◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro17.11.2024

Creșterea costului vieții, principala îngrijorare a celor mai mulți europeni

Creșterea costului vieții este principala îngrijorare pentru peste 90% dintre europeni. Povara financiară este tot mai mare și cel mai probabil este determinată de scumpirile din ultimele două decenii ale locuințelor și energiei, relatează radioromania.ro.

Cea mai mare parte a consumului gospodăriilor din Uniunea Europeană în 2022, adică 24,1% din total, a fost reprezentată de locuință, apă, electricitate, gaz și alți combustibili.

În clasament urmează alimente și băuturi nealcoolice (13,6%), după care costurile de transport (12,5%). În timp ce clasamentul acestor categorii a rămas consecvent în ultimii 20 de ani, cotele lor relative s-au modificat în timp, potrivit euronews.com.

Cea mai semnificativă creștere, în sectorul imobiliar

Comparând cotele din 2002 până în 2022, cea mai semnificativă creștere a avut loc în sectorul imobiliar, care a crescut de la 21,1% la 24,1%. Aceasta reprezintă o creștere de 3 puncte procentuale (pp) pe parcursul celor două decenii.

Astfel, dacă cheltuielile totale ale unei gospodării au fost de 1.000 de euro în 2002, aceasta ar fi cheltuit 211 euro pentru locuință. Până în 2022, această sumă ar fi crescut la 241 de euro.

În ceea ce privește modificarea procentuală, ponderea cheltuielilor de sănătate a crescut cu 22%, în comparație cu o creștere de 14% a cheltuielilor cu locuințele. Cu toate acestea, întrucât ponderea cheltuielilor cu locuințele este semnificativ mai mare, impactul global al creșterii costurilor cu locuințele este mult mai mare.

Pornind de la puțin peste 20% la începutul anilor 2000, ponderea cheltuielilor gospodăriilor pentru locuințe și utilități a crescut constant, atingând un vârf de aproape 25% în 2013. Această perioadă a înregistrat cea mai semnificativă creștere, evidențiind creșterea costurilor asociate cu locuințele și utilitățile.

După o ușoară scădere, ponderea a crescut din nou în timpul pandemiei de coronavvirus, atingând un nivel record de 25,6% în anul 2020.

Creșterea generală a cheltuielilor pentru locuințe și utilități în ultimele două decenii indică faptul că aceste costuri au devenit o parte tot mai substanțială a bugetelor gospodăriilor, reflectând presiunile economice mai ample și modificările costurilor de trai în toată Uniunea Europeană.

 

Cea mai mare creștere, în Irlanda

În unele țări, creșterea a fost mai pronunțată, depășind 5%. În perioada 2002 – 2022, Irlanda a înregistrat cea mai semnificativă creștere, de 7,1%, fiind urmată în clasament de Spania și Italia, cu creșteri de 6,3% și, respectiv, 5,4%. În 10 țări ale Uniunii Europene, creșterea a depășit 4%, evidențiind o tendință generală de creștere în toată regiunea.

Mai multe țări din Europa de Est, împreună cu Suedia și Regatul Unit, au înregistrat scăderi ale ponderii cheltuielilor pentru locuințe. România a înregistrat cea mai semnificativă scădere, cu o reducere de 4,1%, în timp ce Bosnia și Herțegovina și Serbia au înregistrat, de asemenea, scăderi notabile.

În timpul pandemiei de coronavirus, proporția cheltuielilor gospodăriilor pentru locuințe a crescut în aproape toate țările, atingând niveluri record. Cu toate acestea, în 2022, pe măsură ce pandemia s-a diminuat, această pondere a început să scadă.

Luând în considerare nivelurile maxime înregistrate în timpul pandemiei, creșterea globală a cheltuielilor cu locuințele din ultimele două decenii devine și mai izbitoare.

Țările europene care cheltuiesc cel mai mult pe locuințe

Costul locuințelor ca procent din cheltuielile totale ale gospodăriilor variază semnificativ în Europa. În 2022, Slovacia conducea lista, cu peste 30% din cheltuielile gospodăriilor dedicate locuințelor. Finlanda și Danemarca au urmat îndeaproape, cu procente de 29,6% și, respectiv, 29,1%.

Aceste date indică faptul că țările din Europa Centrală și de Nord se confruntă cu presiuni financiare considerabile în ceea ce privește locuințele și utilitățile, cel mai probabil din cauza costurilor mai ridicate ale energiei sau a unor piețe imobiliare mai scumpe.

În schimb, țările din sudul și estul Europei, precum Muntenegru, Turcia și Albania, au ponderi mult mai mici, Muntenegru având doar 11,6%, iar Turcia (țară a cărei suprafață se întinde în proporție de 3% în Europa și restul în Asia) și Albania 12,4% și, respectiv, 12,5%.

Potrivit unui raport recent al OCDE privind locuințele accesibile, costurile locuințelor pot impune o povară financiară ridicată asupra gospodăriilor, mai ales asupra celor cu venituri mai mici.

Rata supraîncărcării cu costurile locuințelor este alarmant de ridicată în rândul principalelor economii europene. În 2022, aproape o jumătate dintre chiriașii privați cu venituri mici din Regatul Unit (49%) au cheltuit mai mult de 40% din venitul lor pe chirie, urmați de 32% în Franța și 28% în Italia.

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *