace” în sprijinul semenilor, la vreme de restriște.
De asemenea, Filiala gălățeană a susținut desfășurarea Concursului de eseuri – „România frumoasă”, ediția a IV-a, dotat, în premieră, cu „Premiu pentru reportaj – Radu Macovei”. Participanții, liceeni din școlile și liceele gălățene, au fost răsplătiți pentru talentul lor la premierea din 21 septembrie 2021, la Muzeul Eparhial, cu ocazia evocării ziaristului Radu Macovei (1943-2020), la un an de la trecerea la cele veșnice. Parteneri au fost cotidianul „Viața liberă” – Galați și Biblioteca Județeană „V. A. Urechia” – Galați. Au fost premiați nouă copii, care au primit diplome, cărți, bani, fondurile fiind realizate prin donații din partea unor ziariști.
Un alt proiect al filialei gălățene a fost pregătirea volumului omagial –„Mistuire pentru dăinuire; Cultură, comunicare, apostolat – Radu Macovei (1943-2020)”, o carte apărută cu arhierească binecuvântare, care a adunat mărturii despre zbaterile și devenirea ziaristului Radu Macovei, ctitorul primului cotidian din România postdecembristă – ziarul „Viața liberă”, între altele,  fondator al UZPR.  Lansarea volumului a avut  loc la Muzeul Eparhial, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscop al Dunării de Jos.
Alături de Filiala Galați – UZPR, partener în desfășurarea proiectului au fost Eparhia Dunării de Jos, Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității de la Dunărea de Jos și cotidianul Viața liberă.
Tot anul trecut, în dorința de a menține vie imaginea ziaristului împlicat în cotidian, la propunerea filialei gălățene, a fost demarat proiectul privind  amplasarea unui bust, dedicat ziaristului Radu Macovei. Bustul a fost realizat de sculptor Ana Maria Negară, artist plastic, brăileancă stabilită la Iași, și susținut financiar de Fundația „Celibidache” – București, coparteneră în proiect.
Nu în ultimul rând, facem mențiunea că în proiect este împlicat proprietarul Trustului de Presă „Dunărea de Jos”-Galați, dnul Marian Băilă, care pentru amplasarea viitorului monument de for public, a pus la dispoziție terenul, în regim gratuit, și soclul viitorului monument de for public…
Cu mulțumirile de rigoare colaboratorilor noștri, sperăm ca nu peste mult timp, să-i facem părtași pe gălățeni la concretizarea acestui proiect, dar și a altora.

Maria Stanciu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *