◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.11.2024
UNESCO susține un proiect global pentru siguranța jurnaliștilor
din întreaga lume

UNESCO și SUA au semnat un acord privind finanțarea unui proiect amplu pentru siguranța jurnaliștilor și libertatea de exprimare. Proiectul va fi realizat la nivel global, cu accent pe patru regiuni; Africa, statele arabe, America Latină și Caraibe și Europa de Est și cel puțin zece țări țintă.

Prevenirea, protecția și urmărirea penală a infracțiunilor împotriva jurnaliștilor
Protecția și promovarea societăților pașnice presupune ca jurnaliștii să își poată desfășura activitatea vitală cu independență, libertate, fără teamă. Libertatea presei și consolidarea democrației sunt strâns legate. „Lucrând pentru creșterea siguranței jurnaliștilor, consolidarea politicilor redacțiilor și angajarea părților interesate în susținerea libertății de exprimare, programul Protecting Journalists to Protect Democracy își propune să promoveze libertatea presei, consolidând astfel procesele democratice”, afirmă ES Courtney O’Donnell, Ambasador, Delegat permanent al Statelor Unite ale Americii la UNESCO.
O atenție specială în caderul proiectului va fi acordată țărilor afectate de crize, pentru a se consolida cadrele normative și inițiativele programului bazate pe prevenirea, protecția și urmărirea penală a infracțiunilor împotriva jurnaliștilor în conformitate cu Planul de acțiune al ONU privind siguranța jurnaliștilor și problema impunității. Acest lucru se va realiza prin angajarea părților interesate – jurnalişti, organe de aplicare a legii, judecători și alți actori judiciary – pentru a…

Citește mai mult

Plățile echitabile ale conținutului jurnalistic sunt necesare și pentru viitorul știrilor, și pentru calitatea rezultatelor AI generative

Când vine vorba de utilizarea inteligenței artificiale generative (AI) de către jurnaliști, editorii au atât responsabilități, cât și drepturi. Deja multe organizații jurnalistice au adoptat astfel de coduri de practică. Organizația Reporteri fără frontiere a constatat că majoritatea codurilor se concentrează pe o combinație de supraveghere umană a conținutului publicat, transparență în ceea ce privește conținutul sintetic publicat,
limite impuse utilizării AI generativă de către jurnalişti, necesitatea de a proteja intimitatea, responsabilitatea umană pentru orice conținut publicat și riscul de părtinire încorporat în instrumentele AI generative. Editorii încearcă, de asemenea, să descopere ce conținut este util și cum să-și adapteze conținutul la noile solicitări și la o lume în care sunt necesare date bazate pe informații care au fost verificate și informații verificate actualizate.
De exemplu, acordul Axel Springer cu OpenAI nu se referă doar la vânzarea drepturilor de utilizare a arhivei Axel Springer; va solicita lui Axel Springer să furnizeze rezumate, bazate pe conținutul publicațiilor sale, ca răspuns la solicitările ChatGPT.
Dar, în timp ce organizațiile de jurnalism adoptă AI generativă ca parte a practicii redacțiilor și sunt conștiente de considerațiile etice și obligațiile față de public, ele sunt, de asemenea, precaute față de impactul economic al marilor companii, care profită…

Citește mai mult

Federația Internațională a Jurnaliştilor solicită guvernelor legislație împotriva discriminării salariale în jurnalism

Diferența de remunerare între femei și bărbați se apropie la nivel global de 20%, arată datele raportului global ILO 2023, jurnalistele fiind în mod constant plătite mai puțin decât colegii lor. Pentru a marca Ziua Mondială a Egalității de Salarizare, 18 septembrie, Federația Internațională a Jurnaliştilor (IFJ) și Institutul pentru Diversitate Media solicită guvernelor să pună în aplicare o legislație care să reducă diferența de remunerare între femei și bărbați în jurnalism și ca industria mass-media să adopte politici concrete pentru eradicarea discriminării salariale.
În ciuda faptului că reprezintă o parte semnificativă a forței de muncă din jurnalism, femeile sunt în mod constant plătite mai puțin decât bărbații. Această inegalitate subminează nu numai drepturile femeilor în forța de muncă, ci și credibilitatea și standardele etice ale profesiei în general.
Potrivit ifj.org, o multitudine de studii, inclusiv rapoarte de la organele de supraveghere din industrie, organizații de muncă și instituții academice, dezvăluie că diferența de remunerare între femei și bărbați în jurnalism se întinde pe toate continentele, organizațiile media și ritmurile.
În Brazilia, femeile jurnaliste angajate în baza unui contract de muncă câștigă în medie cu 5,7% mai puțin decât bărbații pentru aceeași muncă – în cazul redactorilor-șefi, de exemplu, femeile câștigă cu…

Citește mai mult

Piața roboților. Avertismente

Reţelele de robotică vor afecta foarte multe joburi, tehnologia va înlocui foarte multe slujbe, dar, exact cum a făcut-o şi în trecut, va deschide oportunităţi pentru joburi complet noi”, a spus Steve Wells, project manager şi coeditor al cărţii „The Future of Business” („Viitorul afacerilor”). În perioada următoare nu vom asista la o dispariţie de joburi pe fondul avansului tehnologiei, dar, cu siguranţă, vom asista la o redirecţionare către ocupaţii din ce în ce mai creative. În cartea sa, „The Singularity is Near: When Humans Transcend Biology” (”Singularitatea este aproape:…

Citește mai mult

Două puteri – simplitatea
şi sinceritatea

Conform axiomelor din domeniul matematicii, punctul este elementul geometric cu reprezentarea grafică cea mai simplă şi care, în ciuda definiţiei, reprezintă început şi reper în orice sistem. Nimeni dintre noi însă, nu şi-ar dori să fie un banal punct într-un colţ al spaţiului. Fiecare vrea să fie un complex de valori de factură morală, spirituală sau, cel puţin, materială, cât mai vizibil şi respectabil. Puţini ştiu însă, că două banale puncte sprijină o dreaptă ale cărei capete se pierd în infinit şi că doar trei puncte pot forma o suprafaţă…

Citește mai mult

Noaptea Campusului
Deschis, la Universitatea Politehnica Timişoara

Noaptea Campusului Deschis va avea loc în data de 28 septembrie 2024, de la ora 18:00, ca parte a Nopţii Cercetătorilor Europeni, în campusul Universităţii Politehnica Timişoara şi propune o serie de laboratoare, expoziţii, instalaţii de artă şi ateliere. Intrarea este liberă. Artistul Sebastian Comănescu propune pentru Noaptea Campusului Deschis o instalaţie luminoasă denumită „Catalizator” – un catalizator de curiozitate, fascinaţie şi voinţă. Inspirată de profilul tehnic specific şi de atmosfera deschisă pentru inovare şi experiment – atât de necesară mediilor universitare – instalaţia se dezvăluie ca un prototip în…

Citește mai mult

Culoarea decadelor scurse după „Epoca de aur”

Piața muncii (expresie aspră și impersonală, dar consacrată deja) are propria dinamică. Există, cu propriile particularități și dependențe, are mișcările scontate sau devine imprevizibilă, se supune unor reguli ori se manifestă independent și țâfnos, în funcție de anumiți parametri, niciodată constanți. Poate fi domolită în teorii de manual și capătă aspect turbionar în realitatea crudă, deloc potolit de matca A.J.O.F.M. (Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă). Este o dorință, o speranță, o dezamăgire. E asemeni nouă și aproape niciodată potrivită pentru noi. Seamănă cu viața, împrumutând bunele și relele…

Citește mai mult

Amnistia și bonificațiile, biciul și zăhărelul

Având în vedere deficitul bugetar enorm, dar și faptul că nu reușim, nicicum, să găsim drumul spre reducerea acestuia, deși soluția reducerii cheltuielilor bugetare, care este singura cale care poate duce la un buget echilibrat, cel puțin în acest moment în România, nu se încearcă a fi implementată, cel puțin nu la modul serios, guvernul încearcă soluția biciului și a zăhărelului. Prin aministia fiscală și bonificațiiile prevăzute de OUG 107/06/09.2024, se încearcă să se colecteze mai multe sume la bugetul de stat prin metoda zăhărelului. Totul este în regulă, dar…

Citește mai mult

Sidy Thal, contemporana noastră

Sidy Thal, prima coproducția a Teatrului German de Stat Timișoara cu Teatrul Evreiesc de Stat București, este parte din selecția oficială a Festivalul Național de Teatru – București. Ediția 34 se desfășoară în intervalul 18-27 octombrie 2024. Cine este famliariazat cu repertoriul Teatrului Evreiesc, al Teatrului de Stat German din Timișoara sau cel al Teatrului Tineretului din Piatra Neamț știe că atât regizorul Clemens Bechtel, cât și  dramaturgul Thomas Perle  își trag seva artei  din  magma fierbinte și dinamică a realului (în spectacole ca „Versus”, „Viitorul din trecut”, „Eu şi…

Citește mai mult

O nouă serie de rezerviști voluntari au intrat în serviciul Armatei României

Vineri, 20 septembrie 2024, 750 de militari rezerviști voluntari au intrat în serviciul Armatei României, după ce au depus Jurământul Militar.   „Dumneavoastră sunteți exponenții unei forme alternative de asumare a datoriei față de patrie, cea în care îndatoririle militare sunt complementare carierei civile. Dublul statut pe care îl aveți se răsfrânge pozitiv, atât în planul personal al fiecăruia dintre dumneavoastră, cât și la nivelul societății. Lista avantajelor pe care le aduce cu sine statutul de militar rezervist voluntar nu este de neglijat, iar motivația financiară este completată de experiența…

Citește mai mult

Festivalul Național „George Bacovia” – Bac Fest, 2024 

În municipiul Bacău a avut loc, în perioada 19 – 22 septembrie 2024, o nouă ediție a Festivalului Național „George Bacovia”- Bac-Fest, manifestare ce continuă tradiția Festivalului „George Bacovia”, început în 1971, într-o atmosferă caracterizată printr-un entuziasm și o emulație rar întâlnită, cu participarea unor nume sonore ale culturii române. În același an a fost inaugurată Casa Memorială ,,George Bacovia” din Bacău și s-a dezvelit statuia emblematică a poetului, realizată de sculptorul Constantin Popovici.  Organizat de Biblioteca Județeană „Costache Sturdza”, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Bacău, festivalul din acest…

Citește mai mult

Eminescu, coautor…

Un titlu derutant-incomplet, mă grăbesc să înlocuiesc punctele de suspensie cu ceva lămuritor. Prima propunere: „Eminescu este, pentru mine, un coautor de primă mărime al limbii române”, iar afirmaţia, neobişnuită poate la prima vedere, apare la pagina 11 a cărţii Limba română, între infern şi paradis, a profesorului Solomon Marcus (Editura Spandugino, 2014). Care adăuga: Eminescu „are merite speciale în configurarea părţii de paradis a limbii”. Profesorul Marcus ştia totdeauna ce spune, de aceea, chiar dacă pare autobiografică, reţin aserţiunea marcusiană, întărită de altfel de numeroase alte nume mari ale…

Citește mai mult