John McFall face parte dintr-un studiu al Agenției Spațiale Europene care vizează integrarea completă a unui astronaut cu dizabilități fizice într-o misiune de lungă durată către Stația Spațială Internațională și, de asemenea, primul candidat din lume cu un handicap fizic la această poziție.
În 2000, viața lui John McFall a luat o întorsătură bruscă când și-a pierdut piciorul într-un accident de motocicletă. Dar pentru McFall, atlet britanic, chirurg și acum astronaut, pierderea a devenit un catalizator pentru o călătorie remarcabilă, care l-ar duce de la sporturile de elită la frontierele explorării spațiului.
În 2008 a câștigat o medalie de bronz la 100 de metri la Jocurile Paralimpice de la Beijing și ambițiile sale nu s-au oprit aici. În 2022, Agenția Spațială Europeană l-a selectat drept primul astronaut cu dizabilități. Studiul reprezintă un pas semnificativ înainte în a face explorarea spațiului mai incluzivă, potrivit Euronews.
Munca lui McFall se concentrează pe determinarea a ceea ce este necesar pentru astronauții cu dizabilități fizice, cum ar fi amputarea membrelor inferioare, pentru a participa la misiuni spațiale de lungă durată. „La fel ca mulți copii, am visat la astronauți în costume mari albe care plutesc în spațiu. Căutăm noi tehnologii de priză care ar putea fi mai robuste și mai ușor de utilizat”, a spus McFall. Acum, el ajută la transformarea acestui vis în realitate – nu doar pentru el, ci și pentru alții cu dizabilități. Experiența lui McFall este considerată foarte importantă pentru a explora modul în care cineva cu un membru protetic poate prospera în mediul provocator al spațiului.
Studiul a descoperit deja provocări semnificative. Hardware-ul actual al navelor spațiale nu este proiectat ținând cont de dizabilități, ceea ce înseamnă că protocoalele existente de siguranță și de urgență trebuie adaptate.
Cu toate acestea, McFall este optimist că inovațiile tehnologice viitoare vor duce la călătorii spațiale mai incluzive.
Înființarea Stației Spațiale Internaționale (ISS) în 2000 a marcat un nou capitol în medicina spațială. ISS le permite astronauților să trăiască în spațiu până la un an, oferind oamenilor de știință o oportunitate de neegalat de a studia efectele pe termen lung ale microgravitației. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com