Industria farmaceutică a influențat în mod disproporționat instituțiile UE, în special în timpul pandemiei de COVID-19, potrivit unui raport realizat de două ONG-uri din domeniul sănătății. Influența lobby-ului farmaceutic asupra instituțiilor UE precum Comisia Europeană și Parlamentul, a crescut semnificativ în timpul COVID-19 – o tendință care a afectat și sănătatea cetățenilor, potrivit raportului Global Health Advocates (GHA) și StopAids. „Interesele private au exercitat o influență excesivă asupra factorilor de decizie europeni în timpul pandemiei, ceea ce a dus la o lipsă de transparență în ceea ce privește contractele de vaccinuri finanțate din fonduri publice”, a declarat Rowan Dunn, coordonatorul de advocacy al UE la GHA, într-un interviu pentru EURACTIV Franța.
La începutul pandemiei de COVID-19, în martie 2020, Comisia Europeană a încercat să furnizeze țărilor UE doze de vaccin cât mai repede posibil. La acel moment, Comisia Europeană promova vaccinul ca un bun comun, accesibil tuturor. Dar UE a rămas rapid în urmă în campania sa de vaccinare, iar Comisia a început să simtă „presiune publică.
Aceasta este o schimbare „foarte importantă” în strategia de vaccinare a Comisiei, a declarat europarlamentarul belgian Marc Botenga, membru al Comitetului special al Parlamentului European pentru pandemia de COVID-19: „Ursula von der Leyen a abandonat ideea de a face vaccinurile un bun comun, în favoarea acordurilor de cumpărare cu companiile farmaceutice”.
Până la sfârșitul lunii iulie 2020, erau administrate primele doze, iar până în iulie 2021, 70% dintre adulții din UE primiseră cel puțin o doză de vaccin. Potrivit raportului, Comisia a cedat anumitor cerințe din partea laboratoarelor farmaceutice, inclusiv prețurile, transparența contractelor și proprietatea intelectuală.„Dând laboratoarelor farmaceutice controlul asupra prețului dozelor datorită proprietății intelectuale, a existat o blocare a securității noastre sociale”, a adăugat Botenga.
StopAids și GHA recomandă ca orice negocieri viitoare între Comisie și companiile farmaceutice să fie conduse într-o „manieră complet deschisă și transparentă”. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com