◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.11.2024

„Deconectarea” angajaților, fenomen în extindere

Marea Britanie ar putea deveni cea mai recent intrată țară pe lista celor care permit lucrătorilor dreptul de a ignora e-mailurile în timpul orelor personale, iar anumite părți ale Europei sunt deja cu mult înainte. Este vorba despre așa-numita „deconectare”, care nu este un concept nou și a fost deja îmbrățișat de mai multe țări europene.

Uniunea Europeană (UE) definește dreptul la deconectare ca „dreptul unui lucrător de a se abține de la a se angaja în comunicații electronice legate de muncă, cum ar fi e-mailuri sau alte mesaje, în timpul orelor în afara celor de lucru”. Dar nu este scris în legislația UE, așa că Parlamentul European dorește să schimbe acest lucru și a cerut Comisiei Europene să vină cu o lege care să permită angajaților să se deconecteze de la serviciu în timpul orelor de lucru fără consecințe și să stabilească standarde minime pentru munca la distanță, potrivit Euronews.

 

Legi în mai multe state membre ale UE

Dreptul la deconectare a devenit din ce în ce mai important de când pandemia de COVID-19 a făcut ca munca de la domiciliu (WFH) să fie din ce în ce mai răspândită. Dar există îngrijorarea că viața de acasă devine un birou de 24 de ore din 24 și crește munca în afara orelor. Comisia a lansat, în aprilie 2024, prima etapă de consultare a partenerilor sociali europeni, pentru a-și aduna opiniile cu privire la posibila direcție a acțiunii UE în vederea asigurării lucrului la distanță echitabil și a dreptului la deconectare.

Belgia aprobă săptămâna de patru zile și oferă angajaților dreptul de a-și ignora șefii după muncă, iar Portugalia interzice ca șeful să-ți trimită mesaje text după muncă, conform legii de lucru de la distanță.

Parlamentul European a spus că întreruperile timpului de non-luc și prelungirea programului de lucru pot crește riscul orelor suplimentare neremunerate, pot dăuna sănătății, echilibrului dintre viața profesională și cea privată și odihna de la locul de muncă.

Franța este văzută ca pionierul dreptului la deconectare. Țara a adoptat o legislație în 2016 care permite angajaților să-și închidă telefoanele în afara orelor de lucru.

Companiile cu peste 50 de angajați sunt obligate să întocmească o „cartă de bună conduită” și să stabilească anumite ore în care personalul nu poate trimite sau primi e-mailuri. Firmele care nu respectă regulile se pot confrunta cu o eventuală amendă de 3.750 EUR și până la un an de închisoare.

În Spania, lucrătorii de la distanță au dreptul de a se deconecta digital în afara programului lor de lucru. Angajatorul trebuie, de asemenea, să elaboreze o politică internă pentru dreptul la deconectare și să ofere instruire personalului privind utilizarea rezonabilă a instrumentelor tehnologice. Iar în Italia, dreptul la deconectare intră sub incidența așa-numitei legi statutare „de lucru inteligent”. Legislația impune ca fiecare acord de muncă la distanță să detalieze pașii tehnici și organizatorici specifici necesari pentru a se asigura că angajatul se poate deconecta complet de dispozitivele electronice legate de muncă. Acordul trebuie să identifice și perioadele de odihnă. În Grecia,

dreptul la deconectare a fost stabilit în lege în 2022 – aceasta interzice, de asemenea, discriminarea angajaților care își exercită dreptul la deconectare. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *