Introspectiv și subtil, Maurice Novac descoperă fascinația realității banale.
În perioada 23 Aprilie – 4 Mai 2018, Elite Art Gallery găzduiește expoziția personală Ikariotika, artist Maurice Mircea Novac. Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 24 Aprilie 2018, ora 18:30.
Cariera artistică a lui Maurice Mircea Novac s-a remarcat prin etape emblematice în ceea ce privește diversitatea abordării plastice. Exilul politic de la începutul anilor ‘90 l-a expus unor tehnici artistice variate, fiind prilej de ancorare în universul artistic occidental. Maurice Mircea Novac este așadar unul dintre artiștii români care şi-au desfăşurat o bună parte a activităţii în afara ţării. Acest lucru a determinat îmbogățirea experienței sale, ajungând mai târziu, cel puțin pe plan internațional, ca stilul și tehnicile de lucru ale lui Maurice Mircea Novac să amintească de maeștrii Bruegel, Vermeer sau Van Dyck. Însă artistul a experimentat constant, nu s-a supus unei singure abordări, urmând la un moment dat să depășească inclusiv hiperrealismul care îi marcase o etapă importantă a carierei. Neoexpresionismul descrie cel mai bine ultimele serii, cu lucrări asupra cărora artistul intervine cu tehnici și procedee ca Trompe l’œil sau clarobscur.
Lucrările din seria Ikariotika fac parte din perioada post fotografică a artistului. Acesta preia clișeele fotografice cotidiene și le trece în cheie picturală. Ele sunt un jurnal personal în care imaginile prelucrate domină suprafața pânzei și ochiul prin jocul de lumină și umbră specific picturii. Obiectele și corpul uman sunt parțial abstractizate, violente și emoționale în tușă, iar fundalul-peisaj este abstractizat prin dispunerea tușelor, prin cromatica vie și contrastele atent controlate. Pe de o parte, în lucrările lui MMN regăsim figurativul clar, apropiat realității, cu oglindirea contururilor și a formelor recognoscibile pe pânză. Pe de altă parte, fundalul este vălurit, șters, cu un evident expresionism al liniei și al culorii. Planul secund se contopește de fiecare dată cu personajul central figurat, acestea completându-se și evidențiindu-se reciproc.
Motivele naturale, componente peisagistice precum apa, piatra, vegetalul, aduc lucrărilor o doză de reverie, imageria naturală și contemplarea reușind să întoarcă la cel dintâi moment fotografic, trăit deplin și monumentalizat, acum, în pictură. Cuțitul de paletă, scurgerile de culoare și adaosurile sprijină gestualismul și emoția care ghidează expresia plastică în aceste crâmpeie de timp.
Novac captează cu camera foto motive deplin trăite. Apoi, cu o disciplină de lucru imperturbabilă, le distilează și le îmbogățește pictural în spațiul său de meditație cromatică, în fapt un minuscul atelier proustian. Constrângerile ajută erupția. Pentru MMN, pânza de pe șevalet devine întru totul, și la propriu, focar energetic, fereastra de lumină și oxigen a salvării prin starea de pictură.
Aurelia Mocanu
Maurice Mircea Novac a absolvit în 1978 Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, iar din anul 1986 este membru UAP. În anii ‘90, din cauza contextului politic din România, Maurice Mircea Novac s-a stabilit în Olanda, Maastricht. Cu acest prilej a descoperit scena artistică occidentală, aderând la noi abordări plastice în propria artă. Cunoscut pe plan național și internațional deopotrivă, artistul a participat la numeroase expoziții (Belgia, SUA, Argentina, Venezuela, Olanda etc), iar Sandrino Gavriloaia a surprins viața și opera pictorului într-un documentar.
Program de vizitare: Luni – Vineri 12:00 – 19.00 | Sâmbătă 11:00 – 15:00
Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii dar și proiecte educaționale.