Claudia Motea este o actriță româno-canadiană cu o personalitate artistică atipică. Pe lângă profesia de actriță, ea reușește să se impună pe scena vieții culturale românești și internaționale ca poetă, scriitoare, dramaturg, scenaristă, traducătoare și profesoară de artă dramatică. Astfel, ea apare sub lumina reflectoarelor cu mult succes, de la București până în Los Angeles, deținând numeroase distincții în țară și în străinătate, în primul rând ca actriță-one woman show și ca dramaturg. În prezent este director artistic al Teatrului Nostrum, teatru afiliat Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, profesor de artă dramatică la Centrul UNESCO Mihai Eminescu din București și reprezentant Editura Creator, care face parte din grupul de firme Libris pentru evenimentele de lansare carte București.
La Gaudeamus 2019, noua sa carte MUCH LOVE – Decalog Teatral/Libris Editorial a fost aleasă pentru o campanie a radiodifuziunii române, fiind promovată și recomandată ca una dintre cele mai îndrăgite cărți ale acestui târg. Piesa „BRÂNCUȘI, mon AMOUR!”, inclusă în acest volum teatral, a avut avanpremiera în Suedia, la Karlskrona, urmând să fie tradusă și publicată în nouă limbi, având ca destinație semnificative reprezentații teatrale, în cursul unui turneu european și în America.
Dintre premiile de referință naționale și internaționale ale Claudiei Motea, amintim: Magna cum Laudae oferit de Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film România – U.A.R.F. , Premiul de Excelență în cadrul Galei Celebrităților 2016, Femeia Anului la Gala Femei de Succes 2018, Premiul „Cartea Anului 2019” în Israel pentru cartea sa „Shalom, Israel”. În luna iunie 2021 a fost premiată la Academia Română cu Premiul Cronica Timpului, acordat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, iar în decembrie a primit, pe scena Teatrului Național București, Premiul „Polivalență artistică”, pentru spectacolul „BRÂNCUȘI, DRAGOSTEA MEA!”, în care joacă nouă personaje. În luna ianuarie a acestui an a fost laureata Premiului „ I. Peltz-Opera OMNIA” din Tel Aviv.
Tanța Tănăsescu: Claudia Motea, sunteți o actriță cu un CV impresionant atât în domeniul artei teatrale cât și în arta scrisului. De curând ați primit Premiul „I. Peltz-Opera Omnia“ pentru cartea Dvs „Shalom, Israel!”. Ce reprezintă această recunoaștere pentru dvs.?
Claudia Motea: Da, a fost un premiu-surpriză! În acea zi, mi-aduc aminte că telefonul a sunat încontinuu, dar eu fiind pe scenă în repetiție la spectacolul BRÂNCUȘI, DRAGOSTEA MEA!, aveam telefonul pe silențios. Într-un final, am răspuns și Janina Ilie, o bună prietenă de-a mea, manager la Federația Comunităților Evreiești, m-a înștiințat și felicitat pentru premiu. Nostim, știa toată lumea, numai eu nu! Premiul nu venea din partea Federației, ci direct din Tel Aviv. Am rămas fără cuvinte, iar când am văzut cu ce alte personalități din România și Israel am fost laureată, am fost de-a dreptul copleșită. Acum, privind retrospectiv, sincer, nu știu dacă acest premiu este o recunoaștere. L-am primit cu bucurie și onoare, dar într-un fel, l-am asimilat ca pe un fapt real de viață, o replica onestă, cel puțin pentru acest moment, pentru cartea mea SHALOM, Israel! care conține povestea zguduitoare a ultimilor supraviețuitori ai Holocaustului, o poveste inspirată de întâlnirea mea cu legendarul Ianku Zuckerman, la o comemorare a Progromului de la Iași. Sper ca acest premiu să stimuleze o finanțare pentru proiectul artistic, un spectacol multimedia de teatru-film, SHALOM, Israel! pe care l-am început și în care am investit foarte mult, din toate punctele de vedere. Sunt optimistă și credința în mesajul ARTEI mă ajută să merg mai departe.
T.T.: Spectacolul multimedia „BRÂNCUȘI, DRAGOSTEA MEA!” bate la ușă. Se spune că este un spectacol aniversar de mare ținută artistică ce se va juca pe scena Teatrului Dramaturgilor Români. De altfel, este unicul spectacol pe linie națională cu acest tribut de iubire și respect adus marelui nostru artist chiar în ziua lui de naștere. Ce anume v-a determinat să alegeți acests pectacol emblematic? Ce experiență aveți cu acest spectacol?
C.M.: Trăiesc cu adevărat o experiență unică. Este un spectacol cutezant, un adevărat tur de forță artistică – interpretez 9 personaje, iubitele lui Brâncuși de la Pogany, Maria Tănase până la Milița Petrașcu… Am fost curajoasă și când am scris această piesă despre marele Brâncuși. M-am documentat mult și am împletit totul cu imaginația mea de artist… Sunt norocoasă cu echipa… Vocea lui Brâncuși aparține marelui actor Marius Bodochi, iar muzica anilor de Belle Epoque este creată de Smaranda Vasile (pian) și Ruxandra Cuptor (vioară)… Regia Beatrice Rancea este un autograf de certitudine maximă a succesului acestui spectacol! Mă închin în fața Providenței, a vieții, în fața capodoperelor lui Brâncuși… și vă așteptăm cu toată inima la Teatrul Dramaturgilor Români la spectacol pe 19 și 20 februarie!
T.T.: Ați vizitat în mod repetat Orașul Cahul. Sunteți binevenită în acest oraș din Republica Moldova. Care sunt proiectele pe care le veți derula împreună cu Primăria din acest oraș în perioada următoare?
C.M.: Cahul reprezintă pentru mine un mic colț de rai. Oriunde aș fi în lumea asta, atunci când mă gândesc la Cahul, inima mea zâmbește. Iubesc oamenii de acolo, teatrul cu actorii lui, de la inimosul director Gheorghe Mândru, până la talentații colegi de breslă. Cu artistul poporului Tudor Andriuță chiar am jucat în spectacolul America de-Acasă de Mircea M. Ionescu, într-o montare artistică la Bacău. De asemenea, respectul primează pentru conducerea de oameni minunați ai acestui oraș: un Bravo cu litere mari domnului primar Nicolae Dandiș, reverență distinsei doamne viceprimar Tatiana Romaniuc! Totodată, cred că emblema socială a loialității, dreptății, crezului în bine și frumos stă sub iscusința venerabilă a doamnei consul Anca Corfu, dumneai fiind, de fapt, un simbol de onoare a acestei părți de lume în care bate sufletul nostru românesc. Pe data de 27 martie a. c., de Ziua Unirii Basarabiei cu România, totodată Ziua Internațională a Teatrului, voi avea marea onoare de a prezenta pe scena Teatrului din Cahul spectacolul BRÂNCUȘI, DRAGOSTEA MEA! Cred că va fi o mare sărbătoare, binecuvântată de suflarea acestei valori naționale și mondiale, Constantin Brâncuși, materializată prin acest spectacol multimedia fascinant, în regia semnată de Beatrice Rancea, prin lansarea cărții cu același nume, tradusă în zece limbi, și prin expoziția itinerantă de artă Brâncuși și Iubirile lui,care conține cele nouă portrete ale personajelor pe care le interpretez, de la Maria Tănase la Milița Pătrașcu (artist Vali Ciobanu), precum și portretul lui Brâncuși (artist Dmitri Murahovschi). Tot acest eveniment brâncușian extraordinar e posibil prin parteneriatul onorant cu Centrul Cultural UNESCO Mihai Eminescu din București și prin exemplara coordonarea a managerului acestui centru, doamna Nicoleta Paninopol.
T.T.: Sunteți sufletul unei trupe de actori entuziaști, ce s-a născut din pasiunea pentru teatru a membrilor UZPR. Care au fost satisfacțiile dumneavoastră personale vis-a-vis de activitatea acestei trupe, să zicem semi-profesioniste?
C.M.: Iubesc întrega echipă și ne aflăm sub stindardul onorabil UZPR! Am pornit din fașă această trupă și crescând, am avut rezultate frumoase. Rodica Subțirelu a născut acest teatru, iar eu am fost lângă ea ca o respirație utilă, vitală. Sper din toată inima să trecem peste această perioadă pandemică și să ne continuăm activitatea, de data aceasta și prin expunere online, tv și la radio. Actorii, deși nu au pregătire profesională academică în domeniu, sunt foarte talentați și entuziaști, dornici de a juca, ceea ce este major pentru viața unei trupe de teatru. Din păcate, cunosc actori rutinați care nu au același amplomb ca actorii trupei Teatrului Nostrum.
T.T.: Desigur că aveți și proiecte de viitor. Ce anume v-ar plăcea să jucați, în ce spectacole și care ar fi preferințele dvs.?
C.M.: Aș dori ca spectacolul BRÂNCUȘI, DRAGOSTEA MEA! Să devină o expresie națională, reprezentând țara noastră pretutindeni. Piesa este tradusă și publicată în zece limbi… Deja ICR MADRID va sărbători Ziua lui Brâncuși cu o conferință online, unde voi prezenta o dizertație despre iubirile marelui artist și voi interpreta un fragment cu Domnișoara Pogany… Apoi, la Bruxelles, va fi o întâlnire online cu Diaspora, unde voi fi un invitat de onoare, mesager al operei brâncușiene… Înainte de pandemie călătoream foarte mult și jucam în Europa și America. Aștept cu inima deschisă… Aș dori să joc comedii… Eu predau Actorie la Centrul UNESCO Mihai Eminescu. Anul trecut am avut peste 100 de copii… abia aștept să-i revăd… acum, în februarie, încep din nou cursurile…
T.T.: Vă mulțumesc pentru amabilitatea cu care ne-ați răspuns la întrebări și vă invit să adresați un gănd admiratorilor dvs. care citesc aceste rânduri.
C.M.: Iubiți oameni, să fim sănătoși și să ne bucurăm cu adevărat de viață! Rețeta mea ideală pentru voi este TEATRUL! Vă aștept mereu cu multă iubire…
București, 5 Feb 2022
Tanța Tănăsescu
1 comentarii pentru “Interviu cu CLAUDIA MOTEA”
Felicitări Claudia Motea, ești minunată, 9 personaje interpretate magistral
Felicitări