Deși era 21 mai, ziua Sfinților Constantin și Elena, luni spre seară, sala de conferințe a Centrului Cultural „Mihai Eminescu”, sector 2, a fost plină pentru ediția lunară a seratelor, coordonată de Rodica Subțirelu, redactor șef al publicației „Cronica Timpului”.
După anunțul încheierii unui parteneriat între UZPR și acest centru cultural, prin cuvântul de salut al dnei directoare Elena Scurtu, publicul a fost anunțat despre viitoarele întruniri care se vor ține în acest locaș de cultură. Invitat să deschidă serata, ca de obicei, cu un mesaj din jurnalistica lui Eminescu, Miron Manega a prezentat un extras din articolul despre cosmopolitism prin care Eminescu se apăra de acuza ce i se aducea pe nedrept, articol apărut în 1883. Moderatoarea, menționând și talentul de poet al jurnalistului Manega l-a rugat să prezinte un poem, iar cel ales, scris în 1888, mărturisea poetul, retrăind teama de a fi putut suferi consecințe, cu reținerea, în acea perioadă a limitării exprimării libere. Poemul a fost unanim apreciat atât ca mesaj, cât și ca aleasă prozodie.
Invitatul serii, scriitorul și poetul Marian Dumitru, deopotrivă prezentat ca destinatar al unui premiu obținut în 2004, în China, ne aduce mărturii inedite despre Eminescu și Nichita Stănescu, pe care l-a cunoscut și de a cărui prietenie s-a bucurat. Ne-a prezentat o ediție princeps, editată în 1989, la centenarul trecerii în veșnicie a lui Eminescu, conținând poezii alese, reeditare a unei ediții realizate de Titu Maiorescu. Ne prezintă prețiosul volum făcând comentarii asupra conținutului și alegerii poemelor, precum și despre cel care s-a îngrijit de tipărire, Petru Creția. Cât privește vizita în China, ne aduce mărturii despre locul de cinste care i se acordă acolo poetului român, lucru confirmat de mulți dintre chinezii ce au făcut studii în țară și s-au apropiat de opera lui.
Nu mai puțin interesantă a fost intervenția dnei prof. Floarea Neacșoiu, care s-a concentrat pe darul cel mai de preț lăsat de Eminescu, cultivarea la cel mai înalt nivel a limbii române, deslușind din tâlcul expunerii sale deopotrivă filozofic și științific. Modul nuanțat al exprimării sale este mărturia pasiunii cu care și-a slujit profesia și și-a cultivat darul de auster apărător al corectitudinii folosirii. Ne-a delectat cu comentarii critice, cu observații asupra obligației de impunere a rigorii în comunicare, menționând modalități de cultivare a acesteia. Ne-a prezentat crezul suprem al lui Mihai Eminescu privind valoarea supremă a limbii noastre de veche sorginte susținând obligația de a păstra nivelul la care a adus-o poetul național prin scrisul său. Autenticul intervenției dnei Floarea Necșoiu a fost tulburător și absolut convingător pentru orice român, aducând ca argument dificultatea de a fi tradus în deplinătatea sensurilor transmise din cauza limitelor pe care alte limbi, mai sărace în nuanțe o au în a exprima subtilitățile din limba noastră.
Și după atât de bogatul conținut al informărilor primite de la invitații seratei, moderatoarea anunță și prestația uneia dintre membrele echipei de teatru, Elena Săracu, care ne-a delectat cu un inedit aranjament de tehnică și exercițiu de dicție, legat printr-un închipuit dialog, interpretat și prin mișcare scenică cu multă grație și talent.
Fidelă prezenţă a seratelor „Eminescu, jurnalistul”, actrița Doina Ghițescu încheie această ediție printr-o intervenție tonică și umoristică în alegerea recitărilor.
O seară cu adevărat culturală de înaltă ținută și artistic asezonată. Cu mulțumiri și aleasă apreciere invitaților și audienței!
Clementina Timuș
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024