Se estimează că decesele cauzate de căldură extremă vor crește brusc în următorii ani, depășind cu mult o încetinire așteptată a deceselor cauzate de frig.
Potrivit Euronews, care citează estimări ale Comisiei Europene, căldura și frigul extreme provoacă aproximativ 407.500 de decese în Europa în fiecare an, iar dacă nu se mai face nimic pentru a combate schimbările climatice, încă 55.000 de oameni vor muri anual până în anul 2100 – o creștere de 13,5%.
În prezent, marea majoritate a deceselor din Europa cauzate de temperatură sunt legate de vremea rece, dar căldura extremă va deveni o provocare din ce în ce mai letală, în special în sudul Europei și zonele cu mai mulți oameni în vârstă, potrivit unui studiu publicat în revista The Lancet. Analiza a presupus o creștere cu 3°C a încălzirii globale, care se află la capătul superior al traiectoriei actuale, conform ultimelor estimări ale Națiunilor Unite și dublu față de obiectivul de 1,5°C, stabilit de Acordul de la Paris.
„Europa, ca și restul lumii, se confruntă cu un număr tot mai mare de zile extrem de călduroase, iar țările nu sunt pregătite pentru impactul pe care acest lucru îl va avea asupra sănătății populațiilor lor”, a declarat Madeleine Thomson, șefa departamentului de impact și adaptare la climă la Fundația de sănătate din Marea Britanie Wellcome Trust.
Creșterea temperaturilor din Europa a contribuit la 47.000 de decese în 2023, arată un nou studiu al Centrului Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com