◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024

Apariție în Editura UZP. „Incredibila poveste a lui Jean-Jacques Récamier, omul-canapea”

Este, așadar, încă un caz de medic convertit la literatură și jurnalism, un hobby, am spune, dar care, practicat consecvent, se dovedește benefic pentru fenomenul publicistic actual,  dar și pentru păstrarea unui echilibru social,  indirect. Asta pentru că Peter Biro posedă reale calități publicistice, textele sale îmbinând perfect stilul umoristic, parodia și chiar utopia literară.

O parte din colecția acestor texte a fost publicată deja, în revista clujeană Baabel, care apare online. Autorul a emigrat din România socialistă în anii 1970, inițial în Germania și ulterior în Elveția,  unde s-a stabilit și a avut o strălucită carieră de medic anestezist și de cadru didactic universitar.

Alcătuită din trei cicluri tematice aparent distincte (pandemia și consecințele ei, scene din viața cotidiană și, în fine, umorul și absurdul literar), cartea oferă o imagine complexă, nuanțată ș ioriginală asupra unui fenomen, deopotrivă medical, dar și geopolitic, am spune – pandemia de Covid – privit prin prisma personală, dar și socială. Paradoxal, observațiile domnului Biro nu intră neapărat în sfera medicală, domeniu ce părea să-i fie la îndemână, ci mai degrabă se încadrează în ceea ce s-ar numi utopia pandemică: amestec de teamă, emoție și neliniște în fața necunoscutului. Asta pentru că, mental, ființa umană nu se împacă cu fenomenele ce nu au aparent o explicație, căutând adevărul până în pânzele albe. Sub acest aspect, sub aparența unei ficțiuni literare, se ascunde o încăpățânare acerbă de a desprinde, din fapte și întâmplări mărunte, un adevăr ce nu se lasă descifrat. Privită astfel, cartea este un amplu reportaj de pandemie, deghizat sub aparența unor întâmplări mai mult sau mai puțin hazlii, dar totdeauna pilduitoare. Acesta este, fundamental, mesajul cărții. Citită în amănunt, ead ezvăluie și reale calități literare ale autorului, un umor fin ce merge pe linia lui Caragiale și chiar a luiUrmuz. Este un umor modern, de tip suprarealist,  o utopie,  sau chiar o epopee a timpurilor moderne, văzută prinprisma de formată a victimei. Asta pentru că Peter Biro se transpune în postura victimei care, la scară socială, suntem noi toți. Exercițiu publicistic rafinat și scânteietor, cartea este și un îndemn la reflecție. Pandemia a existat și există, depinde cum o depășim. În acest sens, umorul autorului este o modalitate plăcută de trecere prin această încercare.

Marian NENCESCU

Pentru relații suplimentare, puteți trimite e-mail pe adresa p.biro.md@gmail.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *