◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
SIMFEST MERGE MAI DEPARTE

Festivalul Internațional SIMFEST înfruntă pandemia și merge mai departe. A XVIII- a ediție se va desfășura la Tîrgu Mureș în perioada 13 – 19 septembrie, sub o nouă titulatură: Festivalul Internațional de Film și Televiziune SIMFEST. El își păstrează, astfel, în cadrul competiției, specificul inițial, acordând în continuare o atenție deosebită producției de televiziune, dar se deschide și spre lumea cinematografiei. Prin adăugarea unei noi secțiuni, destinată filmului de animație, competiția SIMFEST acoperă, practic, toate genurile de creație audiovizuală și multimedia. Fapt care îi conferă, în continuare, un statut de…

Citește mai mult

MANGALIA NEWS la ANIVERSAREA celor 9 ANI de la LANSARE

Marți, 23 februarie, cotidianul online Mangalia News și-a aniversat cel de-al nouălea an de existenţă. Începuturile au fost trasate prin anii 2005-2006, cu blogul profesorului Traian Lupu: https://traianlupum.wordpress.com/, iar de prin anul 2010, viziunea de a promova oraşul Mangalia, sudul litoralului şi valorile româneşti a devenit tot mai clară şi s-a concretizat în ceea ce reprezintă astăzi Mangalia News. Fondat în anul 2012 de către profesorul Traian Lupu, cu intenţia de a informa publicul despre evenimentele locale, portalul a devenit în foarte scurt timp un valoros proiect jurnalistic de impact, prin…

Citește mai mult

Neagu Udroiu, la Gold fm: „În Finlanda, respectul pentru natură este o religie”

Invitat în emisiunea „Lumea-i cum este”, realizată de Roxana Istudor la Gold fm, Neagu Udroiu, istoric al presei, fost director al Agerpres și fost ambasador al României la Helsinki, a punctat câteva dintre elementele care fac din modelul nordic unul sustenabil și, din multe puncte de vedere, demn de urmat: „În Finlanda, Țara celor 1.000 de lacuri, respectul pentru mediu și natură este o religie. Este uimitor cum într-un loc în care apa aproape că ajunge sub ferestrele oamenilor, pescuitul este permis numai în anumite zone, marcate corespunzător. Un alt…

Citește mai mult

Basarabia în actualitate

STRADA LUI TUDOR BOTIN Tudor Botin e sculptor și artist plastic. S-a născut la Cartal, sat de pe malul Dunării, celebra Oblucița, localitatea moldovenească unde oștenii lui Ștefan cel Mare făceau zăgaz puhoaielor otomane, ca acestea să nu poată trece marele fluviu, care ne-a fost furat cu tot cu Marea în care se revarsă, la 28 iunie 1940. După ce a umplut cu monumente de suflet Basarabia de la o margine a ei la cealaltă, Tudor Botin s-a gândit să mai ridice unul – o Cruce de piatră cu înălțimea de…

Citește mai mult

Sluga bogăției

Marele filozof Seneca afirmă că: ,,Bogăţia este sclava omului înţelept şi stăpâna celui prost’’. Numai că omul zilelor noastre, înfometat de bogăţie şi laudă, nu ştie să facă din averea lui o sclavă, dar devine el însuşi sclavul ei. Şi nici nu reuşeşte să-şi dea seama cum din omul plin de omenie şi de fapte bune se transformă în unul care e-n stare să-şi vândă până şi sufletul pentru bani. De aceea se şi spune că nu bătrâneţea-i cea care-l desfigurează pe om, ci lăcomia. Nişte prieteni au devenit peste…

Citește mai mult

Ce este valoros versus ce ne atrage la ceilalți?

Explicaţiile psihologului Laura Maria Cojocaru Când spunem că ne place sau iubim pe cineva, experimentăm atracția interpersonală – forța plăcerii sau a iubirii noastre pentru o altă persoană. Analiza psihologică se poate aplica oricăror tipuri de relații. Atracția interpersonală apare între prieteni, membri ai familiei, în atracția romantică și între persoane în general, în orice context de viață.  Potrivit cunoscutului psiholog român Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), în primele 30 de secunde de întâlnire cu cineva, ambele persoane acordă o atenție deosebită comunicării…

Citește mai mult

Comoara din salina Turda

Lucrările de modernizare care se fac la Salina din Turda, au permis cercetări avansate cu mijloace radar de mare adâncime ale muntelui de sare. Pe una din imaginile radar apare o structură asemănătoare cu un tren blindat, imaginea – deși neclară – a arătat forma unei platforme de tren și a tunurilor, îngropate la cca 300 m adâncime. Ministrul culturii şi identităţii naţionale din România, George Ivașcu, a declarat astăzi că descoperirea a fost „fără precedent”, adăugând: „Nu știm exact ce este în interior. Probabil echipament militar, dar și bijuterii,…

Citește mai mult

ATLETICO MADRID-CHELSEA LONDRA 0-1, DUPĂ ”FOARFECA” DE VIS A LUI GIROUD, DAR ȘI DUPĂ INTERVENȚIA ”VAR”-ului!

  Liga Campionilor la București   Ce să mai vorbim, ce să mai scriem sau să mai spunem când îți vine Liga Campionilor, UEFA Champions League – UCL, la București?! Și încă în faza optimilor de finală (manșa întâi)! Așa că… Poate că nu a fost chiar cel mai bun meci al celor două echipe, dar au fost optimi de finală în Liga Campionilor.    Atletico Madrid, gazda partidei de pe Arena Națională, a arătat destul de bine în teren dar nu a jucat (chiar) ca un lider în ”La…

Citește mai mult

   În răspăr cu râul Lethe

Amprenta unui gând   Am în față o revistă mai puțin cunoscută publicului larg; din păcate, prea puțin cunoscută și celor interesați de cultura română în general, de literatură în special: revista „Antilethe”, anul III, nr. 3 (9) 2020. O publicație de mărimea unei coli A4, cu o copertă elegantă, în culoarea ruginie a vechilor zapise voievodale (dar și a edictelor regale). Prima întrebare răsare din titlu: De ce Antilethe? Caut în DEX, dar mă opresc în istorie. În antichitate, existau șase râuri care separau Infernul de lumea celor vii: 1….

Citește mai mult

   Casa de lângă inimă

Amprenta unui gând  …Nu este o cifră rotundă – şi, totuşi, se cuvine să vorbim. Nu demult, pe 5 decembrie (2020) s-au împlinit 47 de ani de la trecerea în veşnicie a lui Zaharia Stancu (mort în anul 1974). Se cuvine să vorbim cu atât mai mult despre el, cu cât manevre antinaţionale l-au eliminat din programele şcolare, aruncându-l în debara, alături de alţi corifei ai literaturii şi culturii româneşti, între care însuşi poetul naţional Mihai Eminescu.  Tocmai de aceea, amintindu-ni-l, îl invit pe cititor la o vizită în satul…

Citește mai mult

Basarabia în actualitate

APEL  DE  URGENȚĂ Criza politică profundă și îndelungată nu poate justifica inactivitatea instituțiilor statului. Se cer măsuri urgente, care ar face funcțional Guvernul și domeniile sale de bază legate de viața și sănătatea oamenilor. Niciun obiectiv politic nu poate fi mai presus decât viața cetățenilor, care a ajuns în pericol de moarte pe timp de pandemie. Adevărurile se cer spuse clar și pe înțelesul tuturor: sistemul medical din R.Moldova e aproape paralizat și continuă să suporte pierderi uriașe în resurse umane calificate. În fiecare săptămână mor medici, fără de care…

Citește mai mult

Cristian Terheș, europarlamentar: „Avem MCV din anul 2007 și nu știe nimeni cine a scris Raportul”

În cadrul unei intervenții în emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, de la Radio Gold fm, realizată de Cozmin Gușă, europarlamentarul Cristian Terheș a atras atenția asupra faptului că în pofida încercărilor sale, nu a reușit să afle cine exact sunt persoanele care elaborează rapoartele pentru România ale Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV): „Am încercat să aflu numele persoanelor care au realizat cel mai recent Raport MCV și nu mi s-au furnizat numele respective. Am făcut chiar o interpelare în Parlamentul European, iar răspunsul pe care l-am primit din…

Citește mai mult