Noaptea Campusului Deschis va avea loc în data de 28 septembrie 2024, de la ora 18:00, ca parte a Nopţii Cercetătorilor Europeni, în campusul Universităţii Politehnica Timişoara şi propune o serie de laboratoare, expoziţii, instalaţii de artă şi ateliere.
Intrarea este liberă.
Artistul Sebastian Comănescu propune pentru Noaptea Campusului Deschis o instalaţie luminoasă denumită „Catalizator” – un catalizator de curiozitate, fascinaţie şi voinţă. Inspirată de profilul tehnic specific şi de atmosfera deschisă pentru inovare şi experiment – atât de necesară mediilor universitare – instalaţia se dezvăluie ca un prototip în lucru, o invenţie „neşlefuită” care imprimă în ea dinamismul creaţiei şi experimentului.
„Catalizator” are două vieţi. Pe timpul zilei, o structură metalică impunătoare îşi face loc în campus şi se lasă chestionată. Ea readuce în discuţie abordarea inovatoare a lui Buckminster Fuller şi vorbeşte despre inginerie, arhitectură şi procesul de testare continuu, necesar pentru „a face mai mult cu mai puţin”. Odată cu lăsarea serii, instalaţia prinde viaţă. Structura se estompează şi pune în prim plan un joc de fascicule luminoase care traversează icosaedrul dinspre centru spre margini şi înapoi. Asemenea procesului creativ, traiectoria luminii este dinamică şi alternantă, are un loc de origine dar şi multe posibilităţi ulterioare de refracţie.
Având şi un rol simbolic, instalaţia se lasă descoperită în diferite ipostaze, vizuale şi cognitive. Mai mult decât atât, „Catalizator” este o instalaţie site-specific care, ca orice experiment, produce bucuria procesului, a dialogului şi întâlnirilor pe care le determină.
Sebastian Comanescu este Designer Computaţional / Artist New Media. A absolvit cursurile Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” şi a continuat studiile în cadrul Centrului CINETic al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică unde a finalizat un program de masterat în Tehnologii Interactive pentru Artele Performative şi Media. A lucrat ca Designer în Londra şi Bucureşti şi a participat la expoziţii colective atât în ţară cât şi în Europa. În 2020 a înfiinţat propriul studio care practică o abordare bazată pe cercetare în dezvoltarea de proiecte de Design, Architectură şi New Media. La bază metodologia de lucru preia şi analizează forme şi fenomene naturale care mai apoi sunt traduse în design-uri informate pe baza unui proces de proiectare computaţional.
O altă atracţie a serii va fi atelierul Shape the future – colţ creativ de modelaj în lut, care se va desfăşura în 3 paşi – un ghidaj în imaginar, modelajul propriu-zis şi debriefingul, axat pe explorarea viziunii fiecăruia asupra a cum va arăta viitorul la nivel individual şi societal, care sunt impedimentele cu care se pot confrunta oamenii, care sunt nevoile lor şi cum pot construi o societate armonioasă adaptată la cerinţele timpurilor noastre.
Noaptea Campusului Deschis reprezintă şi o invitaţie la conectare, vulnerabilitate şi discuţii necesare. SexEd Creativ: Coming-out în mediul universitar deschide poarta către toate acestea printr-o conversaţie profundă şi autentică despre unul dintre cele mai personale şi importante momente din viaţa oricărei persoane LGBTQ+: coming out-ul. Vom vorbi despre ce înseamnă să te deschizi faţă de ceilalţi cu privire la orientarea ta sexuală şi identitatea de gen atunci când începi o nouă etapă a vieţii, facultatea, dar cum este la fel de valid şi dacă nu vrei să o faci. Discuţia va fi moderată de Alexandra Meszaros (Alex), referent CCOC (Centrul de Consiliere şi Orientare în Carieră) şi psiholog clinician în supervizare şi formare. Încă din facultate, Alex a început să se implice în sectorul civil, respectiv în mediul ONG, şi activism pentru drepturile omului.
Noaptea Campusului Deschis a pregătit peste 60 de laboratoare, expoziţii, instalaţii de artă şi ateliere cu acces gratuit. Cele trei trasee propuse: Ştiinţă şi Cercetare, Interacţiune şi Conectare, Artă – invită publicul larg să exploreze într-un mod inedit ştiinţa şi arta, să îşi creeze propria hartă în funcţie de preferinţele şi curiozităţile sale. Sub sloganul Nu aştepta răspunsurile, caută întrebările, Noaptea Campusului Deschis deschide uşa către descoperiri, interactivitate, surprize, cercetare şi conectare.
(amosnews.ro)
Foto: Facebook