UNESCO și SUA au semnat un acord privind finanțarea unui proiect amplu pentru siguranța jurnaliștilor și libertatea de exprimare. Proiectul va fi realizat la nivel global, cu accent pe patru regiuni; Africa, statele arabe, America Latină și Caraibe și Europa de Est și cel puțin zece țări țintă.
Prevenirea, protecția și urmărirea penală a infracțiunilor împotriva jurnaliștilor
Protecția și promovarea societăților pașnice presupune ca jurnaliștii să își poată desfășura activitatea vitală cu independență, libertate, fără teamă. Libertatea presei și consolidarea democrației sunt strâns legate. „Lucrând pentru creșterea siguranței jurnaliștilor, consolidarea politicilor redacțiilor și angajarea părților interesate în susținerea libertății de exprimare, programul Protecting Journalists to Protect Democracy își propune să promoveze libertatea presei, consolidând astfel procesele democratice”, afirmă ES Courtney O’Donnell, Ambasador, Delegat permanent al Statelor Unite ale Americii la UNESCO.
O atenție specială în caderul proiectului va fi acordată țărilor afectate de crize, pentru a se consolida cadrele normative și inițiativele programului bazate pe prevenirea, protecția și urmărirea penală a infracțiunilor împotriva jurnaliștilor în conformitate cu Planul de acțiune al ONU privind siguranța jurnaliștilor și problema impunității. Acest lucru se va realiza prin angajarea părților interesate – jurnalişti, organe de aplicare a legii, judecători și alți actori judiciary – pentru a promova libertatea de exprimare în conformitate cu standardele internaționale.
Sprijinirea integrității electorale, abordarea amenințărilor
Un alt domeniu de interes sunt alegerile în care UNESCO își va intensifica activitatea privind libertatea de exprimare cu părțile interesate electorale cheie, inclusiv organisme de management electoral, autorități naționale, observatori electorali, organizații ale societății civile, mass-media și jurnaliști, pentru a dezvolta și implementa politici de promovare a libertății de exprimare, a accesului la informare și la siguranța jurnaliștilor. În al treilea rând, proiectul își propune să abordeze amenințările digitale și atacurile legale împotriva jurnaliștilor și lucrătorilor mass-media din cel puțin 10 țări, prin consolidarea capacităților, a rețelelor și a schimbului de cunoștințe între părțile interesate – jurnaliști, avocați, judecători și organizații ale societății civile.
Un al patrulea domeniu de atenție va fi consolidarea politicilor incluzive și sensibile la gen ale redacțiilor.
Potrivit unesco.org , acordul de proiect se bazează pe premisa că jurnaliștii și lucrătorii media au un rol fundamental în societate, susținând dezbaterea democratică, oferind populațiilor acces la informații fiabile, verificarea faptelor, analize și comentarii.
Proiectul va avea o amploare globală, cu un accent specific pe țările din Sudul Global și în special din Africa care lucrează în regiunile care se află în alegeri și se confruntă cu crize, cu activități propuse la nivel global, regional și național.
UNESCO este coordonatorul Planului de acțiune al ONU privind siguranța jurnaliștilor și problema impunității. (Roxana Istudor)
Foto: unsplash.com