◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro02.07.2024

Profil de jurnalist radio. Pavel Istode – o voce sonoră a radioului românesc

Ne-am cunoscut pe la mijlocul anilor ʼ80, când Pavel Istode se afla în biroul directorului întreprinderii în care lucram ca analist-programator și, pe lângă sarcinile de serviciu, aveam în grijă o stație de radioamplificare unde realizam, zilnic, o emisiune, de o jumătate de oră, pentru colectivul de salariați.

Mare mi-a fost mirarea când secretara m-a chemat în biroul directorului, gândindu-mă dacă am făcut vreo gafă la emisiunea ce tocmai o încheiasem. Cu teama în suflet, am intrat în cabinetul directorului și așteptam muștruluiala. Acolo mai era un personaj, rotofei la față, cu un zâmbet ce parcă ascundea ceva. Insul o fi de la Securitate? Directorul afișa și el un zâmbet pe care nu puteam să-l interpretez. Apoi mi se adresă:

– Faceți cunoștință! Dânsul este Pavel Istode, corespondentul pentru județul Buzău la Radio București și a dorit să te cunoască.

– Domʼle, am ascultat jurnalul pe care l-ai făcut și am ajuns la concluzia că ai o voce radiofonică excelentă. Sunt convins că ai putea să ne dai o mână de ajutor la realizarea unei emisiuni dedicată colectivului de oameni ai muncii din întreprindere.

– Ai auzit?, interveni și directorul. De azi ții legătura cu domnul Pavel Istode, să te instruiască pentru realizarea acestei emisiuni.

Am părăsit cabinetul directorial și m-am tot gândit ce „instruire” va face cu mine corespondentul radio. Am fost invitat de mai multe ori în studioul în care lucra, o încăpere mare, cu pereții placați cu cofraje de ouă, cu ziare și reviste aflate într-o totală devălmășie. Am realizat împreună emisiunea dedicată salariaților metalurgiști, coordonată de la „Centru” de binecunoscutul jurnalist-radio Viorel Popescu, și, de atunci, am rămas foarte buni prieteni, astfel că am putut să-i fac un profil pe care l-am inserat în volumul meu Istoria jurnalismului din județul Buzău. Enciclopedie cronologică (1839-2014), Buzău, Editura Teocora, 2015.

Pavel Istode, jurnalist-radio, s-a născut la 13 aprilie 1941, în localitatea Măxineni (jud. Brăila). A absolvit Facultăţile de Istorie (Iaşi) şi Ziaristică (București). A debutat în presa scrisă la publicațiile: Înainte (Brăila), Viaţa nouă (Galaţi), Apărarea Patriei şi Grănicerul. În anul 1971, intră prin concurs la Radio Televiziunea Română, pe care o va sluji, timp de peste 30 de ani, în calitate de corespondent, pentru judeţele Buzău, Vrancea, Brăila şi Prahova.

Despre viața de jurnalist-radio, Pavel Istode declara unei publicații locale (Viața Buzăului, din 13 februarie 2003, p. 11) următoarele:

Acești 30 de ani au fost o școală destul de plăcută de viață, dar în același timp foarte severă, în care, dacă nu-ți faci lecțiile zilnic și conștiincios, poți ajunge repetent. Munca la radio este grea pentru că radioul se adresează tuturor, în mașină, la munte, la birou, chiar și pe stradă. Știrile trebuie să fie foarte proaspete, drept pentru care un reporter la radio trebuie să fie foarte bine informat și să găsească știri de interes major. Am avut multe satisfacții în această muncă, mai ales că

de multe ori am fost primul la un eveniment. A fi reporter implică a intra în contact cu mii de oameni din toate categoriile sociale și profesionale, copii, oameni în vârstă, care m-au făcut să fiu într-o continuă reciclare. Cel mai plăcut este când îmi ascult radioreportajele. Îmi plac interlocutorii bine informați în domeniul pe care îl investighez. Mi-au plăcut reportajele cu copii, care nu au emoții și sunt naturali în ceea ce spun.

Prima dată am transmis pentru postul național de radio în anul 1971, în timpul inundațiilor. Pe vremea aceea nu răspundeam de Buzău, ci de Brăila. La Buzău mi-am început activitatea în 1974 și de când s-au creat posturile de corespondent fix, nu am mai plecat din Buzău pentru că mi-a plăcut mult orașul. Nici acum, după 30 de ani de muncă în domeniu, nu cred că știu totul despre aceasta sferă de activitate, însă am satisfacția că am acumulat foarte mult. O să-mi continui activitatea până la pensionare, dar până atunci vreau să formez un tânăr care să „prindă” de la mine secretele acestei meserii.

În anul 2005, la Biblioteca Județeană „V. Voiculescu”, unde eram angajat, am organizat un medalion dedicat reporterului radio Pavel Istode la care au participat ziariști cu vechime în profesie, dar și tineri care își începeau cariera în acest domeniu. La eveniment a fost invitat și șeful sărbătoritului, jurnalistul radio Nicu Popescu, care declara presei: Sunt profund emoționat de atașamentul buzoienilor pentru colegul meu și îmi doresc, atunci când voi ieși la pensie, să am parte de o asemenea manifestare.

În aprilie 2006, Pavel Istode s-a pensionat și, la scurt timp, după o dramă în familie, s-a mutat în București. Pentru activitatea depusă în slujba producţiilor radiofonice, i s-au acordat mai multe premii şi distincţii.

 

Viorel Frîncu

membru UZPR, Filiala „Presa culturală”, București

Un comentariu pentru “Profil de jurnalist radio. Pavel Istode – o voce sonoră a radioului românesc

  1. Mulțumesc doamnei Roxana Istudor pentru amabilitatea de a-mi publica acest articol pe site-ul UZPR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *