Ucraina, Rusia, Sudan, Gaza – pe măsură ce crizele violente și regimurile autoritare cresc, sute de jurnaliști și mass-media sunt forțați să-și părăsească țările, nu doar pentru supraviețuirea lor, ci și pentru munca lor. Fără aceste relatări, bazate pe fapte nu se poate susține dreptul la informație în locurile care au cea mai mare nevoie de ea.
De aceea, organizația Reporteri fără frontiere (RSF), organizația non-profit SINGA, Maison des Journalistes și CFI – operatorul Ministerului Europei și Afacerilor Externe – au lansat Voices in Exile, care îi va ajuta pe acești profesioniști media să facă față provocărilor zilnice inerente exilului în ambele viețile lor personale și profesionale.
Potrivit rsf.org , programul, care se va desfășura pe o perioadă de cel puțin trei ani, este centrat în jurul a trei obiective majore: asigurarea primirii și securității beneficiarilor programului și asigurarea acestora cu sprijin administrativ, social și cultural;
consolidarea activității jurnalistice a beneficiarilor și sprijinirea producerii de informații independente, obiective; asigurarea vizibilității jurnaliștilor și instituțiilor media în exil și încurajarea colaborărilor și a experiențelor comune.
Patru grupuri de 18 jurnalişti vor fi găzduite şi sprijinite de program până în martie 2027 într-o reşedinţă pentru jurnalişti situată în regiunea Île-de-France şi vor participa la un incubator media la Gaîté Lyrique din Paris. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com