Vineri, 20 septembrie 2024, 750 de militari rezerviști voluntari au intrat în serviciul Armatei României, după ce au depus Jurământul Militar.
„Dumneavoastră sunteți exponenții unei forme alternative de asumare a datoriei față de patrie, cea în care îndatoririle militare sunt complementare carierei civile. Dublul statut pe care îl aveți se răsfrânge pozitiv, atât în planul personal al fiecăruia dintre dumneavoastră, cât și la nivelul societății. Lista avantajelor pe care le aduce cu sine statutul de militar rezervist voluntar nu este de neglijat, iar motivația financiară este completată de experiența socio-profesională și de satisfacția de a face mai mult pentru țară și pentru cei din jur”, a spus șeful Statului Major al Apărării, general Gheorghiță Vlad.
Rezerviștii voluntari sunt încadrați pe funcțiile prevăzute în contracte, la semnarea acestora, și trebuie să se prezinte la unitate doar în perioadele de instruire și de îndeplinire a misiunilor. În aceste perioade, rezerviștii voluntari primesc salariul aferent funcției militare pe care o ocupă, la fel ca militarii în activitate care ocupă funcții similare. În restul timpului, când își continuă activitățile obișnuite, ca civili, li se acordă 30 la sută din salariul funcției militare pe care o au ca rezerviști. Primul contract al militarilor rezerviști voluntari se încheie pe o perioadă de 4 ani, iar următoarele pe o perioadă de maximum trei ani.
Rezerviștii voluntari reprezintă personalul selecționat pe bază de voluntariat, care consimte, pe bază de contract individual pe durată determinată, denumit în continuare contract, să încadreze funcții în statele de organizare ale structurilor din cadrul Ministerului Apărării Naționale. Primul contract se încheie pe o perioadă de 4 ani, iar următoarele pe o perioadă de maximum 3 ani. Rezerviștii voluntari pot fi cadre militare rezerviști voluntari (ofițeri, maiștri militari, subofițeri) sau soldați și gradați rezerviști voluntari.
La instituirea stării de urgență sau a stării de asediu, precum și la declararea stării de mobilizare sau a stării de război, contractele rezerviștilor voluntari se suspendă, iar aceștia sunt concentrați/mobilizați, în condițiile legii, și sunt încadrați în aceleași funcții.
La desconcentrare sau la declararea demobilizării, rezerviștii voluntari sunt desconcentrați sau demobilizați, iar contractele se derulează în continuare până la expirarea acestora. Rezervistul voluntar este încadrat pe funcția prevăzută în contract la semnarea acestuia și se pregătește pentru a îndeplini orice misiune, la fel ca și militarii în activitate. În timp ce militarii profesioniști sunt prezenți zi de zi în unitatea militară în care sunt angajați, rezerviștii voluntari trebuie să fie prezenți la unitățile lor doar în perioadele de instruire și de îndeplinire a misiunilor, atunci când sunt chemați, pentru anumite perioade, scurte și bine determinate. În afara acestor obligații, rezerviștii voluntari care sunt angajați în mediul civil, își vor continua activitatea la locul lor de muncă.
În perioada în care sunt chemați la unitate, rezerviștii voluntari primesc salariul aferent funcției militare pe care o ocupă, la fel ca militarii în activitate care ocupă funcții similare. În restul timpului, când își continuă activitățile obișnuite, ca civili, li se acordă 30% din salariul funcției militare pe care o au ca rezerviști.
col. (rtr.) Gigi Bușe
Filiala „Jean Bărbulescu” Gorj-Mehedinți a UZPR