◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.11.2024
Drum lin, Carol Mălinescu!

Pe 23 septembrie ne-a părăsit un coleg drag, Carol Mălinescu, o voce iubită de milioane de ascultători de la postul public, Radio România. Cuvintele nu pot cuprinde tristețea a milioane de ascultători care îi auzeau vocea dimineață de dimineață pe undele radio. Omul de radio Carol Mălinescu a fost redactor-șef și este cunoscut ascultătorilor ca realizator al emisiunii „150 de cuvinte”, difuzată de peste 30 de ani la Radio România Actualități. „Pentru ascultătorii mai aproape de ziua de azi, Carol Mălinescu rămâne în amintirea lor ca protectorul celor care nu…

Citește mai mult

Flori și pioșenie la mormintele din Bacău
ale familiei poetului George Bacovia

În programul recent încheiatului Festival Național „George Bacovia”, ediția 2024 organizată de Biblioteca Județeană „Costache Sturdza“ cu sprijinul financiar al Consiliului Județean, a avut loc și un pelerinaj la mormintele din Cimitirul Central al Bacăului ale membrilor familiei poetului omagiat – ale părinților, fraților și surorilor celui cunoscut pe numele său adevărat ca Iorgu Vasiliu, dar și la locul de veci al fiului său, Gabriel Bacovia. Reprezentanții Filialei Bacău a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) au fost prezenți la acest eveniment.   La această manifestare au venit alături de…

Citește mai mult

Japonia. Fapte inedite

Achiziția U.S. Steel Pe 20 iulie 2024, cel mai mare producător de oţel din Japonia, Nippon Steel Corp, a anunțat că l-a angajat pe fostul secretar de stat american Mike Pompeo, în calitate de consilier, pentru a ajuta în efortul său de a achiziţiona U.S. Steel. Nippon Steel, al patrulea producător de oţel din lume a adăugat că Pompeo este o figură respectată, atât în rândul democraţilor, cât şi al republicanilor.   Acțiunea disciplinară din Armată Pe 12 iulie 2024 au fost sancţionați mai mult de 200 de membri ai…

Citește mai mult

Piticantropul

Nu se știe exact când, unde și cum a apărut pe lume dihania asta, o fi vreo ramură oloagă a pitecantropului, nimeni nu poate spune. Cert e că există și rezistă, completând tabloul unei lumi aflate în degringoladă cu o nuanță humanoidă cât se poate de stridentă. Proliferarea acestui specimen a cunoscut o ascensiune politică uluitoare, astfel că a ajuns să acopere tot spectrul politic, iar răgetele și rânjetele sale par a fi structura dominantă a noului discurs populist. Cel mai bine, piticantropul se simte în opoziție și chiar atunci…

Citește mai mult

Gânduri pentru un început fructuos în noul an școlar

Orice început de an şcolar – după cum ne relata prof. Ecaterina Iuliana CORNEA, director adjunct al Școlii Gimnaziale Nr. 2 Hunedoara – înseamnă speranţe şi emoţii nu numai pentru copiii care păşesc timid pentru prima dată într-o sală de clasă, ci şi pentru elevii care revin în mediul şcolar familiar. În aceeaşi măsură înseamnă speranţe şi idealuri pentru părinţi şi pentru noi, dascălii. După o vară călduroasă și o vacanță binemeritată, ne-am întors cu drag la școală să ne  pregătim cu seriozitate pentru noul an școlar. Unitatea noastră de…

Citește mai mult

Maria Andrieș: la Filarmonica din Cernăuți și îngerii au
cântat românește

O duminică a bucuriei la Cernăuți ne-a dăruit Școala Populară de Artă și Civilizație Românească a Centrului Bucovinean de Artă al lui Iurie Levcic. Deschizându-se cu un imn Păcii, intonat de îndrăgita interpretă Ala Caștelean, spectacolul s-a rotit în jurul vocii Anei Maria Calancea , cu cântările diafane ale ansamblului ,,Perla”, cu suitele coregrafice ale autenticului colectiv de dansuri ,,Mugurel”, condus de Elena Pântescu, și admirabilului ,,Kolorit” de la Centrul Cultural Roșa, cu mărgăritare de cântec ale soliștilor ,,Urmașilor lui Ștefan” – Elmira Nandriș, Marcu Bujeniță și Pavel Cornuța ,…

Citește mai mult

Simpozion ştiinţific la Casa Memorială „Iuliu Maniu”,
din Bădăcin

Un simpozion ştiinţific dedicat personalităţilor care au suferit în închisorile comuniste, cu accent pe procesul şi detenţia lui Iuliu Maniu, va avea loc, pe 27 septembrie 2024, la Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin. „Evenimentul este dedicat memoriei victimelor regimului comunist şi va aduce în prim-plan studii şi cercetări despre destinele tragice ale liderilor politici, intelectualilor şi oamenilor de cultură care au suferit în închisorile comuniste. (…) Printre subiectele abordate se numără: procesul şi încarcerarea lui Iuliu Maniu, politicile represive din anii ’50, precum şi studiul cazurilor unor personalităţi trecute…

Citește mai mult

„Pactul pentru viitor”
al ONU. 193 de state membre se angajează să… se țină de promisiuni

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a aprobat un plan pentru a reuni națiunile din ce în ce mai divizate ale lumii pentru a aborda provocările secolului al XXI-lea. „Lumea noastră trece printr-un timp și turbulențe și o perioadă de tranziție, dar nu putem aștepta condiții perfecte. Trebuie să facem primii pași decisivi către actualizarea și reforma cooperării internaționale”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, citat de Euronews. Aceste probleme variază de la schimbările climatice și inteligența artificială la escaladarea conflictelor și creșterea inegalității și a sărăciei. „Pactul pentru…

Citește mai mult

Primul astronaut cu dizabilități se pregătește pentru o misiune pe Stația Spațială Internațională

John McFall face parte dintr-un studiu al Agenției Spațiale Europene care vizează integrarea completă a unui astronaut cu dizabilități fizice într-o misiune de lungă durată către Stația Spațială Internațională și, de asemenea, primul candidat din lume cu un handicap fizic la această poziție. În 2000, viața lui John McFall a luat o întorsătură bruscă când și-a pierdut piciorul într-un accident de motocicletă. Dar pentru McFall, atlet britanic, chirurg și acum astronaut, pierderea a devenit un catalizator pentru o călătorie remarcabilă, care l-ar duce de la sporturile de elită la frontierele…

Citește mai mult

Monedă de argint în memoria Ceciliei Cuţescu-Storck

O monedă din argint cu tema 145 de ani de la nașterea Ceciliei Cuţescu-Storck a fost lansată în circuitul numismatic, începând de luni, 23 septembrie, de Banca Naţională a României (BNR), relatează radioromania.ro Aversul monedei prezintă o compoziție grafică sub forma unei palete de pictură, valoarea nominală 10 lei, stema României, inscripţia „ROMANIA” şi anul de emisiune „2024”. Reversul monedei redă portretul, numele Ceciliei Cuţescu-Storck şi anii între care aceasta a trăit: 1879 – 1969. Monedele din argint sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent şi sunt însoţite de broşuri…

Citește mai mult

Studiu LinkedIn: companiile angajează oameni fără diplomă universitară, pentru abilități neobișnuite

Tiparele de angajare pentru companii s-au schimbat în ultimii ani. Din ce în ce mai mult, angajatorii sunt bucuroși să recruteze personal care nu are o diplomă. Dacă până acum facultatea a fost un rit tradițional de trecere, milioane de tineri văzând în învățământul superior una dintre singurele modalități de a-și angaja un loc de muncă, un trend accentuat prinde formă: creșterea numărului de locuri de muncă ce nu necesită diploma universitare, precum și alte alternative la învățământul superior, care pot duce la oportunități interesante de angajare și carieră. Acestea…

Citește mai mult

TIFF Oradea 2024 celebrează 110 ani de animaţie maghiară

Festivalul Internaţional de Film Transilvania, care se desfăşoară în perioada 27 – 29 septembrie, la Oradea, celebrează 110 ani de animaţie maghiară cu o selecţie de scurtmetraje multipremiate, care au influenţat cinematografia mondială, precum şi cu alte cinci apariţii din filmografia maghiară recentă, au informat organizatorii, citați de Agerpres. În premieră în România, imediat după Budapest Classics Film Marathon, 13 scurtmetraje selectate pentru aniversarea a 110 ani de animaţie maghiară ajung la TIFF Oradea, o bună ocazie pentru cinefili să descopere filme create în ultimii 50 ani, care au influenţat…

Citește mai mult