Diferența de remunerare între femei și bărbați se apropie la nivel global de 20%, arată datele raportului global ILO 2023, jurnalistele fiind în mod constant plătite mai puțin decât colegii lor. Pentru a marca Ziua Mondială a Egalității de Salarizare, 18 septembrie, Federația Internațională a Jurnaliştilor (IFJ) și Institutul pentru Diversitate Media solicită guvernelor să pună în aplicare o legislație care să reducă diferența de remunerare între femei și bărbați în jurnalism și ca industria mass-media să adopte politici concrete pentru eradicarea discriminării salariale.
În ciuda faptului că reprezintă o parte semnificativă a forței de muncă din jurnalism, femeile sunt în mod constant plătite mai puțin decât bărbații. Această inegalitate subminează nu numai drepturile femeilor în forța de muncă, ci și credibilitatea și standardele etice ale profesiei în general.
Potrivit ifj.org, o multitudine de studii, inclusiv rapoarte de la organele de supraveghere din industrie, organizații de muncă și instituții academice, dezvăluie că diferența de remunerare între femei și bărbați în jurnalism se întinde pe toate continentele, organizațiile media și ritmurile.
În Brazilia, femeile jurnaliste angajate în baza unui contract de muncă câștigă în medie cu 5,7% mai puțin decât bărbații pentru aceeași muncă – în cazul redactorilor-șefi, de exemplu, femeile câștigă cu 41,3% mai puțin decât bărbații în această funcție. În Marea Britanie, raportul BBC 2023 privind diferența de remunerare între femei și bărbați a relevat o creștere, ducând diferența la cel mai înalt nivel din 2018. În Franța, un studiu realizat din 2010 până în 2021 a dezvăluit că mai multe femei sunt angajate pentru scurt timp, în Australia, o publicație din 2024 a dezvăluit „diferența salarială de bază este de 14,5% între bărbați și femei, crescând la 19% odată ce bonusurile executive și altele asemenea au fost aruncate în ecuaţie”. În toate sectoarele din Uniunea Europeană, „în 2022, câștigurile orare brute ale femeilor au fost în medie cu 12,7% sub cele ale bărbaților”.
În ansamblu, în ritmul actual, va dura cel puțin până în 2086 pentru a se obține egalitatea salarială la nivel mondial, potrivit estimărilor Organizației Internaționale a Muncii (OIM).
În jurnalism, unul dintre motivele acestei diferențe salariale este prezența slabă a femeilor în posturi de rang înalt bine plătite. Un sondaj realizat de Reuters Institute în 2024 a arătat că procentul de femei în poziții editoriale de top „variază semnificativ de la piață la piață, de la 0% în Japonia la 43% în SUA”. Multe femei sunt direcționate în sectoare ale jurnalismului cu plăți mai slabe, cum ar fi stilul de viață sau reportajele culturale, în timp ce bărbații domină domenii mai bine plătite, precum politica, afacerile sau reportajele de investigație. „Lupta pentru echitatea salarială de gen în jurnalism este o luptă pentru corectitudine, transparență și demnitate în industrie și societate în general. Sindicatele au un rol important de jucat în promovarea unui acord colectiv solid și a unor politici care să susțină salarizarea echitabilă”, a declarat președintele Consiliului de gen al FIJ, Maria Angeles Samperio. (redacția UZPR)
Foto: unsplash.com