◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024

Școala de vară a Academiei Române – ediția I

Academia Română organizează, în perioada 1-5 august 2022, prima ediție a Școlii de vară, cu tema „Sub semnul istoriei”, dedicată elevilor care vor primi în anul școlar 2022-2023 bursă de merit din partea Academiei Române.

Prima ediție a Școlii de vară, coordonată de prof. univ. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, va avea loc la Centrul de Dezvoltare Durabilă Țara Hațegului-Retezat, din localitatea General Berthelot, județul Hunedoara, entitate ce aparține Academiei Române.

Pe parcursul celor 5 zile de conferințe și excursii tematice, cei 10 elevi participanți, câștigători ai burselor Academiei Române, au posibilitatea de a investiga repere istorice ale spațiului transilvan și de a explora identități culturale, definite deopotrivă de surse istorice și de legende locale. Programul Școlii de vară cuprinde vizite la Complexul arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa și Complexul de la Sarmizegetusa Regia, la Castelul Huniazilor din Hunedoara și în Cetatea Devei, la Cetatea Mălăiești, la Peștera Bolii din Petroșani, precum și la Biserica Densuș și la Mănăstirea Prislop, arată un comunicat al instituției. Elevii vor vizita, de asemenea, Rezervația de zimbri și Centrul de știință și artă din Hațeg. „Academia Română este un loc al excelenței, demonstrată deja de realizările membrilor ei dar și de cele ale cercetătorilor din institutele aflate în subordine. În același timp, Academia Română premiază excelența tinerilor care vor deveni savanții de mâine. Pentru prima generație de bursieri (și sperăm și pentru viitoarele) se va organiza această școală de vară prin care dorim să-i familiarizăm pe cei 10 tineri cu frumusețile naturale dar și cu patrimoniul istoric-cultural unic din județul Hunedoara. În fond, programul celor 5 zile va reprezenta o adevărată lecție de istorie și geografie deoarece participanții vor intra în contact direct cu elementele identitare reprezentative pentru români“, declară profesorul Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, coordonatorul Școlii de vară.

Școala de vară va beneficia, în deschidere, de un cuvânt al reputatului istoric acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, mentorul a generații de elevi și studenți, și de prezența acad. Ioan Dumitrache, specialist în automatică, secretarul general al Academiei Române.

Astfel elevii, provenind din 10 colegii naționale și licee din Brașov, București, Câmpulung-Muscel, Cluj-Napoca, Drobeta Turnu Severin, Dorohoi, Fălticeni, Jibou și Tulcea, beneficiază de o formare culturală de nivel academic, bazată pe dialogul cu membri ai Academiei Române, precum și pe contactul direct cu izvoare documentare, demers obligatoriu în cunoașterea realităților istorice.

Școala de vară „Sub semnul istoriei“ face parte dintr-un program mai amplu, intitulat „Academia Română în dialog cu tinerii“, inițiat în anul 2019 de acad. Ioan Dumitrache, secretar general al Academiei Române, având ca scop susținerea și promovarea tinerelor talente din școli și universități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *