Particulele fine au contribuit la aproximativ 239.000 de decese în Europa, dar povara a fost resimțită mai profund în unele părți ale continentului decât în altele.
Poluarea aerului este legată de cancerul pulmonar, bolile cardiace și respiratorii, accidentul vascular cerebral, rezultatele slabe la naștere și multe altele.
În 2021, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a actualizat orientările privind calitatea aerului, scăzând pragul recomandat pentru concentrațiile anuale de dioxid de azot și particule fine (PM2,5), cum ar fi praful, fumul și funinginea de la evacuare.
În decembrie 2024 au intrat în vigoare reguli mai stricte privind calitatea aerului, care urmăresc să apropie Uniunea Europeană de standardele OMS până în 2030 și să oblige statele membre să monitorizeze poluanții precum particulele fine, carbonul negru și amoniacul. Planul este „una dintre cele mai mari intervenții de sănătate publică pentru o generație”, a declarat Mark Nieuwenhuijsen, directorul inițiativei de planificare urbană, mediu și sănătate a Institutului pentru Sănătate Globală din Barcelona, pentru Euronews.
În prezent, toate țările UE raportează niveluri de dioxid de azot peste nivelurile recomandate de OMS, dar Macedonia de Nord suferă cele mai multe decese din cauza poluării, urmată de Serbia, în timp ce Albania, Bulgaria și Muntenegru au toate scoruri prea mari, potrivit unui raport recent al Comisiei Europene și al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). „Cel mai mare decalaj din Europa este între estul și vestul continentului, iar acest lucru se aliniază foarte mult cu PIB-ul și mediile socio-economice ale celor două regiuni”, punctează Zorana Jovanovic Andersen, profesor de epidemiologie de mediu la Universitatea din Copenhaga.
Nordul Italiei, Polonia și Republica Cehă au înregistrat rate ridicate ale mortalității generate de PM2,5, determinat în principal de surse rezidențiale, cum ar fi arderea cărbunelui pentru a încălzi casele și sectorul agricol. Iar mortalitatea cauzată de NO2 – care este determinată în principal de traficul auto și sectorul industrial – a fost cea mai mare în orașele mari și capitale din vestul și sudul Europei.
Directiva actualizată a UE oferă cetățenilor cu probleme de sănătate legate de poluare dreptul de a-și trimite guvernul în instanță dacă nu respectă normele UE privind calitatea aerului. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com