◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.11.2024

Constelație de sateliți cu AI pentru detectarea timpurie a incendiilor de vegetație

Google a anunțat detalii despre FireSat, o nouă constelație de sateliți care utilizează inteligența artificială (AI), care își propune să ofere o modalitate mai bună de monitorizare și gestionare a incendiilor de vegetație.

În ultimii câțiva ani, incendiile de pădure au devenit o preocupare tot mai mare pe măsură ce s-au dezvoltat ca dimensiune, frecvență și impact. Europa, în special, s-a confruntat cu o criză semnificativă a incendiilor de vegetație, cu schimbările climatice ca un factor major de contribuție, din cauza creșterii temperaturilor și a perioadelor secetoase prelungite. „În ultimii trei ani, incendiile dramatice au ucis mai mulți oameni și au ars mai multe pământuri decât oricând și au copleșit capacitatea de răspuns națională și a UE”, se arată într-o postare pe blog a UCP Knowledge Network.

Noua inițiativă FireSat, care este condusă de organizația non-profit Earth Fire Alliance, este programată să fie lansată la începutul anului viitor și își propune să depășească limitele tehnologiilor actuale de detectare a incendiilor sălbatice.

Nou-înființata Earth Fire Alliance își propune ca această tehnologie să ofere o acoperire globală, permițând monitorizarea fiecărui incendiu de pe Pământ, împreună cu capacități de detectare mai precise. Potrivit Euronews, scopul este să ajute autoritățile și respondenții să monitorizeze și să răspundă mai bine la incendii, oferind date și informații valoroase despre comportamentul unui incendiu, potențial chiar sporind siguranța pompierilor.

Potrivit postării Google, imaginile actuale din satelit utilizate pentru detectarea incendiilor de vegetație au limitări, inclusiv imagini cu rezoluție scăzută și actualizări rare, ceea ce face dificilă detectarea incendiilor. „Ne-am dat seama că una dintre principalele probleme a fost că pur și simplu nu existau multe date bune despre cum s-au răspândit incendiile. Pentru că într-o imagine prin satelit a Pământului există o mulțime de lucruri care ar putea fi confundate cu un incendiu”, a declarat Christopher Van Arsdale, lider de cercetare privind clima și energie la Google Research și președintele Earth Fire Alliance, într-o declarație.

Sistemul FireSat este setat să includă o rețea de 50 de sateliți pe orbită joasă a Pământului, proiectați special pentru a monitoriza incendiile, observându-le când pornesc și pe măsură ce evoluează. Acești sateliți sunt echipați cu senzori în infraroșu care detectează incendii mici, unele chiar de 5 pe 5 metri, care este aproximativ de dimensiunea unei săli de clasă, ceea ce ar putea permite echipelor de urgență să răspundă înainte de a scăpa de sub control. Caracteristica cheie a acestui sistem este capacitatea sa de a oferi actualizări în timp real, la fiecare 20 de minute, spre deosebire de sistemele curente tradiționale, care se actualizează doar de câteva ori pe zi.

FireSat este dezvoltat în colaborare cu Google Research, Muon Space, un startup american din domeniul aerospațial și Environmental Defense Fund.

Google Research va contribui în primul rând la acest proiect prin tehnologia de învățare automată (ML) și îmbunătățiri bazate pe inteligență artificială, care vor oferi sistemului capacitatea de a detecta incendii la scară mică. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *